ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Γιατί δεν έχουν επιστρέψει στα προ Covid επίπεδα

03 Οκτωβρίου 2022, 09:30 | Χ&Α - 245

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ: Γιατί δεν έχουν επιστρέψει στα προ Covid επίπεδα

 

 

 

 

 

 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ

 

Γιατί οι αεροπορικές μετοχές δεν έχουν επιστρέψει στα προ Covid επίπεδα

Αν θα μπορούσε το 2022 να χαρακτηριστεί από μια θετική είδηση, αυτή θα ήταν η επιστροφή της τουριστικής κίνησης στα προ πανδημίας επίπεδα, στα περισσότερα μέρη του κόσμου. Γιατί όμως αυτή η είδηση, δεν αντανακλάται στις τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιριών;

Ο δείκτης Bloomberg World Airlines, την 12/9/2022 βρισκόταν στις 71,4 μονάδες από 82,4 μονάδες την 31/12/2021, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Οι επενδυτές των αεροπορικών εταιριών, φαίνεται ότι έχουν προεξοφλήσει αυτή την είδηση και τα κέρδη που συνεπάγονται και αυτή τη στιγμή προσαρμόζονται στην νέα πραγματικότητα του κλάδου.

Και ποια είναι η νέα πραγματικότητα; Αρχικά, στην περιοχή της Ασίας επιβάλλονται ακόμα περιορισμοί μετακίνησης εξ’ εταιρίας της πανδημίας Covid. Στην Ευρώπη, ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, σήμανε ότι η Ρωσία -μια χώρα με τις μεγαλύτερες ταξιδιωτικές δαπάνες στον κόσμο- η οποία δαπάνησε 37 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018, μέγεθος που ξεπερνά αθροιστικά τις ταξιδιωτικές δαπάνες της Ιαπωνίας, Ιταλίας και Αυστραλίας, έχει πλέον αποκοπεί από τις διεθνείς αερομεταφορές.

Επιπλέον, τα αεροπορικά φορτία, που κατέγραφαν μεγάλη άνθηση το 2021 λόγω της “μανίας” κατανάλωσης που υπήρχε, πλέον δεν πρόκειται να κινηθούν με την ίδια ένταση.

Τέλος, σημαντικός παράγοντας είναι, οι νέες τάσεις που διαμορφώνονται στα επαγγελματικά ταξίδια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον διεθνή τύπο, οι δαπάνες για επαγγελματικά ταξίδια, πριν τον Covid αντιπροσώπευαν περίπου το 30% των εσόδων στα μεγέθη των αεροπορικών εταιριών, ενώ μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό κερδοφορίας που πρόσφεραν.

Η αναγκαία στροφή προς τις εταιρικές τηλεδιασκέψεις, λόγω του περιορισμού μετακινησεων κατά την διάρκεια της πανδημίας, έθεσε τα θεμέλια της για μια νέα τάση στα επαγγελματικά ταξίδια. Πρόκειται για μια δυνητικά μόνιμη εξέλιξη, που θα αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρίες να εξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα όσον αφορά τα επαγγελματικά ταξίδια.

 

Αυτές τις τάσεις αναγνωρίζει και η Παγκόσμια Ένωση Επιχειρηματικών Ταξιδιών (εδώ), η οποία είχε προβλέψει αρχικά επιστροφή στην κανονικότητα το 2024, ωστόσο μετέφερε την πρόβλεψη της, θέτοντας νέο ορόσημο το 2026. 
Δείτε
εδώ την εξέλιξη των χρηματιστηριακών στοιχείων των μεγαλύτερων αεροπορικών μετοχών.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.