QUEST HOLDINGS: Αναμένεται δύσκολο β΄ εξάμηνο για την Quest

03 Οκτωβρίου 2022, 10:00 | Χ&Α - 245

QUEST HOLDINGS: Αναμένεται δύσκολο β΄ εξάμηνο για την Quest

 

 

 

 

 

 

QUEST HOLDINGS

 

Αναμένεται δύσκολο β΄ εξάμηνο για την Quest

 

Περιγράφοντας τις προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, η διοίκηση της Quest Holdings, διακρίνει δυσκολίες στους περισσότερους τομείς δραστηριοποίησης της, οι οποίοι αναμένεται να οδηγήσουν σε ήπια αύξηση εσόδων για το 2022 και σε λειτουργικά κέρδη EBITDA, που θα κινηθούν κοντά στο επίπεδο του 2021 (€ 64 εκατομμύρια EBITDA από συνεχιζόμενες δραστηριότητες). Αυτές οι προσδοκίες φαίνεται να απεικονίζεται και στην εικόνα της μετοχής, η οποία σημειώνει απώλειες 33,1% από την αρχή του έτους.

 

Ήδη το α΄εξάμηνο του έτους κινήθηκε με μειωμένη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι, από τα € 24,4 εκατομμύρια στο α΄εξάμηνο του 2021 σε € 21,1 εκατομμύρια, διαμορφώνοντας πτώση 13,4%. Τα παραπάνω μεγέθη αφορούν σε κέρδη από διακοπείσες (Cardlink ONE Α.Ε.) και συνεχιζόμενες δραστηριότητες.

 

Όσον αφορά τις επιμέρους θυγατρικές του Ομίλου, για την Info Quest -η οποία κατέγραψε μειωμένη κερδοφορία κατά 30,8% και αποτελεί το 34,3% του συνολικού κύκλου εργασιών- το β΄εξάμηνο αναμένεται να είναι αρκετά δύσκολο, λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας και των βασικών αγαθών, της διακύμανσης της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου που επηρεάζει το κόστος εισαγωγής προϊόντων και της μειωμένης επιθυμίας των καταναλωτών για προϊόντα.

Στην περίπτωση της iSquare (αποτελεί το 30,1% του κύκλου εργασιών του εξαμήνου), που δραστηριοποιείται στην πώληση προϊόντων Apple μέσω ιστοσελίδας, οι προβληματισμοί για το β΄εξάμηνο είναι οι αντίστοιχοι με τους παραπάνω. Η διοίκηση πρόκειται να προχωρήσει σε ανατιμήσεις εντός του β΄εξαμήνου, γεγονός που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις της εταιρίας.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος της εμπορικής δραστηριότητας (που περιλαμβάνει την Info Quest και iSquare), είναι και ο τομέας με το χαμηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους. Συγκεκριμένα στο α΄εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 1,8% από 2,3% στο α΄εξάμηνο του 2021. Δείτε πίνακα με την διάρθρωση πωλήσεων, εδώ.

 

Για την περίπτωση της Unisystems Α.Ε. (Λύσεις και Υπηρεσίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών), η οποία αποτέλεσε το 17,7% των πωλήσεων στο α’ εξάμηνο, σημειώνονται θετικές προοπτικές, καθώς η ανάγκη για τεχνολογική εξέλιξη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξακολουθεί να είναι έντονη. Η εταιρία έχει ήδη συμβασιοποιήσει σημαντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι υπηρεσίες πληροφορικής, λόγω της φύσης της δραστηριότητας δεν είναι κατηγορία που επηρεάζεται άμεσα από τα υψηλά κόστη και αυτό φαίνεται από το καθαρό περιθώριο κέρδους της κατηγορίας που έφτασε στο 6,3% στο α’ εξάμηνο του 2022 από 3,8% στο α΄εξάμηνο του 2021.

 

Τέλος για την περίπτωση της ACS (13,9% του κύκλου εργασιών και πτώση κερδοφορίας 12% στο α΄εξάμηνο), εκτιμάται ήπια αύξηση εσόδων και οριακά χαμηλότερη κερδοφορία σε σχέση με το 2021. Η ανάπτυξη του κλάδου, προέρχεται κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφοράς, λόγω των ηλεκτρονικών πωλήσεων και αυτή την περίοδο η ανάπτυξη αντισταθμίζεται από τα υψηλά κόστη μεταφοράς. Παράλληλα, τα έσοδα από τις υπηρεσίες ταχυδρομικής αλληλογραφίας και αποστολής λογαριασμών αποτελεί πλέον μια αγορά με φθίνουσες τάσης λόγω της ψηφιακής της υποκατάστασης.

Σύμφωνα με την παραπάνω πληροφόρηση θα μειώσουμε την πρόβλεψη μας για τις πωλήσεις από € 1.070 εκατομμύρια στο € 1.000 εκατομμύριο και τα καθαρά κέρδη εκτιμούμε ότι θα κινηθούν γύρω από τα € 50 εκατομμύρια.  Σημειώνεται ότι στο δ΄τρίμηνο του 2022 θα ενσωματωθούν μεγέθη της ΓΕ Δημητρίου στα μεγέθη της Quest. Θα αναμένουμε περισσότερη σχετική πληροφόρηση για να την εντάξουμε στην πρόβλεψη μας.

 

Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, θα θέλαμε να  τονίσουμε, ότι η μια εταιρία δεν κρίνεται από μια χρονιά, αλλά από την διαχρονική της εξέλιξη και την επίτευξη των στόχων της. Ο Όμιλος Quest, διαθέτει μια υγιή χρηματοοικονομική δομή, λειτουργεί ένα χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων που μπορεί να λειτουργήσει αντισταθμιστικά σε κρίσιμες περιόδους και παράλληλα εκμεταλλεύεται ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Δείτε το δελτίο τύπου των αποτελεσμάτων εδω και τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.