ΚΡΙ ΚΡΙ: Συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους - Αναμένεται ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο

03 Οκτωβρίου 2022, 08:25 | Χ&Α - 245

ΚΡΙ ΚΡΙ: Συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους - Αναμένεται ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο

 

 

 

 

 

ΚΡΙ ΚΡΙ

 

Συρρίκνωση περιθωρίων κέρδους - Αναμένεται ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο

 

Η αυξημένη τιμή του γάλακτος και το υψηλό ενεργειακό κόστος, συρρίκνωσαν περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους και την καθαρή κερδοφορία του Ομίλου ΚΡΙ ΚΡΙ στο α΄εξάμηνο του 2022.

Η κερδοφορία ανήλθε στα € 4 εκατομμύρια από € 10 εκατ. στο α’ εξάμηνο του 2021 και το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 4,9% από 14,3% στο α΄εξάμηνο.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου και οι δύο τομείς δραστηριοποίησης (παγωτό και γαλακτοκομικά) σε Ελλάδα και εξωτερικό κατέγραψαν αύξηση του κύκλου εργασιών, ωστόσο κινήθηκαν με χαμηλά περιθώρια EBIT, λόγω του αυξημένου κόστους.

 

Στην κύρια πηγή εσόδων του Ομίλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα (το 73,4% των πωλήσεων του α΄εξαμήνου), το περιθώριο EBIT υποχώρησε -πολύ περισσότερο από αυτό που αναμέναμε- στο 0,8% από 15,3% στο α’ εξάμηνο του 2021. Στην ελληνική αγορά, διαμορφώθηκε στο 1,6% από 13,5% στο περσινό εξάμηνο και στην αγορά του εξωτερικού διαμορφώθηκε στο 0,1% από 17% στο α΄εξάμηνο του 2021.

Όπως είχαμε αναφέρει σε παλαιότερο μας άρθρο για την εταιρία (εδώ) αναφορικά με το πρόβλημα ανταγωνισμού που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα στην αγορά του εξωτερικου, κρίνουμε θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 21% στην ξένη αγορά. Βέβαια, το “τίμημα” για την αύξηση αυτή, ήταν η μείωση του περιθωρίου κέρδους, το οποίο πλέον φτάνει σε οριακά επίπεδα (0,1%).

 

Στον τομέα του παγωτού (το 26% των πωλήσεων του α΄εξαμήνου), η πτώση των περιθωρίων ήταν σχετικά πιο ισορροπημένη. Για το σύνολό της κατηγορίας το περιθώριο EBIT, διαμορφώθηκε στο 19,7% από 26,1% στο α΄εξάμηνο του 2021. Στην αγορά της Ελλάδας, διαμορφώθηκε στο 22% από 28,4% και στη αγορά του εξωτερικού στο 12,3% από 17,5%.

 

Η εκτίμηση της διοίκησης για το σύνολο του έτους είναι ότι οι συνολικές πωλήσεις θα μπορέσουν να κινηθούν με διψήφιο ποσοστό ενώ θα υπάρξει σημαντική υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας.

Κατά το δεύτερο εξάμηνο, παρατηρείται, αύξηση των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, σε όλη την αγορά, κάτι που σημαίνει ότι, οι παραγωγοί έχουν μετακυλίσει μεγάλο μέρος της αύξησης του κόστους, στις τιμές. Αυτό θα βελτιώσει ελαφρά τα περιθώρια κέρδους στο β΄εξάμηνο. Όμως, παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθούμε και την εξέλιξη των πωλήσεων του κλάδου, αφού η αύξηση της τιμής, μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση.

Για το σύνολο του έτους θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη που είχαμε εκφράσει τον Ιούνιο, για πωλήσεις στα € 151 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη στα € 6,3 εκατομμύρια (καθαρό περιθώριο κέρδους 4,2%). Εκδήλωση κερδοφορίας ελαφρά πάνω από το σημείο που προβλέπουμε, δε θα μας εξέπληττε.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή σημειώνει απώλειες 39,8% από την αρχή του έτους και την 30/6/2022 βρισκόταν σε 26 χαρτοφυλάκια Αμοιβαίων Κεφαλαίων από 28 την 31/12/2021.

 

Δείτε τον πίνακα οικονομικών μεγεθών, εδώ, τον πίνακα διάρθρωσης πωλήσεων εδώ και τον πίνακα πωλήσεων ανά κατηγορία εδώ.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 245 (Οκτώβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 245, εδώ.