Εξαιρετική διαφοροποίηση της αγοράς της Αθήνας

19 Αυγούστου 2022, 18:04 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε, μέχρι πριν από λίγο καιρό ότι, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών θα ήταν έντονα αρνητικά και την ίδια στιγμή, ο Γενικός Δείκτης της Αθήνας, θα σημείωνε αρκετά σημαντική άνοδο, “απειλώντας” μάλιστα και ένα αρκετά κρίσιμο όριο (αυτό των 900 μονάδων).

Αυτό συνέβη, για ακόμη μία φορά, σήμερα και δείχνει τη θετική διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς, σε σχέση με την αμερικανική, ή άλλες μεγάλες διεθνείς αγορές.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό, έχουν εξηγηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν, από την περίοδο που είχαμε επισημάνει ότι, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

 

Το ερώτημα όμως είναι εάν αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να συνεχιστεί σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρότερο πρόβλημα στις αγορές των ΗΠΑ, ή σε άλλες διεθνείς αγορές.

Κατά την άποψή μας, θα μπορούσε να υπάρξει θετική διαφοροποίηση, υπέρ της ελληνικής αγοράς, όχι όμως και μια “άνετη” και μεγάλη άνοδος.

 

Αντίθετα όμως, σε που τα προβλήματα της οικονομίας των ΗΠΑ (και της διεθνούς οικονομίας γενικότερα) ξεπεραστούν, η άνοδος της ελληνικής αγοράς, εφόσον ικανοποιηθούν κάποιες βασικές προϋποθέσεις (ικανοποιητική αύξηση ΑΕΠ, διατήρηση του θετικού ρυθμού των επενδύσεων και επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας), θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μεγάλη και σημαντική.

 

Θετικά στοιχεία στη σημερινή συνεδρίαση, ήταν η υψηλή (σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν) αξία συναλλαγών (€ 84,5 εκατομμύρια) και το γεγονός της έλλειψης μεγάλων διακυμάνσεων του ΓΔ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι που δείχνει την ισχυρή τάση και διάθεση ανόδου.

 

Θα επανέλθουμε τη Δευτέρα το πρωί.

Διαβάστε άρθρο με στατιστικά στοιχεία επί του Απολύτου Συστήματος (εδώ).

Καλό Σαββατοκύριακο!