Τα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, σε κρίσιμη κατάσταση

09 Σεπτεμβρίου 2022, 06:50 | Χ&Α - 244

Τα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, σε κρίσιμη κατάσταση

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, σε κρίσιμη κατάσταση

 

Στην βιομηχανία του αλουμινίου, το κλείσιμο ενός μεταλλουργείου συνιστά μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση. Εάν διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου, η επανέναρξη των εργασιών παραγωγής είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Παρόλα αυτά, αρκετές εταιρίες του χώρου όπως και η Norsk Hydro ASA -μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες παραγωγής αλουμινίου- βαίνουν προς την κατεύθυνση αναστολής των εργασιών τους.

 

Η ευρωπαϊκή παραγωγή αλουμινίου έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τη δεκαετία του 1970 -συγκεκριμένα από το 1973- με αποτέλεσμα ο κλάδος να βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Η μείωση της παραγωγής και η ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών από την Ρωσία, η οποία αποτελεί βασικό προμηθευτή, απειλεί τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες που χρησιμοποιούν το αλουμίνιο ως βασική εισροή και αυξάνει το κόστος παραγωγής τους.

 

 

Ταυτόχρονα, η παραγωγή αλουμινίου έχει υψηλές ενεργειακές απαιτήσεις -απαιτεί δηλαδή 40 φορές περισσότερη ενέργεια από ότι η παραγωγή χαλκού- γεγονός που λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας αυξάνει το κόστος του. Ως απότοκο των δυσμενών αυτών εξελίξεων και σε συνδυασμό με τους επιβεβλημένους δασμούς, το υψηλό ενεργειακό κόστος δυσχεραίνει την θέση των ευρωπαϊκών βιομηχανιών και μειώνει την διεθνή ανταγωνιστικότητά τους.


Ορισμένα μεταλλουργία προστατεύονται από κρατικές επιδοτήσεις, μακροπρόθεσμες συμφωνίες ηλεκτρικής ενέργειας ή πρόσβαση στη δική τους ανανεώσιμη ενέργεια, όμως τα υπόλοιπα αντιμετωπίζουν ένα αβέβαιο μέλλον. Σύμφωνα με την ερευνητική εταιρία Wood Mackenzie η Ευρώπη έχει ήδη απολέσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους της ετήσιας παραγωγικής της ικανότητας αλουμινίου και αποτελεί πιθανό σενάριο ότι το 25% της παραγωγής δεν θα επανέλθει,ακόμα και ύστερα από την βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, οι περικοπές αυτές είχαν μικρό αντίκτυπο στις τιμές του αλουμινίου, οι οποίες μειώθηκαν περισσότερο από 40% από την κορύφωση τον Μάρτιο, καθώς οι επενδυτές και οι βιομηχανίες προετοιμάζονται για μια παγκόσμια πτώση της ζήτησης.


Οι εξελίξεις αυτές, θα έχουν δυσμενείς επιδράσεις σε ένα ευρύτατο φάσμα βιομηχανιών, οι οποίες επεξεργάζονται το μέταλλο, για να παράξουν τα κάθε λογής προϊόντα που χρησιμοποιούνται σχεδόν σε κάθε τομέα της καθημερινής μας ζωής.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.