Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

05 Αυγούστου 2022, 16:52 | Εξωτερική Πολιτική

Η κατάσταση στην εργασιακή πολιτική της ΕΕ

Μετά τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην πολιτική της ΕΕ για την απασχόληση και τα κοινωνικά δικαιώματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, όλα τα βλέμματα στρέφονται τώρα στην τσεχική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για να δούμε αν αυτή η δυναμική θα συνεχιστεί και κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η γαλλική προεδρία έληξε τον Ιούνιο, επιτυγχάνοντας συμφωνία για αρκετές προτάσεις της ΕΕ για τη βελτίωση της δικαιοσύνης στην εργασία, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών.

Σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Marian Jurečka, η ισότητα των φύλων στην εργασία θα συνεχίσει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες τους επόμενους μήνες.

Διαφάνεια των αμοιβών

Η προεδρία θα προσπαθήσει να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την οδηγία για τη διαφάνεια των αμοιβών σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ΕΕ, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε περίπου 14%, δήλωσε ο Jurečka στους νομοθέτες της ΕΕ τον Ιούλιο.

Η προτεινόμενη οδηγία παρέχει στους αιτούντες εργασία το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με το εύρος των αμοιβών των θέσεων για τις οποίες υποβάλλουν αίτηση. Επιπλέον, θα έχουν το δικαίωμα σε δεδομένα με ανάλυση κατά φύλο, που θα τους επιτρέπουν να ελέγχουν αν οι γυναίκες και οι άνδρες αμείβονται εξίσου για την ίδια εργασία ή για εργασία ίσης αξίας.

Οι νέοι κανόνες ζητούν από τους εργοδότες με τουλάχιστον 250 υπαλλήλους να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων και να διενεργούν αξιολόγηση των αμοιβών τους, εάν το χάσμα υπερβαίνει το 5% χωρίς αιτιολόγηση. Επιπλέον, τα θύματα μισθολογικών διακρίσεων θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης.

Επί του παρόντος, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο έχουν «πολύ μακρινές» θέσεις επί του φακέλου, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός, ελπίζοντας να διαπραγματευτούν «σταδιακά» την οδηγία.

Ενώ οι νομοθέτες πιέζουν να επεκτείνουν τους κανόνες σε όλες τις εταιρείες με περισσότερους από 50 εργαζόμενους, είναι επίσης ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την ευρωβουλευτή Kira Marie Peter-Hansen, συνεισηγήτρια επί του φακέλου.

«Ως Κοινοβούλιο, θέλουμε αυτή η νομοθεσία να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό και είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σκληρά για να βρούμε κοινό έδαφος κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας», δήλωσε η ίδια στη EURACTIV.

Ελάχιστος μισθός

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ αναμένεται να κλείσει την οδηγία για τον κατώτατο μισθό μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Είκοσι ένα κράτη μέλη έχουν ήδη κατώτατο μισθό που κυμαίνεται από 363 ευρώ μηνιαίως στη Βουλγαρία έως 2.313 ευρώ μηνιαίως στο Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο.

Στα άλλα έξι κράτη μέλη – Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία – τα επίπεδα των μισθών καθορίζονται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Με τη νέα νομοθεσία της ΕΕ, τα κράτη μέλη στα οποία μια συλλογική σύμβαση προστατεύει λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού πρέπει να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση αυτής της κάλυψης.

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να δώσει την τελική του ψήφο επί της οδηγίας κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Σεπτεμβρίου.

Η ευρωβουλευτής Agnes Jongerius, συνεισηγήτρια του φακέλου στο Κοινοβούλιο, αναμένει θετική ψήφο για την οδηγία λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού σε ολόκληρη την ΕΕ.

«Νομίζω ότι όλοι οι ευρωβουλευτές γνωρίζουν ότι στα κράτη μέλη τους οι άνθρωποι έχουν προβλήματα να τα βγάλουν πέρα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς», δήλωσε η ίδια.

Κατά την άποψή της, η ΕΕ γνωρίζει ότι για να ξεπεράσει την τρέχουσα οικονομική και ενεργειακή κρίση, «η διατήρηση της αγοραστικής δύναμης είναι πραγματικά σημαντική».

Ελάχιστο εισόδημα

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή επεξεργάζεται επίσης σύσταση για το ελάχιστο εισόδημα, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση μιας πρότασης σχετικά με ένα πρότυπο ελάχιστου εισοδήματος», δήλωσε ο Jurečka στους νομοθέτες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι το ελάχιστο εισόδημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Η πρόταση θα πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι όσοι δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους έχουν δικαίωμα σε επαρκείς παροχές ελάχιστου εισοδήματος, σε συνδυασμό με κίνητρα πρόσβασης στην αγορά εργασίας για όσους είναι σε θέση να εργαστούν.

Ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν ήδη καθιερώσει το ελάχιστο εισόδημα, αλλά με αρκετούς περιορισμούς. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο όσοι είναι κάτοικοι για περισσότερα από δέκα χρόνια, ενώ στη Γαλλία, τα άτομα κάτω των 25 ετών δεν έχουν γενικά πρόσβαση στο ελάχιστο εισόδημα.

Η σύσταση θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις εθνικές κυβερνήσεις να μειώσουν αυτά τα εμπόδια και να επεκτείνουν την κάλυψη των παροχών ελάχιστου εισοδήματος.

Ωστόσο, «η πραγματική εφαρμογή θα εξαρτηθεί εξ ολοκλήρου από τα κράτη μέλη, επειδή η σύσταση δεν έχει τίποτα δεσμευτικό», δήλωσε ο Peter Verhaeghe, υπεύθυνος πολιτικής της Caritas Europa.

Ωστόσο, η δέσμευση των χωρών της ΕΕ και τα συστήματα παρακολούθησης θα μπορούσαν «να αναγκάσουν τα κράτη μέλη να κάνουν κάτι περισσότερο για να βελτιώσουν πραγματικά το σύστημα ελάχιστου εισοδήματος όσον αφορά την κάλυψη και την επάρκεια», πρόσθεσε.

 

Πηγή:euractiv.gr