Περισσότερες ειδήσεις ελληνικής οικονομίας - Ιούλιος 2022

04 Αυγούστου 2022, 08:40 | Χ&Α - 243

Τεύχος 243 - Ιούλιος 2022

Ελληνική Οικονομία

 

1/8/2022

 

H Fitch Solutions έκανε νέες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία. Αναφέρει ότι μετά από συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 9,0% το 2020 και ανάκαμψη 8,3% το 2021, λόγω πανδημίας, βλέπουμε την ανάπτυξη να επιβραδύνεται σημαντικά στο 3,5% το 2022 (αναθεώρηση προς τα πάνω σε σχέση με την τελευταία της εκτίμηση που έκανε λόγο για 3,1%) και στο 3,1% για το 2023.(εδώ)

 

Η ελληνική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της, παρά τις νέες σοβαρές προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τραπεζικό σύστημα έχοντας πλέον μονοψήφια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ικανή ρευστότητα, σε συνδυασμό με τις προοπτικές που δημιουργεί το Ταμείο Ανάκαμψης, χρηματοδοτεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά με στόχο την δημιουργία του νέου μοντέλου της ελληνικής οικονομίας.(εδώ)

 

29/7/2022

 

Ανθεκτικότητα παρουσιάζει η ελληνική οικονομία συν το γεγονός ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με έναν ρυθμό της τάξης του 4% το 2022. O Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς,  αναφέρθηκε κυρίως στα επιτεύγματα που σημείωσε η τράπεζα κατά τον τελευταίο χρόνο και υπογράμμισε τις στρατηγικές δυνατότητες που διανοίγονται πλέον για την Εθνική, διαθέτοντας αφενός την ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση στην αγορά.(εδώ)

 

Αλλαγή σελίδας του εθνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" επιβάλλει ο υψηλός πληθωρισμός. Το υπουργείο Οικονομικών, στην παρούσα φάση, έχει ενεργοποιήσει πάνω από το 1/3 των διαθέσιμων πόρων. Συγκεκριμένα, έχει εντάξει 230 έργα στις χρηματοδοτήσεις του "Ελλάδα 2.0", συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ, πολλά από τα οποία βρίσκονται στη φάση της προκήρυξης ή της έναρξης υλοποίησης.(εδώ)

 

Το Ταμείο προχωρά άμεσα στην επιλογή συμβούλου για την εκπόνηση της στρατηγικής πώλησης των τραπεζικών μετοχών. Ξεκινά τις διαδικασίες, πιθανότατα εντός του Αυγούστου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για την επιλογή εξειδικευμένου συμβούλου που θα αναλάβει την εκπόνηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.(εδώ)

 

28/7/2022

 

Το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει την κατάθεση νέου συμπληρωματικού προϋπολογισμού, στη σκιά της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία. Στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών η κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού ήδη θεωρείται μονόδρομος. Δεν είναι σαφές ακόμα εάν θα κατατεθεί τον Σεπτέμβριο ή νωρίτερα. Για το δεύτερο εξάμηνο του έτους είχαν προϋπολογιστεί 1,1 δισ. ευρώ δαπάνες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το «σβήσιμο» της φωτιάς στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και ήδη τον Αύγουστο αναλώθηκαν 200 εκατ. ευρώ.(εδώ)

 

Σε αναθέωρηση επί τα βελτίω της πρόβλεψης για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας φέτος προχωρά η Τράπεζα της Ελλάδος. Ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι εθνικός στόχος και είναι απόλυτος. Η χώρα μπορεί να την κατακτήσει εντός του 2023. Η χώρα πρέπει να επανέλθει το συντομότερο δυνατό σε πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα πρέπει να είναι ικανά για να πληρώνουν τους τόκους του δημοσίου χρέους, οι οποίοι είναι περίπου 2,2% του ΑΕΠ. Επομένως μεσοπρόθεσμα ο Προυπολογισμός θα πρέπει να μπορεί να καλύπτει τη δαπάνη για τόκους από τα πρωτογενή πλεονάσματα. (εδώ)

 

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εξαιτίας και των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας, ξεπερνούσε στο τέλος του 2020 το 206% του ΑΕΠ. Ωστόσο, με τον πληθωρισμό που εκτινάχθηκε μετά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη γεωπολιτική αβεβαιότητα και τη δυσλειτουργία στις αλυσίδες εφοδιασμού, οδηγώντας σε σπειροειδή αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και της ενέργειας που οδήγησε στα ύψη και το ονομαστικό ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μειωθεί μέσα σε μόλις τρία χρόνια κατά σχεδόν 50 ποσοστιαίες μονάδες.(εδώ)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.