Επισημάνσεις της αγοράς

09 Σεπτεμβρίου 2022, 08:30 | Χ&Α - 244

Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου, δείχνουν ότι, η κερδοφορία του συνόλου των εισηγμένων εταιριών, για ολόκληρο το έτος 2022, θα εμφανίσει αύξηση, η οποία μάλιστα, θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακή. Όμως, το στατιστικό αυτό, δε θα “λέει” όλη την αλήθεια. Η αύξηση στα κέρδη του 2022, θα προέρχεται, κατά κύριο λόγο, από την εμφάνιση κερδών από τις τράπεζες, την εντυπωσιακή αύξηση στην κερδοφορία των διυλιστηρίων και την αύξηση στην κερδοφορία συγκεκριμένων μεγάλων εταιριών (Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ κλπ). Θεωρούμε πολύ πιθανό, για το μεγαλύτερο μέρος των εταιριών -και κυρίως για τις “μικρομεσαίες” εταιρίες- το 2022 να εμφανιστούν προβλήματα, δηλαδή, είτε μείωση των κερδών, είτε εμφάνιση ζημιών. Αυτό ήδη φαίνεται και στα μεγέθη των (έστω λίγων) εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα μέχρι το κλείσιμο της ύλης του παρόντος τεύχους (7/9/2022). Δείτε εδώ. Μέχρι το επόμενο τεύχος (Οκτωβρίου 2022) που θα έχει ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, η εικόνα θα είναι πιο καθαρή. Παράλληλα, θα μας επιτρέψει μία πρώτη εκτίμηση, για το τί θα μπορούσε να συμβεί κατά το 2023.

 

••••

 

Όπως θα διαπιστώσουμε και όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των αποτελεσμάτων, μεταξύ των εταιριών, θα υπάρξει μία σημαντική διαφοροποίηση. Κατά το 2022, ευνοούνται οι εταιρίες παροχής υπηρεσιών, αλλά και οι εταιρίες που συσχετίζονται (άμεσα ή έμμεσα) με τον τουρισμό. Αντίθετα, φαίνεται ότι δεν ευνοούνται οι βιομηχανίες, οι οποίες αντιμετώπισαν προβλήματα στη διακίνηση των προϊόντων (πρώτες ύλες ή τελικά προϊόντα) και στις τιμές των α’ υλών και της ενέργειας. Η διαφοροποίηση αυτή, θα είναι περισσότερο ορατή, στο β’ εξάμηνο του έτους και -κατά τα φαινόμενα- θα συνεχιστεί και κατά το 2023.

Η άνοδος των επιτοκίων -η οποία θα συνεχιστεί και κατά τους επόμενους μήνες- θα έχει σοβαρές επιδράσεις στα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών, τόσο κατά το 2022, όσο κυρίως κατά το 2023. Η εξέταση των επιδράσεων που έχει η αύξηση επιτοκίου σε κάθε εταιρία, μπορεί να αναζητηθεί στο οικονομικό δελτίο της κάθε εταιρίας, στην ενότητα “κίνδυνοι”. Εκεί, η κάθε εταιρία, εξηγεί (όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει) την επίδραση που έχει στα αποτελέσματά της, κάθε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της, κατά 1,0%. Βεβαίως, ένας αριθμός εταιριών έχει ομολογιακά δάνεια, τα επιτόκια των οποίων είναι “κλειδωμένα”. Αυτό όμως δε λύνει το πρόβλημα, αφού -συνήθως- τα δάνεια αυτά, αναχρηματοδοτούνται, με νέα ομολογιακά.

Τα επιτόκια, δεν είναι ακόμη σε τέτοια επίπεδα ώστε να απειλήσουν τη λειτουργία των εταιριών. Θα προκαλέσουν μείωση των κερδών, αλλά η κατάσταση είναι ακόμη ελεγχόμενη. Πρόβλημα μπορεί να υπάρξει, αν οι αυξήσεις συνεχιστούν με τον ίδιο επιθετικό ρυθμό.


