Η Ινδία ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία ως η 5 πλουσιότερη χώρα στον κόσμο

09 Σεπτεμβρίου 2022, 06:40 | Χ&Α - 244

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Ινδία ξεπέρασε τη Μεγάλη Βρετανία ως η 5 πλουσιότερη χώρα στον κόσμο

 

Η ινδική οικονομία αποτελεί πλέον την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η πρώην βρετανική αποικία, διαδέχτηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο καταλαμβάνει πλέον την έκτη θέση στην εν λόγω κατάταξη. Σε προσαρμοσμένη βάση και χρησιμοποιώντας τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου την τελευταία ημέρα του πρώτου τριμήνου του 2021, το μέγεθος της ινδικής οικονομίας σε “ονομαστικούς” όρους  ήταν 854,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Στην ίδια βάση, το ονομαστικό ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν 816 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ανεπιθύμητο συμβάν για την ήδη αναταραγμένη πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, επικεφαλής της κυβέρνησης βρίσκεται η κα Liz Truss, μέχρι πρόσφατα υπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση του Boris Johnson.

 

Ωστόσο, τα προβλήματα για το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να περιορίζονται μόνο στο πολιτικό περιβάλλον, αλλά επεκτείνονται και στην οικονομική σφαίρα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τον ταχύτερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών και αυξανόμενους κινδύνους ύφεσης -που σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας μπορεί να διαρκέσει μέχρι το 2024. Το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε μόλις κατά 1,0% στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ ύστερα από την προσαρμογή του πληθωρισμού, συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Η στερλίνα έχει επίσης χαμηλότερες επιδόσεις έναντι του δολαρίου σε σχέση με τη ρουπία, με τη λίρα να υποχωρεί κατά 8% έναντι του ινδικού νομίσματος φέτος.

 

Αντιθέτως, η ινδική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί περισσότερο από 7% φέτος και κατά αυτόν τον τρόπο να μεγαλώσει περισσότερο το χάσμα μεταξύ των δύο οικονομιών. Σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ είναι πιθανό το ονομαστικό ΑΕΠ της να είναι κατά ένα πέμπτο μεγαλύτερο από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου έως το 2027. Ενδεικτικό των παραπάνω εξελίξεων είναι ότι ο δείκτης Αναδυόμενων Αγορών MSCI, περιλαμβάνει πλέον την Ινδία, ως την χώρα με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, με την Κίνα μόνο να κατέχει την πρώτη θέση στην σχετική κατάταξη.

 

 

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ δείχνουν ότι η Ινδία ξεπερνά το Ηνωμένο Βασίλειο σε όρους δολαρίου σε ετήσια βάση φέτος, βάζοντας την ασιατική δύναμη πίσω από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Γερμανία. Πριν από μια δεκαετία, η Ινδία κατείχε την 11η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο την 5η.


Η Ινδία, όντας μέλος του διεθνή πολιτικού οργανισμού των κορυφαίων αναδυόμενων αγορών -BRICS- αναδεικνύεται ως μια πολλά υποσχόμενη οικονομική δύναμη. Βεβαία, η αναπτυξιακή δυναμική της Ινδίας είχε ήδη αρχίσει να παρατηρείται από την -πρωτοποριακή και “προφητική”- μελέτη με τίτλο τίτλο “Dreaming With BRICs: The Path to 2050” (εδώ), που δημοσίευσε η Goldman Sachs το φθινόπωρο του 2003. Η εν λόγω μελέτη προέβλεπε -ήδη 19 χρόνια πριν- ότι η Ινδία θα γίνει μια κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία και πως έως το 2050 θα καταλήξει να είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία, ακριβώς πίσω από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

 

Δείτε το διάγραμμα σε περιβάλλον excel, εδώ.


Ωστόσο, λόγω των ταχύρυθμων εξελίξεων στο χώρο της οικονομίας, η πρόβλεψη αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα, όπως επίσης μπορεί να και ανατραπεί.

 

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Καρατζάς

 

Με πληροφορίες από bloomberg.com

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.