Επικράτησε η ακροδεξιά στην Ιταλία - Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τη Μελόνι

26 Σεπτεμβρίου 2022, 10:20 | Διεθνής Πολιτική

Επικράτησε η ακροδεξιά στην Ιταλία - Οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας για τη Μελόνι

Η Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε με καθαρή πλειοψηφία στις εκλογές της Κυριακής στην Ιταλία, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας, επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η συμμαχία της, η οποία περιλαμβάνει επίσης τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, συγκεντρώνει περίπου το 43% των ψήφων, σύμφωνα με τις προβλέψεις της RAI, του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Αυτό δίνει στη συμμαχία τουλάχιστον 114 έδρες στη Γερουσία, όπου απαιτούνται 104 για την πλειοψηφία.

Η Μελόνι αναδείχθηκε από το πολιτικό περιθώριο αφού ηγήθηκε της αντιπολίτευσης στην τεχνοκρατική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, η οποία έφερε τη σταθερότητα στη χώρα τους τελευταίους 18 μήνες μετά την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, η 45χρονη έχει μικρή εμπειρία διακυβέρνησης και θα αναλάβει καθήκοντα σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα της.

Η επόμενη ιταλική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από επικαλυπτόμενες κρίσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τροφοδοτεί τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και πλήττει την ανάπτυξη. Το πλήγμα στα οικονομικά της Ιταλίας και η προοπτική περισσότερων αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν ωθήσει την απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας σε πάνω από 4,3% σε σύγκριση με λιγότερο από 1% τον Δεκέμβριο.

"Αυτό είναι ένα σημείο εκκίνησης. Και αύριο θα πρέπει να δείξουμε τι αξίζουμε", δήλωσε η Μελόνι σε υποστηρικτές του κόμματός της.

Μόλις ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα, το επόμενο βήμα στη συνταγματική διαδικασία προβλέπει ότι ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα θα διαβουλευτεί με τους ηγέτες των κομμάτων προτού, σχεδόν σίγουρα, ορίσει την Μελόνι για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ακόμη και εβδομάδες. Το νέο κοινοβούλιο, το οποίο έχει μειωθεί σε 200 γερουσιαστές και 400 βουλευτές της Κάτω Βουλής, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 13 Οκτωβρίου.

Η Μελόνι ξεκίνησε την πολιτική ως ακροδεξιά ακτιβίστρια τη δεκαετία του 1990 και η προεκλογική της εκστρατεία εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από σφοδρές επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μεταναστών και των ομάδων LGBTQ. Αλλά έχει προσπαθήσει να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους και τους επενδυτές ότι θα διατηρήσει υπό έλεγχο το χρέος-μαμούθ της Ιταλίας και δεν θα αμφισβητήσει τις ξένες συμμαχίες της χώρας ή την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

"Το ερώτημα είναι αν θα παρεκκλίνει από το σχέδιο μεταρρυθμίσεων του Ντράγκι, γεγονός το οποίο θα επηρεάσει το αν θα συνεχίσουν να ρέουν τα κεφάλαια από την ΕΕ", δήλωσε ο Geoffrey Yu, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην Bank of New York Mellon στο Λονδίνο.

Η Μελόνι επιδιώκει να αντιστρέψει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που είχε εισαγάγει ο Ντράγκι σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη. Η επιδίωξη σημαντικών αναθεωρήσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ένα σχέδιο δαπανών για περίπου 200 δισ. ευρώ από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντράγκι έχει δαπανήσει περίπου 66 δισ. ευρώ για να βοηθήσει οικογένειες και επιχειρήσεις, αλλά έχει αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις για την επέκταση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα διλήμματα με τα οποία θα πρέπει να παλέψει μια κυβέρνηση υπό την Μελόνι. Η ακροδεξιά συμμαχία έχει επίσης αντιταχθεί στη μεταρρύθμιση του παρωχημένου φορολογικού συστήματος και στην απελευθέρωση του ανταγωνισμού, δύο βασικές μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε ο Ντράγκι για να έρθουν τα κεφάλαια της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να καταρτίσει γρήγορα ένα σχέδιο προϋπολογισμού πριν από το τέλος του έτους, το οποίο θα πρέπει να παρουσιαστεί τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία της Ιταλίας είναι πιθανό να αναπτυχθεί μόνο κατά περίπου 0,4% το επόμενο έτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη για 2,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, σημειώνει το Bloomberg.

"Το αποτέλεσμα αυτό είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνο με τις προσδοκίες και θα πρέπει να εκληφθεί ως σχετικά φιλικό προς την αγορά", δήλωσε ο Francesco Castelli, υψηλόβαθμο στέλεχος της Banor Capital, προσθέτοντας ότι η προσοχή θα επικεντρωθεί τώρα στο ποιος θα διοριστεί σε καίριες κυβερνητικές θέσεις. Ο Castelli προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι επενδυτές δεν θα είναι "πρόθυμοι να ανεχθούν την ευρωσκεπτικιστική ρητορική και ενδέχεται γρήγορα να πατήσουν γρήγορα το κουμπί πώλησης".

