Η παγκόσμια αγορά ομολόγων εισέρχεται σε ύφεση ύστερα από τέσσερις δεκαετίες

06 Σεπτεμβρίου 2022, 12:01 | Χ&Α - Επικαιρότητα

Η παγκόσμια αγορά ομολόγων φαίνεται να εισέρχεται σε μια πτωτική φάση για πρώτη φορά ύστερα από σαράντα χρόνια. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πίεση που άσκησαν και συνεχίζουν να ασκούν οι κεντρικές τράπεζες στην οικονομία μέσω των επανειλημμένων αυξήσεων επιτοκίων και της συσταλτικής νομισματικής πολιτικής.

Ενδεικτικό της παραπάνω κατάστασης είναι ότι ο δείκτης του πρακτορείου Bloomberg που καταγράφει την παγκόσμια συνολική απόδοση των κρατικών και εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας έχει σημειώσει πτώση 20% από την κορύφωση του 2021 -την μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί καθόλη την διάρκεια του.


Αναλυτές και επενδυτές τίτλων σταθερού εισοδήματος προβλέπουν ότι η ανοδική πορεία της αγοράς ομολόγων βαίνει προς το τέλος της. Αναμένουν ότι οι αποδόσεις των ομολόγων δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα που είχαν πριν και κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς πλέον οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να παρέμβουν και να επηρεάσουν την αγορά λόγω του αυξημένου πληθωρισμού.

Ο δείκτης αποδόσεων ομολόγων του Bloomberg έχει υποχωρήσει κατά 16% το 2022, ενώ ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI Inc. έχει υποχωρήσει κατά 19%.
Τα ευρωπαϊκά ομόλογα έχουν πληγεί περισσότερο φέτος λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενώ μικρότερη ζημιά έχουν υποστεί οι ασιατικές αγορές. Τα περιθώρια των ομολόγων δολαρίου (dollar bonds) -δηλαδή των ομολόγων που εκδίδονται εκτός των ΗΠΑ και των οποίων η αξία καταμετράται σε δολάρια- και των αμερικανικών ομολόγων συρρικνώνονται, γεγονός που έχει συμβεί λίγες μόνο φορές στην τελευταία δεκαετία.


Παράλληλα, η άνοδος επιτοκίων οδηγεί σε έλλειψη ρευστότητας σύμφωνα με πολλούς αναλυτές -μεταξύ των οποίων και η JPMorgan Chase & Co- γεγονός που όπως λένε επηρεάζει αρνητικά τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος.

Καταληκτικά, από πολλές απόψεις, οι οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν τώρα οι επενδυτές παραπέμπουν στην πτωτική φάση (bear market) που είχε εισέλθει η αγορά ομολόγων στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όταν μια περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και ανεργίας έφτασε ξαφνικά στο τέλος της. Καθώς ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, οι αποδόσεις των ομολόγων αναφοράς αυξήθηκαν. Αργότερα έφτασαν σχεδόν στο 16% το 1981, αφού ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ Paul Volcker είχε αυξήσει τα επιτόκια στο 20% για να τιθασεύσει τις πιέσεις των τιμών.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς

Με πληροφορίες από bloomberg.com