Το “δύσκολο” 2022

30 Αυγούστου 2022, 17:59 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Το 2022 είναι -και χρηματιστηριακά- ένας πολύ δύσκολος χρόνος.

Για μας στη EuroCapital, είναι ακόμη πιο δύσκολος. Για δύο βασικούς λόγους:

 

α) Το “απόλυτο σύστημα” το οποίο ακολουθούμε, παρήγαγε αρκετές λάθος κινήσεις, οι οποίες προκαλούν ζημιά στο χαρτοφυλάκιό μας, από την αρχή του έτους. Βέβαια, γνωρίζουμε ότι, κατά διαστήματα, αυτό είναι πιθανό να συμβεί και εξηγήσαμε τις ειδικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος στην αγορά και οι οποίες οδήγησαν στα αρνητικά αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως -όπως συμβαίνει πάντα με το “απόλυτο σύστημα” ή και με άλλα συστήματα συναλλαγών- δεν ήταν καταστροφικά για το χαρτοφυλάκιό μας ή για κάποιον επενδυτή που το ακολουθεί.

 

β) Μετά την κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και την έξαρση του πληθωρισμού, πήραμε τη θέση -την οποία εξηγήσαμε αναλυτικότατα- ότι οι διεθνείς αγορές βρίσκονται σε μία από τις σοβαρότερες κρίσεις της ιστορίας τους.

Οι αγορές κινήθηκαν έντονα πτωτικά μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Στη συνέχεια, ακολούθησε μία ανοδική πορεία, πιστεύοντας ότι, το ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων θα τελείωνε σύντομα. Το γιατί η αγορά έκανε αυτό το λάθος, έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα άρθρα και θα αναφερθούμε και στο ερχόμενο τεύχος.

Παρά την άνοδο των αγορών -και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό- ουδέποτε αποκλίναμε από την αρχική μας θέση, ότι δηλαδή, η πτωτική φάση των αγορών δεν τελείωσε και ότι, οι αγορές θα αντιμετώπιζαν, κάποια στιγμή, την πραγματικότητα.

Πιστέψτε μας, είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις την αγορά της Αθήνας να ανεβαίνει 15% (από το χαμηλό της 6/7/2022) ή το δείκτη Nasdaq να ανεβαίνει 23% (από τα μέσα Ιουνίου) και να διατηρείς, δημόσια, τη θέση σου ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα χαμηλά αυτής της κρίσης.

Δε χαιρόμαστε που οι αγορές ξαναγύρισαν σε πτωτική τροχιά (ένας επαγγελματίας, που ζει από το Χρηματιστήριο, δε χαίρεται όταν οι αγορές υποχωρούν). Όμως, νιώθουμε υπεύθυνα απέναντί σας, επειδή ήμασταν υπεύθυνοι απέναντί σας και δεν παρασυρθήκαμε, όπως παρασύρθηκαν όλοι, σε πανηγυρισμούς.

 

Πώς έχουν σήμερα οι αγορές;

Βρίσκονται σε μια πιο ρεαστιλιστική φάση. Αντιλαμβάνονται ότι, βασική προτεραιότητα των νομισματικών αρχών είναι η τιθάσευση του πληθωρισμού και όχι η διατήρηση της “κούρσας” των χρηματιστηριακών αγορών. Επειδή, αν ο πληθωρισμός δεν περιοριστεί, οι αγορές θα “γκρεμιστούν” ούτως ή άλλως.

Εκτιμώ ότι μπαίνουμε στην “καρδιά” των δυσκολιών.

Σε αρκετές περιπτώσεις είχαμε εκφράσει την άποψη ότι, ο “πάτος” των αγορών, θα σημειωθεί κάποια στιγμή στο φθινόπωρο, ενδεχομένως μέσα στους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Διατηρούμε την άποψη αυτή.

Παράλληλα, διατηρούμε την άποψη ότι η αγορά της Αθήνας θα κινηθεί (ήδη το κάνει επί μήνες) καλύτερα από το μέσο όρο των μεγάλων διεθνών αγορών. Και ότι, όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν, εφ’ όσον διατηρείται υψηλή η οικονομική ανάπτυξη (και έχει τις δυνατότητες να διατηρηθεί), η αγορά θα “εκραγεί” ανοδικά.

 

Μιλώντας με πολλούς συνδρομητές, διαπιστώνω ότι, οι περισσότεροι βρίσκονται εκτός αγοράς ή με μικρό ποσοστό εντός αυτής και ότι, δεν ακολουθούν τα σήματα του απόλυτου συστήματος, όπως άλλωστε και εμείς οι ίδιοι -άλλοτε σιωπηλά και άλλοτε ανοιχτά- σας λέμε να κάνετε.

Όμως, θα έρθει η στιγμή που θα “νιώθουμε” ότι κάποιο σήμα θα είναι ισχυρά ανοδικό. Και τότε, και πάλι θα σας το πούμε.

 

Στο αυριανό σημείωμα, θα ασχοληθούμε περισσότερο με εταιρίες, ενώ θα ανέβουν και αρκετά άρθρα στο χώρο των προδημοσιεύσεων.