••••

 

Οι αυξήσεις των επιτοκίων σε μία χρηματιστηριακή αγορά, συνήθως οδηγούν σε άνοδο του αριθμού των εταιριών που προσφεύγουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία ή τις επενδύσεις τους, αλλά και σε αύξηση των νέων εταιριών στο Χρηματιστήριο. Βέβαια, τα επιτόκια, ακόμη απέχουν από το σημείο που θα ωθήσουν τις διοικήσεις ή τους βασικούς μετόχους σε προσφυγές στην Κεφαλαιαγορά.

Κατά τα φαινόμενα, η εισαγωγή της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, του Ομίλου Φουρλή, αναβάλλεται για το 2023, παρά το γεγονός ότι, το ενημερωτικό δελτίο της εισαγωγής, έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τα αίτια της αναβολής, θα πρέπει να αναζητηθούν στις δυσμενείς συνθήκες της αγοράς κατά την παρούσα φάση, αλλά και στην ανάγκη καλύτερης συγκρότησης των αναπτυξιακών σχεδίων της εταιρίας. Το περιθώριο για την εισαγωγή της εταιρίας, εκτείνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2023, κάτι που όμως, θα μπορούσε να επεκταθεί, καθώς η εταιρία δεν έχει ζητήσει κάποια αναβολή στο παρελθόν. Βέβαια, ουδείς εγγυάται ότι, οι συνθήκες της αγοράς θα είναι καλύτερες κατά το α’ εξάμηνο του 2023, τόσο λόγω της διεθνούς κρίσης, όσο και λόγω του εκλογικού σκηνικού που θα επικρατεί στην εσωτερική επικαιρότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η εισαγωγή της εταιρίας, όποτε και αν γίνει, θα ενισχύσει την παρουσία -και ενδεχομένως και την αποτίμηση- της μητρικής (ΦΡΛΚ). Βέβαια, γνωρίζουμε ήδη ότι, η δυναμική των μετοχών των ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, είναι ακόμη χαμηλή.

 

Στα 750 εκατ. ευρώ θέτει το στόχο πωλήσεων για το 2025 ο όμιλος Fourlis με περιθώριο EΒΙΤ (κέρδη προ τόκων και φόρων) στο 8% -συμπεριλαμβανομένων των επιδόσεων της Holland & Barrett- ενώ βραχυπρόθεσμα, για το 2022, προβλέπει κύκλο εργασιών περίπου 500 εκατ. ευρώ με με περιθώριο EΒΙΤ γύρω στο 2,5-3%. Με τη στρατηγική που εγκαινίασε προ τριετίας ενόψει του 2025, θέτει πλέον τον πήχη για τον κύκλο εργασιών της ΙΚΕΑ στα 450 εκατ. ευρώ, της Intersport στα 250 εκατ. ευρώ και της Holland & Barrett (H&B) στα 50 εκατ. ευρώ (συνολικά 750 εκατ. ευρώ). (εδώ - δελτίο τύπου)
Όμως, το 2025, είναι ακόμη μακριά. Η ουσία είναι ότι η μετοχή της εταιρίας, κατά το διάστημα αυτό, βρίσκεται στα χαμηλότερα σημεία των τελευταίων 6,5 ετών, έχοντας διαψεύσει κάθε προσδοκία. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρίας, φτάνει στα € 155,4 εκατομμύρια. Η εκτίμησή μας για τα κέρδη του τρέχοντος έτους, κυμαίνεται περί τα € 17,0 εκατομμύρια, κάτι που κατεβάζει τη σχέση Ρ/Ε στο 9,1.

