Ανατολικογερμανικά κόμματα συμμαχούν με την ακροδεξιά για να διαμαρτυρηθούν για το τέλος φυσικού αερίου

23 Αυγούστου 2022, 10:37 | Εξωτερική Πολιτική

Ανατολικογερμανικά κόμματα συμμαχούν με την ακροδεξιά για να διαμαρτυρηθούν για το τέλος φυσικού αερίου

Οι συντηρητικοί και η Αριστερά έχουν συμμαχήσει με το ακροδεξιό AfD στην Ανατολική Γερμανία για να καταγγείλουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Από κοινού, τοπικοί πολιτικοί των τριών κομμάτων προειδοποιούν για κοινωνικές αναταραχές μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε επιστολή τους προς τον πράσινο υπουργό ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, την επιστολή υπέγραψαν 22 τοπικοί πολιτικοί από την πόλη Schneeberg στη Σαξονία, μεταξύ των οποίων από την Αριστερά, το συντηρητικό CDU και, κυρίως, το ακροδεξιό AfD.

Η επιστολή, η οποία πρόκειται να σταλεί στο Βερολίνο τη Δευτέρα (22 Αυγούστου), θεωρεί τη νεοεισαχθείσα εισφορά φυσικού αερίου «απειλητική εξέλιξη» που θα μπορούσε να απειλήσει την «κοινωνική ειρήνη», σύμφωνα με το εθνικό μέσο ενημέρωσης Der Spiegel.

Ο Χάμπεκ είχε δρομολογήσει την εισφορά πριν από μία εβδομάδα για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών.

Στην επιστολή ζητείται επίσης να χαλαρώσουν οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας και να επιστρέψουν στις ορυκτές μορφές ενέργειας, προκειμένου να ελαφρυνθούν οι Γερμανοί αυτόν τον χειμώνα.

Τα τρία κόμματα των υπογραφόντων – CDU, Αριστερά και AfD – αποτελούν την αντιπολίτευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο, η σύγκλιση των γραμμών των πολιτικών του CDU και της Αριστεράς με την ακροδεξιά προκάλεσε επικρίσεις ακόμη και από τα ίδια τους τα κόμματα, επειδή αντιβαίνει στο συχνά διακηρυγμένο «τείχος προστασίας» προς το AfD – την αρχή της αποφυγής οποιασδήποτε συνεργασίας ή οτιδήποτε άλλου θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αποδοχή του κόμματος.

«Αυτό είναι απαράδεκτο», αναφέρει στο Der Spiegel η εκπρόσωπος της νεολαίας της Αριστεράς, Σάρα Ντούμπιελ, ενώ μια βουλευτής της Αριστεράς από τη Θουριγγία κάλεσε τους συναδέλφους της από τη Σαξονία να «σηκώσουν τις συνέπειες».

Η ηγεσία του κόμματος της Αριστεράς της Σαξονίας πήρε έκτοτε αποστάσεις από την επιστολή.

 

Πηγή:euractiv.gr