Η νέα αντίληψη για το χρήμα, στην εποχή των “κρυπτονομισμάτων” και του ψηφιακού χρήματος των Κεντρικών Τραπεζών

09 Σεπτεμβρίου 2022, 13:40 | Χ&Α - 244

Η νέα αντίληψη για το χρήμα, στην εποχή των “κρυπτονομισμάτων” και του ψηφιακού χρήματος των Κεντρικών Τραπεζών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η νέα αντίληψη για το χρήμα, στην εποχή των “κρυπτονομισμάτων” και του ψηφιακού χρήματος των Κεντρικών Τραπεζών

 

Η περιοδική έκδοση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, “Finance and Development”, στο τεύχος Σεπτεμβρίου 2022, παρουσιάζει ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα -από τα πληρέστερα και πιο “πλουραλιστικά” που έχουμε διαβάσει- για το ζήτημα των κρυπτονομισμάτων, την εξέλιξή τους και το μέλλον τους, με άρθρα από τους κορυφαίους ειδικούς στον κόσμο. (Δείτε τα περιεχόμενα, εδώ).

 

Όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο του αφιερώματος, η πρόσφατη κατάρρευση των τιμών των κρυπτονομισμάτων, έχει προκαλέσει ανησυχίες και απογοήτευση στους επενδυτές. Όμως, παρά τις εξελίξεις αυτές, το μέλλον του χρήματος, είναι -αναμφισβήτητα- ψηφιακό. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί, έχει να κάνει με το πώς θα μοιάζει το ψηφιακό χρήμα.

 

Το ψηφιακό χρήμα έχει αναπτυχθεί εδώ και αρκετό καιρό. Οι νέες τεχνολογίες ελπίζουν να εκδημοκρατίσουν τη χρηματοδότηση και να διευρύνουν την πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες. Βασικός στόχος είναι να επιτευχθούν πολύ φθηνότερες, στιγμιαίες εγχώριες και διασυνοριακές πληρωμές. Τα οφέλη θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα μεγάλα για τους πολίτες, κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 

Το άρθρο του Eswar Prasad, καθηγητή του Πανεπιστημίου Cornell, με τίτλο “Μία νέα εποχή για το χρήμα” (εδώ), μάς ξεναγεί σε ήδη υπάρχουσες και αναδυόμενες μορφές ψηφιακού χρήματος και εξετάζει τις συνέπειες για τη χρηματοδότηση, τη νομισματική πολιτική, τις διεθνείς ροές κεφαλαίων —ακόμα και την οργάνωση των κοινωνιών.


Δεν θα αποδειχθεί βιώσιμη κάθε μορφή ψηφιακού χρήματος. Το Bitcoin, με πτώση σχεδόν 70% από το υψηλό του Νοεμβρίου του 2021, καθώς και άλλα “κρυπτονομίσματα” δείχνουν να αποτυγχάνουν ως χρήματα, λέει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής της Σιγκαπούρης, Ravi Menon, με το άρθρο του “Η αντίληψη του νοήματος των κρυπτονομισμάτων” (εδώ).  της Σιγκαπούρης. Ενώ, τα κρυπτονομίσματα, διαπραγματεύονται ενεργά και κερδοσκοπούνται έντονα, οι τιμές διαχωρίζονται από οποιαδήποτε υποκείμενη οικονομική αξία. Τα “stablecoins” έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την αστάθεια, αλλά πολλά έχουν αποδειχθεί οτιδήποτε άλλο παρά σταθερά, προσθέτει ο Menon, και εξαρτώνται από την ποιότητα των αποθεματικών που τα υποστηρίζουν.


Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Michael Casey υποστηρίζει (εδώ) ότι η αποκεντρωμένη χρηματοδότηση και η κρυπτογράφηση δεν είναι μόνο εδώ για να μείνουν, αλλά μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα του πραγματικού κόσμου, όπως η ενεργειακή κρίση.


Η ρύθμιση της λειτουργίας του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, είναι το “κλειδί”. Το “ρυθμιστικό ύφασμα” υφαίνεται και αναμένεται να προκύψει ένα βασικό πλαίσιο, εξηγούν (εδώ) οι Aditya Narain και Marina Moretti του ΔΝΤ. Όμως, όσο καθυστερεί το γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο, τόσο περισσότερες εθνικές αρχές θα εγκλωβίζονται σε διαφορετικά εθνικά ρυθμιστικά πλαίσια. Οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ, ζητούν παγκόσμια συντονισμένη ρύθμιση που θα φέρει τάξη στις αγορές, θα βοηθήσει στην ενστάλαξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και θα προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για καινοτομία.


Στο μεταξύ, οι κεντρικές τράπεζες εξετάζουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα (εδώ). Ο επικεφαλής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, Agustín Carstens και οι συνεργάτες του προτείνουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις τεχνολογικές καινοτομίες που προσφέρει η κρυπτογράφηση, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα κρίσιμο θεμέλιο εμπιστοσύνης προς τα ψηφιακά νομίσματα (εδώ). Οι κίνδυνοι της κυβερνοασφάλειας μπορούν να αντιμετωπιστούν με υπεύθυνα σχεδιασμένα ψηφιακά νομίσματα κεντρικής τράπεζας, προσθέτει ο Josh Lipsky του Atlantic Council (εδώ).


Σε άλλα άρθρα του τεύχους, οι αρθρογράφοι εξετάζουν τα οφέλη και τα μειονεκτήματα της αποκεντρωμένης χρηματοδότησης, το μέλλον των διασυνοριακών πληρωμών και τον τρόπο με τον οποίο η Ινδία και οι χώρες της Αφρικής προχωρούν στα σύνορα ψηφιακών πληρωμών.

 

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθεί το ψηφιακό τοπίο. Όμως, με τις σωστές πολιτικές και ρυθμιστικές επιλογές, μπορούμε να φανταστούμε ένα μέλλον με έναν συνδυασμό νομισμάτων που θα υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις και από ιδιωτικά σχήματα, τα οποία θα διατηρούνται με ασφάλεια στα ψηφιακά πορτοφόλια δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

 

Δείτε την έκδοση Σεπτεμβρίου και τα περιεχόμενά της, εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.