Το “μήνυμα” που μας δίνει η αγορά

04 Αυγούστου 2022, 13:00 | Χ&Α - 243

Το “μήνυμα” που μας δίνει η αγορά

 

Μετά την 6η Ιουλίου 2022, οπότε και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο “χαμηλότερο κλείσιμο” έτους (στις 779,20 μονάδες), η χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε ανοδικά, έστω και χωρίς μεγάλη “επιθετικότητα” και χωρίς υψηλό όγκο συναλλαγών. Η κίνηση της αγοράς, καθοδηγήθηκε από τις ικανοποιητικές -για τη φάση που διανύουμε-  οικονομικές εξελίξεις, την επιβεβαίωση της θετικής πορείας των τραπεζών και -κυρίως- τη θετικότητα στις μεγάλες αγορές του εξωτερικού.

Από την πλευρά μας, με βάση τα στοιχεία που, μέχρι σήμερα, είναι γνωστά και τις -λογικές- εκτιμήσεις που μπορούμε να κάνουμε για την εξέλιξη της ελληνικής ή της διεθνούς οικονομίας στο μέλλον, αμφισβητήσαμε τη βιωσιμότητα αυτής της ανόδου.

 

Κατ’ αρχάς, δεχόμαστε ότι η εξέλιξη των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας, θα είναι, τουλάχιστον κατά το 2022, καλύτερη από την εξέλιξη των μεγεθών των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης. Άλλωστε, αυτό ήταν ένα σημείο, στο οποίο βασίσαμε την κεντρική θέση μας στο τεύχος 242 (εδώ), για την αναμενόμενη θετικότερη πορεία των οικονομιών και των χρηματιστηριακών αγορών του ευρωπαϊκού νότου.

Επίσης, δεχόμαστε ότι η “επαναφορά” των τραπεζών στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι, δηλαδή του κλάδου που παραδοσιακά έπαιζε το ρόλο της “ατμομηχανής” της χρηματιστηριακής αγοράς, είναι κάτι σημαντικό -και σ’ αυτό επιμένουμε επί περισσότερο από μία διετία- και θα αλλάξει τα δεδομένα της λειτουργίας και της πορείας του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Όμως, πολύ δύσκολα θα δεχθούμε ότι, τα προβλήματα της διεθνούς οικονομίας έχουν τελειώσει, ή έστω έχει υπάρξει ένα ισχυρό φως, στο “τούνελ” που έχει βρεθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Δε μπορούμε να γνωρίζουμε εάν οι διεθνείς αγορές θα καταγράψουν νέα “χαμηλά”. Όμως, είμαστε βέβαιοι ότι τα σοβαρά προβλήματα δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί -ενώ είναι αμφίβολο εάν έχουν ακόμη εμφανιστεί.

 

Όμως, όταν μία αγορά καταγράφει 12 ανόδους (έστω και με μικρές θετικές μεταβολές) σε 13 συνεδριάσεις (μεταξύ 18/7 και 3/8/2022), λίγες μέρες αφότου σημείωσε το χαμηλότερο κλείσιμο του έτους και μέσα σε ένα τόσο ανησυχητικό περιβάλλον, αυτό σημαίνει κάτι, που, άσχετα εάν έχουμε τις επιφυλάξεις μας, δε μπορούμε να το παραβλέψουμε.

Αν μη τί άλλο, η χρηματιστηριακή αγορά, έστω και με τις αναιμικές συναλλαγές της παρούσας φάσης, μας περνά ένα μήνυμα, το οποίο ήδη περιμέναμε από καιρό: Ότι, η “επιστροφή” των τραπεζών, σημαίνει -επιτέλους- και το ξεπέρασμα μιας οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και ότι, η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, επανήλθε στη δική της κανονικότητα. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και θειτκό, για όσους ασχολούμαστε με το Χρηματιστήριο.

 

Θα ακολουθήσουμε το σήμα του “απόλυτου συστήματος”, εφόσον παράξει “σήμα είσοδου” στις προσεχείς συνεδριάσεις. Με “συντηρητικές (μη επιθετικές) επιλογές μετοχών, παρά το ότι γνωρίζουμε πως, η ατασικότητα της αγοράς, μπορεί και πάλι να προκαλέσει προβλήματα.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.