LAVIPHARM: Αύξηση κεφαλαίου με στόχο την επαναφορά του Ομίλου σε αναπτυξιακή πορεία

09 Σεπτεμβρίου 2022, 09:50 | Χ&Α - 244

LAVIPHARM: Αύξηση κεφαλαίου με στόχο την επαναφορά του Ομίλου σε αναπτυξιακή πορεία






 

LAVIPHARM

Αύξηση κεφαλαίου με στόχο την επαναφορά του Ομίλου σε αναπτυξιακή πορεία


Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση, της 30/8/2022, η διοίκηση της Lavipharm, εγκρίθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέχρι του ποσού των € 58 εκατομμυρίων, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων. Σε νεότερη ανακοίνωση, η διοίκηση θα ενημερώσει για τις λεπτομέρειες της αύξησης.

Όπως επισήμανε και η διοίκηση, η προτεινόμενη αύξηση, πρόκειται να εξασφαλίσει την δυνατότητα στην εταιρία να χρηματοδοτηθεί το 5ετές επενδυτικό πλάνο επενδύσεων, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ομίλου, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

 

Το επενδυτικό πλάνο, προβλέπει την απόκτηση, δικαιωμάτων κυριότητας, παραγωγής, εμπορίας και διάθεσης σε ολόκληρο των κόσμο εκτός από τις ΗΠΑ, ενός διαδερμικού προϊόντος (patch) χορήγησης της δραστικής φαρμακευτικής ουσίας της κλονιδίνης, που απευθύνεται σε πάσχοντες από υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και την υπάρχουσα εμπορική δραστηριότητα διάθεσης αυτού του προϊόντος στην Ιταλία. Η απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων, θα έχουν διάρκεια 15 έτη και το κόστος φτάνει τα € 34 εκατομμύρια, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την αύξηση, (εδώ).  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης, η απόκτηση αυτού του άυλου περιουσιακού στοιχείου, σε συνδυασμό με τα νέα υπό ανάπτυξη προϊόντα και τη συνεργασία με τη Zentiva στην Ελλάδα, έχει ως στόχο  το 2026, οι πωλήσεις προ clawback και rebate (μειώσεις εισπρακτέων ή επιστροφές προς το κράτος, ανάλογα με την υπέρβαση ή όχι του “επιτρεπτού” ύψους πωλήσεων)  να ξεπεράσουν τα € 94 εκατομμύρια και το EBITDA τα € 18,5 εκατομμύρια.

Παράλληλα, θα προχωρήσει στην αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού, των κτιριακών εγκαταστάσεων και του εργαστηρίου έρευνας και ανάπτυξης.

 

Πέραν των ανωτέρω, η αύξηση πρόκειται να ενισχύσει και τα κεφάλαια του Ομίλου, τα οποία είναι αρνητικά από το 2012. Συγκεκριμένα, από την 31/7/2012, η μετοχή της εταιρίας βρίσκεται στην κατηγορία της “Επιτήρησης”.

Όσο εντείνεται ο ανταγωνισμός στο φαρμακευτικό κλάδο, η διοίκηση αποφάσισε να κάνει το “επόμενο βήμα” ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει.

Εξετάζοντας τα οικονομικά μεγέθη της τελευταίας 15 ετίας, θα διαπιστώσει κανείς, ότι το επίπεδο του κύκλου εργασιών, πριν την είσοδο της μετοχής στην Επιτήρηση, ξεπερνούσε τα € 200 εκατομμύρια, ωστόσο όμως η εταιρία δεν μπορούσε να παράξει κερδοφορία, καθώς εμφάνιζε πολύ υψηλά κόστη πωληθέντων, δαπάνες λειτουργίας και χρηματοοικονομικά έξοδα. Οι αντίξοες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, οδήγησαν την εταιρία στην μείωση της έκθεσης της, στην αγορά, περιορίζοντας την δραστηριότητα της, γεγονός που αποτυπώθηκε στον κύκλο εργασιών, καθώς συρρικνώθηκε στα € 37,8 εκατομμύρια το 2012, από € 168,7 εκατομμύρια το 2011.

Έκτοτε, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, κινείται κατά μέσο όρο στα € 32,5 εκατομμύρια, το κόστη περιορίστηκαν σχετικά και η εταιρία ξεκίνησε να παράγει κέρδη από το 2016. Παράλληλα, με τις συμφωνίες αναδιάρθρωση δανεισμού με τις πιστώτριες τράπεζες, η εταιρία κατάφερε να μειώσει τις συνολικές υποχρεώσεις της, περίπου στα € 62 εκατομμύρια (μέσος όρος από το 2017 έως σήμερα).

 

Όπως φάνηκε και από την απόφαση της διοίκησης, στόχος είναι αρχικά η ενίσχυση των κεφαλαίων και κατ΄ επέκταση η έξοδος από την Επιτήρηση και στην συνέχεια η ανάπτυξη του Ομίλου, ενώ μακροχρόνια στοχεύει και στην διανομή μερίσματος στους μετόχους.

 

Μπορεί όμως, η εταιρία, να αναπτύξει την ίδια συμπεριφορά με το παρελθόν; Μέχρι στιγμής, έχει βελτιώσει την θέση στην οποία βρίσκεται. Παράλληλα, τα χρήματα της αύξησης φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθούν αρκετά στρατηγικά και στοχευμένα, καθώς η διοίκηση θα ακολουθήσει την “συνταγή” που την ανέπτυξε στο παρελθόν, δηλαδή θα επεκταθεί στην αγορά του διαδερμικού φαρμάκου. Η εκτίμηση μας είναι ότι μπορεί να τα καταφέρει μέσα στην επόμενη πενταετία και με την προϋπόθεση ότι οι παγκόσμιες συνθήκες δεν θα επιδεινωθούν περεταίρω. Όμως εκφράζουμε αυτήν την άποψη με επιφύλαξη, διότι η εταιρία έχει απολέσει τον ιδρυτή της και, συνήθως, σε τέτοιες περιπτώσεις (και σε εταιρίες αυτού του μεγέθους), η επαγγελματική διοίκηση που συνεχίζει τη λειτουργία μιας εταιρίας, σπάνια πετυχαίνει σε υψηλούς και δύσκολους στόχους.

Σε σχέση με το παραπάνω, υπενθυμίζουμε και την υπόθεση της φυλάκισης του μέλους της διοίκησης, Τηλέμαχου Λαβίδα, το 2020, για την εμπλοκή του σε σκάνδαλο inside trading (εδώ), στις ΗΠΑ. Τότε ο κ. Λαβίδας, παραιτήθηκε από την θέση του στην διοίκηση. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αποφυλακίστηκε λίγους μήνες αργότερα με τριετή αναστολή (εδώ). Πλέον, ο κ. Λαβίδας ξανά βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο ως εκτελεστικό μέλος.

 

Τέλος, υπενθυμίζουμε την ενδιαφέρουσα “κερδοσκοπική” συμπεριφορά που συχνά είχε η μετοχή της εταιρίας, στην προ δύο δεκαετιών φάση υψηλών διακυμάνσεων της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Θα επαναλάβει στο μέλλον την ίδια συμπεριφορά; Καθώς έχει μεταβληθεί η διοίκηση και η βάση των μετόχων, κάτι τέτοιο δεν είναι βέβαιο.

 

Δείτε πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη, από το 2015 έως σήμερα, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.