Κίνα: Σε περιοχή συρρίκνωσης παρέμεινε ο μεταποιητικός δείκτης PMI

31 Αυγούστου 2022, 10:11 | Διεθνής Πολιτική

Βελτιώθηκε τον Αύγουστο ο δείκτης για την κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα, ωστόσο παρέμεινε σε περιοχή συρρίκνωσης, καθώς οι εξάρσεις της COVID-19 στη χώρα σε συνδυασμό με τις ενεργειακές ελλείψεις λόγω ενός κύματος καύσωνα και της ξηρασίας προκάλεσαν διαταραχές στις λειτουργίες των εργοστασίων.

Ειδικότερα, ο επίσημος μεταποιητικός δείκτης PMI σκαρφάλωσε στις 49,4 μονάδες τον Αύγουστο από 49,0 μονάδες τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τοποθετούσαν τον δείκτη στις 49,2 μονάδες σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ο δείκτης ωστόσο παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο δείκτης για τις παραγγελίες από το εξωτερικό συρρικνώθηκε για 16ο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο, καθώς η ζήτηση παραμένει αδύναμη εν μέσω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Η μεταποιητική παραγωγή παρέμεινε αμετάβλητη στο 49,8, ενώ ο δείκτης για τις συνολικές νέες παραγγελίες ενισχύθηκε στο 49,2 από 48,5 τον Ιούλιο.

Παράλληλα, ο μη μεταποιητικός δείκτης PMI υποχώρησε στο 52,6 τον Αύγουστο από 53,8 τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία.

Ο υποδείκτης για την δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών υποχώρησε στο 51,9 τον Αύγουστο από 52,8 τον Ιούλιο.

 

 

Πηγή: www.capital.gr