 

Η Dimand AE, εισήλθε στο Χρηματιστήριο πριν από ακριβώς δύο μήνες. Η τιμή της μετοχής της, βρέθηκε πάνω από την τιμή εισαγωγής της, μόλις για μία συνεδρίαση. Δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει κάποια οικονομική κατάσταση. Και όμως, στην πρώτη Γενική Συνέλευση, η διοίκηση (που αποτελείται από τους βασικούς μετόχους), αποφάσισε να δωρίσει σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (δηλαδή στον εαυτό της) 150.000 μετοχές, οι οποίες, με βάση την τιμή εισαγωγής (που πλήρωσαν οι μέτοχοι) τιμώνται 2.250.000 ευρώ (εδώ). Με ποιά λογική αποφασίζει κάτι τέτοιο η Διοίκηση; Τί πέτυχε; Για τί πράγμα ζητά να “επιβραβευθεί”; Αν αυτό δε συνιστά σκάνδαλο, τί θα μπορούσε να συνιστά;

 

••••

 

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε για τη Frigoglass, ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις, αφού εμποδίζεται η κανονική λειτουργία του εργοστασίου της Ρωσίας (στο οποίο είχε μεταφερθεί η παραγωγή του εργοστασίου της Ρουμανίας που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2021), ενώ παράλληλα αποδραστηριοποιήθηκε από τη χώρα η Coca Cola HBC (τουλάχιστον με τα αμερικανικά σήματα). Η αγορά της Ρωσίας παρήγαγε, για την Frigoglass, το 14,5% των πωλήσεων και της Ουκρανίας, το 2,4%. Η εταιρία θα ανακοινώσει αποτελέσματα για το α’ εξάμηνο, στο τέλος Σεπτεμβρίου. Μπορούμε όμως να υπολογίζουμε ότι, η κανονική λειτουργία της εταιρίας, κατά τα φαινόμενα, θα αργήσει να επανέλθει.
Στο μεταξύ, στην πρόσφατη γενική συνέλευση, συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων της. Στο τέλος του α’ τριμήνου, ο καθαρός δανεισμός έφτανε στα € 270,2 εκατομμύρια, αυξημένος σε σχέση με το τέλος του 2021 (€ 246,0 εκατομμύρια). Το μέγεθος αυτό, είναι το υψηλότερο από το α’ εξάμηνο του 2017 (τότε ήταν € 330,1 εκατομμύρια), οπότε, μετά από συμφωνίες με τις τράπεζες, είχε γίνει αναδιάρθρωση, μέσω της έκδοσης ομολόγου. Κατά τα φαινόμενα, η εταιρία θα οδηγηθεί σε νέα αναδιάρθρωση, η οποία θα προβλέπει και -ίσως “γενναία”- αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

 

 

Διατηρούμε την εκτίμηση ότι, η Autohellas και η Μοτοδυναμική, θα είναι δύο από τις εταιρίες που θα έχουν μία εντυπωσιακή πορεία, όχι μόνο φέτος, αλλά και στα επόμενα χρόνια, καθώς κινούνται “επιθετικά” στο μετασχηματισμό της εταιρικής τους φυσιογνωμίας, σε επίπεδο γεωγραφικό και τομέων δραστηριοποίησης. Κατά το α’ εξάμηνο (εδώ), η Autohellas πέτυχε τα καλύτερα μεγέθη της ιστορίας της (εδώ), κάτι που θα συνεχιστεί και για το σύνολο του έτους. Ακόμη και αν υπάρξει κάμψη στα μεγέθη του τουρισμού κατά το 2023, η εταιρία θα ενοποιήσει και τα μεγέθη της Hertz Πορτογαλίας, την απόκτηση της οποίας θα ολοκληρώσει στο προσεχές διάστημα. Από την άλλη πλευρά, αυξημένα αναμένονται και τα μεγέθη της Μοτοδυναμική, τόσο από τον τομέα των βραχυχρόνιων μισθώσεων αυτοκινήτων, όσο και από τους άλλους τομείς δραστηριοποίησης, όπου, κατά το α’ τρίμηνο, είχαν παρατηρηθεί καθυστερήσεις.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.