Καθώς προσβλέπει στην ενδεχόμενη ανάληψη των καθηκόντων της προς το τέλος του επόμενου μήνα, η Μελόνι θα παρακολουθεί στενά τον σύμμαχό της στον συνασπισμό Σαλβίνι, το κόμμα του οποίου συγκέντρωσε περίπου το 9% των ψήφων. Ο Σαλβίνι έβλεπε τον εαυτό του ως τον επόμενο πρωθυπουργό της Ιταλίας το 2019, όταν το κόμμα του προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις με 34%, και μόνο απρόθυμα έχει αποδεχτεί ότι πρέπει να παίξει τον δεύτερο ρόλο.

"Δεν θα αργήσει η ώρα που η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί από τις εσωτερικές εντάσεις", δήλωσε η Giorgia Serughetti, καθηγήτρια πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου. "Η χαμηλή υποστήριξη της Λέγκα δεν ήταν αναμενόμενη. Θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Μελόνι, αλλά με υψηλό βαθμό εσωτερικής αναταραχής".

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Σαλβίνι υιοθέτησε μια πιο επιθετική γραμμή όσον αφορά την αύξηση του δανεισμού για να βοηθήσει τους Ιταλούς να ξεπεράσουν την ενεργειακή κρίση και αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Στην ομιλία της το βράδυ των εκλογών, η Μελόνι ευχαρίστησε τόσο τον ίδιο όσο και τον Μπερλουσκόνι για την υποστήριξή τους και το πνεύμα με το οποίο έκαναν προεκλογική εκστρατεία, ενώ απέτισε φόρο τιμής στην ομάδα της.

"Ξεκινάς κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο και μετά κάνεις ό,τι είναι εφικτό", είπε, παραθέτοντας τα λόγια του Αγίου Φραγκίσκου. "Και θα καταλήξεις να πετύχεις το αδύνατο".

ΕΕ, μετανάστευση, ενέργεια: Το πρόγραμμα της ακροδεξιάς που επικράτησε στην Ιταλία

Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική για την οικογένεια, ενέργεια: ακολουθεί σε αδρές γραμμές το πρόγραμμα της συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς που επικράτησε στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία.

Το πρόγραμμα αυτό προσυπέγραψαν οι δύο παρατάξεις της άκρας δεξιάς, τα Αδέλφια της Ιταλίας υπό την Τζόρτζια Μελόνι και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, καθώς και η δεξιά παράταξη Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εξωτερική πολιτική

Τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιο του NATO.

Υποστήριξη της Ουκρανίας που είναι αντιμέτωπη με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και υποστήριξη κάθε διπλωματικής προσπάθειας για να εξευρεθεί λύση στη σύγκρουση.

Προσήλωση στη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με προοπτική μια Ευρωπαϊκή Ένωση περισσότερο πολιτική και λιγότερο γραφειοκρατική.

Αναθεώρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας.

Υπεράσπιση και προαγωγή των ιστορικών και πολιτιστικών ιουδαιοχριστιανικών ριζών και ταυτοτήτων στην Ευρώπη.

Οικονομία, κοινωνία

Πλήρης αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης, υπέρβαση των τρεχουσών καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δυνάμει των ευρωπαϊκών κανόνων, για την αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης βάσει των νέων συνθηκών, αναγκών και προτεραιοτήτων.

Μείωση της φορολογικής πίεσης για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναπροσαρμογή της κατώτερης σύνταξης, των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας.

Θεσμοί

Απευθείας εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.

Συνέχιση της διαδικασίας για την αναγνώριση της αυτονομίας των περιφερειών.

Οικογένεια

Σχέδιο υποστήριξης και αύξησης της γεννητικότητας με δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών σε εταιρείες, βιβλιοθηκών και παιδότοπων.

Μείωση του ΦΠΑ στα προϊόντα για βρέφη και παιδιά.

Ασφάλεια, μετανάστευση

Αγώνας εναντίον κάθε μορφής αντισημιτισμού και ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Αγώνας εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης και διαχείριση των ροών των νόμιμων μεταναστών.

Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της ένταξης στην αγορά εργασίας των νόμιμων μεταναστών.

Υπεράσπιση των εθνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Αποκλεισμός των πλεούμενων βάσει συμφωνίας με τις αρχές χωρών της βόρειας Αφρικής για να εμποδίζεται η εμπορία ανθρώπων και η διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων σε περιοχές εκτός Ευρώπης, που θα διαχειρίζεται η ΕΕ, για να εξετάζονται οι αιτήσεις χορήγησης ασύλου.

Ενέργεια, περιβάλλον

Βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση.

Αύξηση της παραγωγής ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού και εφαρμογή σχεδίου για την ενεργειακή αυτάρκεια.

Εξέταση του ενδεχομένου αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας με ασφαλή τρόπο.

Τήρηση και επικαιροποίηση των διεθνών δεσμεύσεων της Ιταλίας στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή:capital.gr