Probotek: Προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα με drone

28 Σεπτεμβρίου 2022, 09:56 | Ελληνικές Εταιρίες

Probotek: Προετοιμάζει το έδαφος για την επόμενη μέρα με drone

Η ημέρα όπου οι μεταφορές μικροδεμάτων ακόμη και φαγητού θα πραγματοποιούνται στην χώρα μας μέσω drones βρίσκεται πιο κοντά από όσο μπορεί κάποιος να φαντάζεται ύστερα από το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο για τις αναδυόμενες τεχνολογίες, το οποίο εγκαινιάζει και τη  συγκεκριμένη υπηρεσία.

Αυτή την ευκαιρία και τις προοπτικές που ανοίγονται είδε πριν περίπου 5 χρόνια ο Κερκυραίος Γιώργος Δελαπόρτας, ο οποίος αξιοποιώντας τις γνώσεις του και την επαγγελματική του εμπειρία στο εξωτερικό, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και μαζί με τον Παναγιώτη Αποστολόπουλο, ο οποίος εργαζόταν στον ασφαλιστικό κλάδο, ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν  την Probotek, η οποία παρέχει καινοτόμες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης οι οποίες υποστηρίζουν τα drones σε επίπεδο για παράδειγμα επιχειρησιακής λειτουργίας και ασφάλειας.

Η επένδυση από τον όμιλο Quest

Μάλιστα, πριν από περίπου δύο χρόνια στην εταιρεία επένδυσε ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα μέσω της Uni Systems παράλληλα με την Guardian Telematics, οι οποίες πλέον συμμετέχουν στη νέα επιχειρηματική οντότητα με μερίδιο 25% και 33,34%, αντίστοιχα.

"Αρχικά το project χρηματοδοτήθηκε με ίδια κεφάλαια  ενώ το 2020 καταφέραμε να σηκώσουμε κεφάλαια της τάξεως των 350.000 ευρώ στον πρώτο γύρο χρηματοδότηησης", σημειώνει στο Capital.gr ο κ. Δελαπόρτας, λέγοντας παράλληλα ότι σχεδιάζει να βγει μέσα στο επόμενο διάστημα σε νέο γύρο χρηματοδότησης προκειμένου να αναζητήσει "φρέσκα" κεφάλαια, τα οποία θα κατευθυνθούν κυρίως στο σχέδιο επέκτασης εκτός των ελληνικών συνόρων.

"Στο πρόγραμμά μας είναι να αποκτήσουμε πρόσβαση στην Γερμανία και στην Αμερική σε πρώτο χρόνο", επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Δελαπόρτα, τα drone θα εφαρμοστούν σχεδόν σε όλες τις εμπορικές και στρατιωτικές αγορές μελλοντικά όπως για παράδειγμα τόσο στο εμπορικό κομμάτι όπως delivery φαγητού, ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού και άλλων μικροδεμάτων για αποστάσεις, που φτάνουν τα 50 χιλιόμετρα και για τη μεταφορά ανθρώπων (air taxi), πυρανίχνευση όσο και για την πυρανίχνευση και πυρόσβεση, αστυνόμευση, επιθεωρήσεις υποδομών και για πολλές άλλες εφαρμογές καθώς είναι άπειρες οι δυνατότητες.

Το project Pyro Sense και η υποστήριξη από την Huawei

Να σημειωθεί ότι στο κομμάτι της πυρανίχνευσης, έχει αναπτύξει το project Pyro Sense, με την υποστήριξη της Huawei, το οποίο επιτρέπει την εποπτεία των δασών, τοπικά ή από απόσταση, με αισθητήρια όργανα και τον έλεγχο από αέρος με drone.

"Στο άλσος Συγγρού εγκαταστήσαμε 230 αισθητήρια όργανα και 1 drone με τη βάση φόρτισης του", εξηγεί ο κ. Δελαπόρτας. Οι αισθητήρες λαμβάνουν μετρήσεις κάθε 1 λεπτό και αν υπάρχει ένδειξη για υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με χαμηλή υγρασία ή πύκνωση της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα ή συνδυασμός αυτών, τότε αποστέλλουν εντολή στο drone για πτήση προς το σημείο ενδιαφέροντος.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η βάση για όλα αυτά είναι το AiRFLOW, το οποίο σημαίνει Autonomous & Intelligent Robotic Flight for Orchestrated Work.

Αποτελεί ένα τεχνολογικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη λογική διαχείρισης, θέτει τα στάνταρ στις διαδικασίες επικοινωνίας (άρα τα πρωτόκολλα) μεταξύ των συστημάτων που το αποτελούν και τέλος ενορχηστρώνει ως καλός μαέστρος τις οντότητες με στόχο να παραχθεί ένα οργανωμένο και λογικό αποτέλεσμα.

Ματίνα Χαρκοφτάκη

 

πηγή: capital.gr