Ο Γενικός Δείκτης “αντέχει” παρά τις διεθνείς εξελίξεις

09 Σεπτεμβρίου 2022, 07:40 | Χ&Α - 244

Ο Γενικός Δείκτης “αντέχει” παρά τις διεθνείς εξελίξεις

 

Η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας κινήθηκε ανοδικά, καθ’ όλο το διάστημα από την 6/7/2022 (779,20 μονάδες), μέχρι και την 25/8/2022 (896,12 μονάδες) καταγράφοντας μία εντυπωσιακή επίδοση της τάξης του +15,0%,

Η αγορά κινήθηκε ανοδικά, ακολουθώντας τη διεθνή τάση ανάκαμψης των τιμών, μετά την πτώση που είχαν υποστεί από την αρχή του έτους. Η ανοδική κίνηση πραγματοποιήθηκε με χαμηλή αξία συναλλαγών. Η μέση ημερήσια αξία της ανοδικής φάσης, ήταν € 51,7 εκατομμύρια, έναντι € 91,9 εκατομμυρίων, της πτωτικής φάσης (24/2/2022 έως 6/7/2022). Η μέση αξία συναλλαγών από την αρχή του έτους ανέρχεται -μέχρι την 8/9/2022- σε € 79,3 εκατομμύρια.

 

Καθ’ όλο το διάστημα της ανόδου, είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας για το εάν αυτή η τάση και αυτές οι τιμές θα μπορούσαν να διατηρηθούν.

Μετά από την παρέμβαση του προέδρου της FED κ. Powell, στις 26/8/2022, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε ταχύτατα, μέχρι και τις 820 μονάδες, διαγράφοντας μεγάλο μέρος των μέχρι τότε κερδών.

Εν τούτοις, μετά την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο Γενικός Δείκτης (όπως και το σύνολο των διεθνών αγορών) σημειώνουν άνοδο.

 

Οι αγορές συνεχίζουν να “αρνούνται” να υποχωρήσουν, είτε υποχωρούν μέσα από αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις. Αν ισχύσει το δεύτερο, τότε -κατά την άποψή μας- αυτό σημαίνει ότι, το χρονικό εύρος αυτής της πτωτικής φάσης μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι αναμέναμε.

Κατά την άποψή μας, οι διεθνείς αγορές, δε θα αποφύγουν μία μεγαλύτερη πτώση και νέες χαμηλότερες τιμές. Αν η άποψή μας είναι ορθή, τότε αυτό θα συμβεί αργότερα απ’ ότι είχαμε αρχικά εκτιμήσει και ενδεχομένως, ο “πάτος” των αγορών, να σχηματιστεί εντός του 2023.

 

Η ελληνική αγορά, θα συνεχίσει να ακολουθεί τις διεθνείς διακυμάνσεις (δε μπορεί να γίνει διαφορετικά), όμως θα ενισχύεται από τη θετική πορεία της οικονομίας (ήδη, η πρόσφατη ανακοίνωση για αύξηση του ΑΕΠ του β’’ τριμήνου, κατά 7,7% αποτελεί μία πολύ ευχάριστη έκπληξη) και την επιστροφή των τραπεζών στην κερδοφορία. Εν τούτοις, η οποιαδήποτε θετική διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα κινηθεί σε “θετικό” έδαφος. Σημαίνει ότι, η πορεία της, θα είναι συγκριτικά καλύτερη από την πορεία άλλων -και κυρίως των μεγάλων- διεθνών αγορών. Άλλωστε, αυτό συμβαίνει μέχρι και σήμερα. Δείτε εδώ.

 

Καθώς η ατασικότητα της αγοράς, συνεχίζει να προκαλεί αστοχίες στο “απόλυτο σύστημα”, όσο διατηρείται η σημερινή χαμηλή διακύμανση του ΚΜΟ-200, θα εισέλθουμε στην αγορά, μόνον εφ’ όσον υπάρξει σήμα εισόδου από τον “Εξομαλυντή 3 ημερών”. Σε κάθε περίπτωση, οι κινήσεις μας εξαρτώνται από τις εξελίξεις, για τις οποίες σας ενημερώνουμε.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 244 (Σεπτέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 244, εδώ.