ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Θετικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο - Αναμένεται ελαφρά κάμψη στο επόμενο διάστημα

03 Οκτωβρίου 2022, 08:15 | Χ&Α - 245

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Θετικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο - Αναμένεται ελαφρά κάμψη στο επόμενο διάστημα

 

 

 

 

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ

 

Θετικές επιδόσεις στο α’ εξάμηνο - Αναμένεται ελαφρά κάμψη στο επόμενο διάστημα

 

Η στροφή προς την θυγατρική EXALCO και την δραστηριότητα της μεταλλουργίας, προσέφερε πολύ θετικές επιδόσεις στον Όμιλο ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, το α΄εξάμηνο του 2022. Πλέον, η δραστηριότητα της μεταλλουργίας, αποτελεί το 98% του κύκλου εργασιών ενώ η κλωστοϋφαντουργία (ήταν η παραδοσιακή δραστηριότητα του Ομίλου) αποτελεί το 1,5% και 0,5% προέρχεται από τον τομέα της πληροφορικής (θυγατρική Albio Data).

 

Η υψηλή ζήτηση και η αυξημένη τιμή αλουμινίου, ώθησαν τον κύκλο εργασιών στα € 131,5 εκατομμύρια από € 90,1 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2021 (+45,9%) και τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα € 7,1 εκατ. από € 1,7 εκατ. στο περσινό εξάμηνο. Κατά το α’ εξάμηνο του 2022, ο Όμιλος πέτυχε τον εξαιρετικό συνδυασμό αύξησης των πωλήσεων, με παράλληλη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους (19,9%, από 16,5% κατά το α’ εξάμηνο του 2021), μείωση των δαπανών λειτουργίας (11,2% από 12,66%), αύξηση του περιθωρίου EBIDTA (9,2% από 6,9%), στοιχεία που οδήγησαν στην αύξηση του περιθωρίου κέρδους, σε 5,4%, από 1,9%.

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει τώρα η εταιρία, είναι αυτός που αντιμετωπίζουν όλες οι εταιρίες, των οποίων η δραστηριότητα συνδέεται με τις τιμές των εμπορευμάτων (υποχώρηση της ζήτησης, πτώση των τιμών εμπορευμάτων, αύξηση ενεργειακού κόστους). Όπως σημειώνει και η διοίκηση, στο τελευταίο τρίμηνο του 2022, τα περιθώριο κέρδους αναμένεται να κινηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα, λόγω της υποχώρησης της τιμής του αλουμινίου και εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης του ενεργειακού κόστους, η οποία θα επηρεάσει πτωτικά την εγχώρια και διεθνή ζήτηση.

 

Εκτιμούμε ότι, ο ρυθμός πωλήσεων κατά το β' εξάμηνο του έτους, θα υποχωρήσει ελαφρά. Εν τούτοις, η εταιρία θα κατορθώσει να πετύχει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών στην ιστορία της, που θα κυμανθεί γύρω στα € 240 εκατομμύρια. Εκτιμούμε ότι η υποχώρηση του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά το β' εξάμηνο, θα περιορίσει το τελικό καθαρό περιθώριο κέρδους στο 4,8% και τα καθαρά κέρδη (μφ) στα € 11,5 εκατομμύρια.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει πτώση 9,6% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα και την 30/6/2022 βρισκόταν στα χαρτοφυλάκια 6 Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 1 την 31/12/2021.

 

Η μετοχή ανέκαθεν, σχεδόν από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο, ήταν υποτιμημένη σε σχέση με τα πάγια και την παραγωγική της δυναμικότητα, ωστόσο ανά διαστήματα παρουσιάζει μικρές “αναλαμπές” αλλάζοντας επίπεδο τιμής. Το πρόβλημα της είναι η πολύ χαμηλή εμπορευσιμότητα (ο μέσος ημερήσιος όρος πράξεων το 2022 ήταν 12 από 8 το 2021). Εκτιμούμε ότι είναι στη διάθεση της διοίκησης -πάντα ήταν- να βελτιώσει τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά της μετοχής.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.