Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

05 Αυγούστου 2022, 16:49 | Πολιτική - Ελλάδα

Η Ελλάδα λέει ότι η ανάκαμψη του τουρισμού θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος της ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα έχει μια καλύτερη από την αναμενόμενη καλοκαιρινή τουριστική περίοδο και τα φετινά έσοδα θα βοηθήσουν στην ανακούφιση των επιπτώσεων της ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας στην κοινωνία, δήλωσε την Πέμπτη (4 Αυγούστου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της ελληνικής οικονομίας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης και της βιομηχανίας είχαν προβλέψει ότι τα φετινά έσοδα από τον ζωτικό τομέα θα μπορούσαν να φτάσουν το 80% έως 90% του υψηλού επιπέδου-ρεκόρ που σημειώθηκε το 2019. Ορισμένοι αξιωματούχοι είναι τώρα αισιόδοξοι ότι φέτος θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό το ρεκόρ.

«Καθώς διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, βλέπουμε ότι η τουριστική κίνηση στη χώρα μας καταγράφει μια ισχυρή δυναμική, με τις τουριστικές ροές να ξεπερνούν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες αρχικές προβλέψεις», δήλωσε ο Οικονόμου σε τακτική ενημέρωση.

«Τα έσοδα από τον τουρισμό δίνουν τη δυνατότητα στο κράτος να στηρίξει περαιτέρω την κοινωνία, η οποία πλήττεται από τις κρίσεις στην ενέργεια και αλλού, και να μας δώσει πολύτιμα αποθέματα ενόψει του επερχόμενου χειμώνα», είπε.

Οι αφίξεις αλλοδαπών στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν σε 3.481.000 τον Ιούνιο, αυξημένες κατά 193% από 1.190.000 αφίξεις τον Ιούνιο του περασμένου έτους και περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο του 2019, είπε ο Οικονόμου.

Είπε ότι πάνω από 1 εκατομμύριο επισκέπτες αναμένονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 4 εκατομμύρια.

Η Ελλάδα, ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς στην Ευρώπη, προσέλκυσε ρεκόρ 32 εκατομμυρίων επισκεπτών το 2019, αποφέροντας έσοδα περίπου 18 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπέστη τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ το 2020, όταν η πανδημία COVID έθεσε σε αδιέξοδο τα παγκόσμια ταξίδια, αλλά έκτοτε ο τομέας ανακάμπτει.

Η Ελλάδα, όπως και πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμετωπίζει απότομη αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος λόγω της εκτίναξης των τιμών του φυσικού αερίου στα ύψη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Η κυβέρνηση έχει δαπανήσει περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ για επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας και άλλα μέτρα από τον Σεπτέμβριο για να βοηθήσει τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

 

Πηγή:euractiv.gr