Περισσότερες ειδήσεις ευρωπαϊκής οικονομίας - Ιούλιος 2022

04 Αυγούστου 2022, 09:20 | Χ&Α - 243

Τεύχος 243 - Ιούλιος 2022

Ευρωπαϊκή Οικονομία

2/8/2022

 

Το προεδρικό μέγαρο της Γερμανίας δεν κρατάει αναμμένα τα φώτα το βράδυ. Μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι αλλά η Γερμανία δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να προετοιμαστεί ενάντια στην επερχόμενη κρίση και να προστατευθεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Πολλές χώρες της Ευρώπης, παράλληλα, υποφέρουν λόγω των ελλειμματικών ροών ρωσικού φυσικού αερίου.(εδώ)

 

Στις 101,1 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ οι επιχειρηματικές προσδοκίες υποχώρησαν κυρίως στις κατασκευές, ενώ ηπιότερες ήταν οι μεταβολές στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία.Άνοδο παρουσίασε ο σχετικός δείκτης στο λιανικό εμπόριο, συνεχίζοντας τις διακυμάνσεις του κατά τους τελευταίους μήνες.(εδώ)

 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα νέο ψηφιακό ευρώ ανακοίνωσε η ΕΚΤ. Εμπνευσμένες από την επιτυχία και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα κρυπτονομίσματα, αλλά και τη δημοφιλία των stablecoins, εννέα στις δέκα κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο σκέφτονται εάν και πώς θα εκδώσουν ένα ψηφιακό νόμισμα fiat.(εδώ)

 

1/8/2022

 

Στο θέμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης, όλη η προσοχή είναι στραμμένη στη Γερμανία και στο αέριο από τη Ρωσία. Ωστόσο, η Γαλλία και ο στόλος των πυρηνικών αντιδραστήρων της είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντικοί. Πράγματι, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που κινδυνεύει με μπλακ άουτ, εξαιτίας της πτώσης των θερμοκρασιών στο τέλος της χρονιάς μπορεί κάλλιστα να είναι το Παρίσι και όχι το Βερολίνο.(εδώ)

 

29/7/2022

 

Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε αρχικά σε άνοδο εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία. Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ενώ την ίδια στιγμή νέα άνοδο κατέγραψε και διαμορφώθηκε στο 8,9% από το 8,6% του Ιουνίου για την Ευρωζώνη. Πρόσφατα, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι η βασική αιτία, καθώς ώθησε σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.(εδώ)

 

Σημαντική αλλαγή των εκτιμήσεών της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας προχώρησε η Citigroup. Το χειρότερο σενάριο γίνεται πλέον το βασικό για την περιοχή, με τη βαθιά ύφεση να χτυπά με βεβαιότητα και με θόρυβο. Η Citi μειώνει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 σε -1% για τη ζώνη του ευρώ και -2% για τη Γερμανία, ενώ ύφεση 0,9% προβλέπει και για την Ιταλία.(εδώ)

 

26/7/2022

 

Η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σηματοδότησε το τέλος της εποχής των αρνητικών επιτοκίων. Μαζί με τα επιτόκια σηματοδόθηκε και το τέλος της παροχής ενδείξεων για τη μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής με μια κίνηση. Η αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης, διπλάσια από ό,τι είχε επικοινωνήσει αρχικά η ΕΚΤ και σύμφωνη με την επιθυμία των «γερακιών», συνδυάστηκε με την ανακοίνωση ενός νέου εργαλείου ελέγχου των spreads, το Transmission Protection Instrument (TPI), το οποίο ζητούσαν τα «περιστέρια» από τον περασμένο Απρίλιο.(εδώ)

 

Τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για τα έκτακτα μέτρα μείωσης στη χρήση φυσικού αερίου. Το σχέδιο μετατρέπει την εθελοντική περικοπή-στόχο 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου σε υποχρεωτική εάν παραστεί έκτακτη ανάγκη - για παράδειγμα, μια σχεδόν καθολική διακοπή των ροών, μολονότι διατηρεί σημαντικές δυνατότητες εξαιρέσεων για ευάλωτες χώρες ή για χώρες που εξαρτώνται πλήρως από το εσωτερικό δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου της Ένωσης.(εδώ)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 243 (Αύγουστος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 243, εδώ.