"Πληθωρισμός: Μειώνεται ο δείκτης, αλλά οι τιμές στα ύψη – Οι εκτιμήσεις "

05 Σεπτεμβρίου 2022, 10:55 | Ελληνικοί Δείκτες

"Πληθωρισμός: Μειώνεται ο δείκτης, αλλά οι τιμές στα ύψη – Οι εκτιμήσεις "

Περαιτέρω μικρή αποκλιμάκωση εκτιμάται ότι κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Αύγουστο. Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), για το ύψος του πληθωρισμού, που εκτός απροόπτου, θα σημειώσει για δεύτερο συνεχή μήνα αποκλιμάκωση.

Ήδη μας έχει προϊδεάσει για αυτό η Eurostat, που ανακοίνωσε για τον Αύγουστο πληθωρισμό χαμηλότερο τον Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωζώνης που δείχνουν να φρενάρουν το «τέρας» του πληθωρισμού.

H ελαφρά αποκλιμάκωση σχετίζεται πιθανόν με τη μικρή μείωση των τιμών των καυσίμων, καθώς και με την κατάργηση της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι προβλέψεις

Υπενθυμίζεται ότι ο πληθωρισμός τον Ιούλιο ανήλθε στο 11,6%, τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,1% και τον Μάιο στο 11,3%.

Με βάση τις καλοκαιρινές προβλέψεις για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2022 ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 8,9%, από 6,3% που προέβλεπε την άνοιξη, για να αρχίσει να υποχωρεί σταδιακά το 2023 και να φτάσει στο 3,5% το επόμενο έτος, έναντι πρόβλεψης για 1,9% τον Μάιο.

Εκτός από τη διατήρηση του υψηλού πληθωρισμού, η εξασθένηση της δυναμικής στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως λόγω της ασθενέστερης ανάκαμψης, αναμένεται να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στις δαπάνες των νοικοκυριών τα επόμενα τρίμηνα, όπως αναφέρεται από την Κομισιόν.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο πληθωρισμός, βάσει του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 7,6% το 2022, κυρίως λόγω της ανοδικής πορείας των ενεργειακών αγαθών, αλλά και των ανατιμήσεων στα είδη διατροφής, ενώ θα αποκλιμακωθεί το 2023 και περαιτέρω το 2024.

Ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι και αυτός υψηλός το 2022 και, παρότι θα αποκλιμακωθεί το 2023 και το 2024, θα παραμείνει σχετικά υψηλός, υπερβαίνοντας μάλιστα τον γενικό δείκτη, λόγω της σταδιακής ενσωμάτωσης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων του 2022 στον πυρήνα.

Οι αλλαγές που φέρνει ο πληθωρισμός

Μπροστά στις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και την ακρίβεια το καλάθι της νοικοκυράς και οι καταναλωτικές συνήθειες, καλούνται για μία ακόμη φορά να αναδιαμορφωθούν.

Όπως προκύπτει από σύνολο των ερευνών που έχουν διεξαχθεί το τελευταίο εξάμηνο, οι Έλληνες στην πλειονότητά τους δηλώνουν ότι προχωρούν σε μείωση των δαπανών τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν το συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Τους πρώτους μήνες, η περικοπή των εξόδων τους, αφορούσε κυρίως σε δευτερεύουσες ανάγκες και αγορές καταναλωτικών αγαθών. Όμως, όσο οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζονται, τόσο το «ψαλίδι» στα έξοδα μεγαλώνει.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, πάνω από 8 στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας, το ίδιο ποσοστό τις αγορές καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο και το 66% τις μέρες των διακοπών.

 

Πηγή:ot.gr