CENERGY HOLDINGS: Σχέδια για επέκταση - Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανακάμπτει

03 Οκτωβρίου 2022, 09:50 | Χ&Α - 245

CENERGY HOLDINGS: Σχέδια για επέκταση - Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανακάμπτει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CENERGY HOLDINGS

 

Σχέδια για επέκταση - Η Σωληνουργεία Κορίνθου ανακάμπτει

 

Κατά την ενημέρωση των αναλυτών, η διοικηση προετοίμασε το επενδυτικό κοινό για τα πολύ μεγάλα έργα (projects) που αναμένεται να υπάρξουν μέσα στο επόμενο διάστημα και στους δύο τομείς δραστηριοποίησης (καλώδια και σωλήνες). Παράλληλα δρομολογείται η οργανική ανάπτυξη του Ομίλου με συγχωνεύσεις και εξαγορές, αρχικά για τον τομέα των καλωδίων και στην συνέχεια για τον τομέα του σωλήνα, σε χώρες όπου ο Όμιλος έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

 

Αναφορικά με την ζήτηση, η διοίκηση διαβεβαίωσε όχι μόνο ότι δεν συρρικνώνεται αλλά αυξάνεται ραγδαία. Οι περισσότεροι πελάτες της εταιρίας, ζητούν εξασφαλίσεις για προϊόντα μέχρι και το 2025, για έργα τα οποία δεν έχουν ακόμα οριστικοποιηθεί ότι θα υλοποιηθούν.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για την Σωληνουργεία Κορίνθου και την επάνοδο της στην κερδοφορία. Για το α΄εξάμηνο, η διοίκηση αναφέρει ότι η ζημία που σημειώθηκε στον τομέα (€ 1,4 εκατομμύρια) προκλήθηκε από το μείγμα των έργων χαμηλής κερδοφορίας, που ολοκληρώθηκε σε αυτό το διάστημα. Από το β΄εξάμηνο και μετά αναμένεται η υλοποίηση έργων με μεγάλα περιθώρια κέρδους. Σημειώνεται ότι το ανεκτέλεστο του τομέα ξεπερνά τα € 450 εκατομμύρια και το συνολικό ανεκτέλεστο φτάνει τα € 1,1 δισεκατομμύρια. Βεβαίως, η διοίκηση, παρά το ότι γνωρίζει, δεν ενημερώνει τους μετόχους της, για το ποιά έργα είναι χαμηλής και ποιά, υψηλής κερδοφορίας. Θεωρούμε λανθασμένη την πρακτική της εκ των υστέρων επίκλησης της κερδοφορίας του κάθε έργου.

 

Όπως ανέφερε η διοίκηση, το πλεονέκτημα της Σωληνουργείας είναι ότι, πλέον, ο ανταγωνισμός στο διεθνές περιβάλλον, έχει συρρικνωθεί. Συγκεκριμένα, μετά από το κλείσιμο ενός εργοστασίου στην Ιαπωνία, οι κύριοι ανταγωνιστές είναι ένα εργοστάσιο στη Γερμανία και ένα στην Ινδία. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι οι πελάτες του Ομίλου, είναι μεγάλες εταιρίες (Chevron, Shell κ.α.) οι οποίες μπορούν να αντέξουν το κόστος και αυτή την στιγμή θέλουν να επωφεληθούν από την αυξημένη τιμή του φυσικού αερίου.

 

Όσον αφορά τον τομέα των καλωδίων, που είναι και η κύρια πηγή εσόδων της Cenergy (αποτέλεσε το 72% του κύκλου εργασιών στο α΄εξάμηνο) οι προοπτικές είναι αρκετά θετικές, όχι μόνο για το β΄εξάμηνο αλλά και για τα επόμενα έτη, καθώς η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση γίνεται όλο και πιο έντονη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, το 2021 ήταν μία χρονιά -ρεκόρ για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, παγκοσμίως, με 21,1 GW να προστίθενται στα διεθνή δίκτυα. Η έκθεση δείχνει ότι η υπεράκτια αιολική βιομηχανία προετοιμάζεται για μια νέα εποχή κατακόρυφης ανάπτυξης, εδώ.

Για την βελτίωση του τομέα, η διοίκηση σχεδιάζει την επέκταση της παραγωγική δυναμικότητας του εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο. Όπως εξήγησε και η διοίκηση στην ενημέρωση, αυτή η επέκταση θα ενισχύσει την παραγωγικότητα κατά 30% με 40%.

Όσον αφορά την συζητήσεις για την συνεργασία της Cenergy με την Ostred (κατασκευή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην πολιτεία του Maryland), έχει καθυστερήσει για γραφειοκρατικούς λόγους.

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε ότι εντός του β΄εξαμήνου, η Cenergy, επεκτάθηκε στην αγορά της Ασίας, με την ανάληψη δύο υπεράκτιων αιολικών πάρκων, στην Taiwan, (εδώ)

 

Παραμένουμε θετικοί για την εταιρία και αναμένουμε την επιστροφή και την σταθεροποίηση των μεγεθών της Σωληνουργείας Κορίνθου, καθώς μέχρι στιμής αποτελεί την δραστηριότητα η οποία “κρατά πίσω” την εξέλιξη των μεγεθών.

Επίσης πρέπει να επισημάνουμε, ότι η εταιρία επηρεάζεται από την τιμή του χάλυβα, του χαλκού και του αλουμινίου. Στο β΄εξάμηνο μέχρι στιγμής (22/9/2022), το αλουμίνιο υποχωρεί 8,9%, ο χαλκός -6,6% και ο χάλυβας -14,2%. Από την αρχή του έτους υποχωρούν κατά -20,6%, -21,9% και -44,4% αντίστοιχα.

Στο α΄εξάμηνο, η διοίκηση ανέφερε ότι η αύξηση του κύκλου εργασιών στον τομέα των καλωδίων, προέκυψε κατά 10% από την αύξηση του όγκου και το υπόλοιπο από την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, ενώ στον τομέα των σωλήνων χάλυβα η αύξηση του κύκλου εργασιών προέκυψε περισσότερο από την αύξηση του όγκου παρά από την αύξηση των τιμών χάλυβα.

 

Η αλλαγές στη δομή του κόστους και της αξίας των αποθεμάτων, λόγω της υποχώρησης της τιμής του χαλκού, κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους, θα επηρεάσει την κερδοφορία. Μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α' εξαμήνου, αυξάνουμε την εκτίμησή μας, για το σύνολο του 2022, για τον κύκλο εργασιών σε € 1.200 εκατομμύρια και μειώνουμε την εκτίμησή μας για τα κέρδη μ.φ., σε € 32,0 εκατομμύρια. Ο Όμιλος, εξακολουθεί να διατηρεί ένα υψηλό περιθώριο κέρδους (2,67%), συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους σημειώνει πτώση 9,7% και την 30/6/2022, βρίσκόταν σε 29 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 23 την 31/12/2021.

Σημειώνεται ότι η εταιρία, δεν έχει διανείμει πότε μέρισμα από την είσοδο της, στο Χρηματιστήριο Αθηνών (2016) μέχρι σήμερα.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ και την διάρθρωση πωλήσεων, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.