Η Ουκρανία βουλιάζει στην ύφεση και ζητά διάσωση από το ΔΝΤ

26 Αυγούστου 2022, 10:17 | Εξωτερική Πολιτική

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα που θα κληθεί να κερδίσει το Ουκρανικό κράτος μετά τον πόλεμο, είναι η ανοικοδόμηση της χώρας και κυρίως η σταθεροποίηση της οικονομίας της.

Εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, που ροκανίζει ακόμη και τις εύρωστες οικονομίες της Ευρωζώνης, η ουκρανή υπουργός Οικονομικών Γιούλια Σβιρυντένκο σε συνέντευξή της στο Reuters υποστηρίζει, οτι η οικονομία της Ουκρανίας θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το επόμενο έτος και να επεκταθεί έως και 15,5% το 2023.

Η Σβιρυντένκο, που διατελεί και πρώτη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συντάσσουν μακροοικονομικές προβλέψεις, ενόψει της ένταξης της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον επόμενο μήνα, ώστε να λάβει νέα χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ουκρανών αξιοματούχων, οι προβλέψεις για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το 2023 κυμαίνονταν από επιπλέον συρρίκνωση 0,4% έως αλματώδη αύξηση 15,5%, καθώς η ύφεση για το 2022 θα φτάσει το 30-35%.

″Κατανοούμε ότι πρέπει να διατηρήσουμε την οικονομία σε κίνηση. Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε νέες προβλέψεις λόγω της αβεβαιότητας. Εξαρτάται πλήρως από το στρατιωτικό σενάριο”, πρόσθεσε η Γιούλια Σβιρυντένκο.

Πάνω από 5 δισ. δολάρια το δάνειο από το ΔΝΤ

Αν και επισήμως η Ουκρανία δεν έχει αποκαλύψει πποιο θα είναι το ποσό της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, η Σβιρυντένκο δήλωσε πως θα πρέπει να είναι «σχετικά μεγάλο» και θα πρέπει να εγκριθεί γρήγορα για να βοηθήσει στην απελευθέρωση κεφαλαίων από άλλους πιστωτές.

Ο Όλεγκ Ουστένκο, ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι δήλωσε πριν από λίγες ημέρες, οτι ένα δάνειο από το ΔΝΤ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε 18 μήνες θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως άγκυρα για ένα μεγαλύτερο πακέτο 15-20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από άλλους πιστωτές.

Αυτό ήταν περίπου το ποσό που ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ουκρανίας, Κίριλο Σεβτσένκο, είχε προσδιορίσει ως στόχο για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για δύο ή τρία χρόνια, αν και οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένα τόσο μεγάλο ποσό θα έβαζε την Ουκρανία πολύ πάνω από το «όριο πρόσβασης» του ταμείου για δανεισμό.

Το προηγούμενο πρόγραμμα δανείου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Ουκρανίας με το ΔΝΤ ακυρώθηκε τον Μάρτιο καθώς το Ταμείο ενέκρινε έκτακτη χρηματοδότηση 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με λίγους όρους τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει λάβει 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή δημοσιονομική στήριξη από άλλες χώρες και ιδρύματα από την εισβολή της Ρωσίας μέχρι σήμερα ενώ αναμένει άλλα 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε ήδη δεσμευμένη βοήθεια πριν από το τέλος του έτους.

 

 

Πηγή: www.huffingtonpost.gr