Με καθυστέρηση, μια “αγχωμένη” ΕΚΤ, προχωρά επιθετικά, σε αυξήσεις του επιτοκίου της

08 Σεπτεμβρίου 2022, 17:05 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακουμπώντας περισσότερο στη λογική -από την οποία απείχε επί καιρό- προχώρησε σήμερα στην αύξηση του επιτοκίου της κατά 0,75%, ενώ, όπως δήλωσε η κα Lagarde, στις επόμενες συνεδριάσεις, η επιθετική επιτοκιακή πολιτική θα συνεχιστεί, μέχρις ότου, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο του 2,0%.

Η κα Lagarde, αποδέχτηκε ότι, αποπροσανατολίστηκε από τα τμήματα αναλύσεων της Τράπεζας και δεν αξιολόγησε σωστά την απειλή του πληθωρισμού. Όμως, ανέφερε ότι, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έκαναν λάθη στις εκτιμήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, τα λάθη αυτά, οδήγησαν σε μεγάλη καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης (αλήθεια, χρειάζονταν οδηγίες από τα τμήματα ανάλυσης για να αντιληφθεί την ανισορροπία που υπήρχε, όταν ο πληθωρισμός βρισκόταν στο 8,5% και τα επιτόκια ήταν αρνητικά; ) και τα λάθη αυτά στοιχίζουν στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές.

 

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή τοποθέτηση της κας Lagarde, έρχεται να συμπληρώσει τα όσα είπε πριν μερικές μέρες, ο ομόλογός της (από τη FED) κ. Jerome Powell,  από το θέρετρο του Jackson Hole, στις ΗΠΑ.

 

Στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο (Νο 244) αναφέρουμε ότι, η τοποθέτηση του κου Powell στις 26/8/2022, ουσιαστικά, σηματοδοτεί την έναρξη της δεύτερης φάσης της οικονομικής και χρηματιστηριακής κρίσης του 2022. Η φάση αυτή, θα κυριαρχείται από την κατάσταση του ρεαλισμού και το αίσθημα της αγωνίας. Θα κρατήσει περισσότερους μήνες σε σχέση με την πρώτη φάση, θα οδηγήσει τις οικονομίες σε ύφεση και τους χρηματιστηριακούς δείκτες χαμηλότερα.

 

Διατηρούμε την ίδια θέση που έχουμε εκφράσει εδώ και μήνες αναφορικά με την κρίση -η οποία, καλώς ή κακώς, δικαιώνεται από τις εξελίξεις. Η παρούσα κρίση, θα διατηρηθεί για μερικούς ακόμη μήνες. Την παρακολουθούμε στενά και θα μπορέσουμε να αντιληφθούμε το χρονικό σημείο της κορύφωσής της. Από το σημείο εκείνο, η αγορά θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Σήμερα, καλό είναι να έχουμε μειωμένες θέσεις ή να απέχουμε.

 

Ένα σημείο που μας έκανε εντύπωση σήμερα, είναι η αντίδραση των αμερικανικών παραγώγων, μετά την ανακοίνωση της αύξησης του ευρωπαϊκού επιτοκίου.

Μέχρι την ώρα της ανακοίνωσης, τα παράγωγα των αμερικανικών δεικτών βρίσκονταν σε θετικό έδαφος. Μετά την ανακοίνωση, ο γερμανικός δείκτης DAX έκανε την αρχή στην πτώση. Μετά, άρχισαν να ακολουθούν οι αμερικανικοί δείκτες (ο Nadaq έφτασε να χάνει μέχρι και 1%). Συνήθως, οι αμερικανικοί δείκτες δεν αντιδρούν στα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, ή στην ΕΚΤ. Σήμερα όμως, το έκαναν. Ίσως μέχρι το βράδυ που θα κλείσει η αμερικανική αγορά, το θέμα να ξεπεραστεί σε επίπεδο δεικτών. Όμως, δε θα ξεχαστεί. Μία τόσο βίαιη μεταβολή στην πολιτική της ΕΚΤ, δείχνει ότι, ο “δυτικός” κόσμος, σύσσωμος, κινείται, με βιασύνη και με άγχος, προς ένα νέο προσανατολισμό. Όλα αυτά δεν είναι για καλό.

 

Προσέξτε τη σημερινή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών. Επιβεβαιώνουν ότι, οι τράπεζες “αγαπούν” τα υψηλά επιτόκια. Αφού αυξάνεται το επιτοκιακό περιθώριο κέρδους και αυξάνονται και τα κέρδη τους. Σχεδόν τίποτα από την αύξηση των επιτοκίων δε θα μεταφερθεί στα επιτόκια καταθέσεων. Όμως, από αύριο οι αυξήσεις θα εμφανιστούν στα επιτόκια χορηγήσεων. Και αυτό θα σημαίνει κέρδη για τις τράπεζες και προβλήματα για τους δανειολήπτες.

 

Θα επανέλθουμε αύριο.