Πούτιν: Η Ρωσία έχει σήμερα "τέσσερις νέες περιοχές" - Θα τις υπερασπιστούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα

30 Σεπτεμβρίου 2022, 16:24 | Διεθνής Πολιτική

Πούτιν: Η Ρωσία έχει σήμερα "τέσσερις νέες περιοχές" - Θα τις υπερασπιστούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία έχει "τέσσερις νέες περιοχές" σε ομιλία του στο Κρεμλίνο μπροστά σε εκατοντάδες κορυφαίους πολιτικούς της Ρωσίας, στην οποία μίλησε για την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών που οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν εν μέρει κατά τη διάρκεια της επτάμηνης σύγκρουσης με την Ουκρανία. "Αυτή είναι η βούληση εκατομμυρίων ανθρώπων", είπε. Στη συνέχεια προχώρησε στην υπογραφή των σχετικών εγγράφων.

"Έχουν διεξαχθεί δημοψηφίσματα, τα αποτελέσματά τους είναι γνωστά". "Οι άνθρωποι έκαναν την επιλογή τους. Αυτό είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα, το οποίο κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών", σημείωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως "οι άνθρωποι που ζουν στο Λουγκάνσκ, το Ντονέτσκ, την περιοχή της Χερσώνας και την περιοχή της Ζαπορίζια γίνονται για πάντα συμπατριώτες μας".

Ο Ρώσος πρόεδρος ορκίστηκε να υπερασπιστεί την "πατρίδα και τις αξίες" της Ρωσίας. Παρουσιάζοντας έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων κατά της Δύσης, ο Πούτιν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι διεξάγουν έναν "υβριδικό πόλεμο" κατά της Ρωσίας και των αυτονομιστικών διοικήσεων που υποστηρίζει στην ανατολική Ουκρανία.

Είπε ότι η Δύση έχει αθετήσει τις υποσχέσεις της προς τη Ρωσία και δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να μιλάει για δημοκρατία και ότι οι χώρες της Δύσης ενεργούν ως τα ιμπεριαλιστικά κράτη που "πάντα ήταν".

Στην ομιλία του, αναφέρθηκεακόμη στη μνήμη των Ρώσων ηρώων από τον 18ο αιώνα έως τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η Δύση αποφάσισε ότι ο κόσμος θα πρέπει για πάντα να ανέχεται τα διατάγματά της. Η Δύση περίμενε ότι η Ρωσία δεν θα ήταν σε θέση να αντεπεξέλθει σε αυτά και θα διαλυόταν, αλλά η Ρωσία αναγεννήθηκε και ενισχύθηκε".

"Η Δύση συνεχίζει να αναζητά νέες ευκαιρίες για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία", δήλωσε ο Πούτιν αρνούμενος θηκε ότι επιδιώκει την αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης και πρόσθεσε πως η Ρωσία θα υπερασπιστεί τα νέα της εδάφη με όλα τα μέσα που διαθέτει, σχόλια που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος στρέφοντας τα πυρά του στο Κίεβο το κατηγόρησε πως απείλησε όσους συμμετείχαν στο δημοψήφισμα και το κάλεσε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος για διάλογο.

Όσον αφορά τις "διολοφθορές" στους αγωγούς Nord Stream, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε  ευθέως τις "αγγλοσαξονικές" δυνάμεις ότι τους ανατίναξαν.

"Οι κυρώσεις δεν ήταν αρκετές για τους Αγγλοσάξονες: προχώρησαν στο σαμποτάζ", δήλωσε ο Πούτιν. "Είναι δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αλλά είναι γεγονός ότι οργάνωσαν τις εκρήξεις στον Nord Stream".

Η Ρωσία κήρυξε την προσάρτηση των νέων περιοχών μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, όπως τα αποκάλεσε, σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας, δεχόμενη σφοδρή κριτική από τη Δύση και το Κίεβο.

Οι εσπευσμένες προσαρτήσεις των νέων περιοχών σηματοδοτούν ότι οι γραμμές του μετώπου του πολέμου θα περνούν πλέον μέσα από εδάφη που η Ρωσία έχει ανακηρύξει ως δικά της και που ο Πούτιν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να υπερασπιστεί με πυρηνικά όπλα αν χρειαστεί.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των βιαστικών "δημοψηφισμάτων" στα οποία οι εντολοδόχοι της Μόσχας στις κατεχόμενες περιοχές υποστήριξαν πως υπήρξαν πλειοψηφίες έως και 99% υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

 

Πηγή: capital.gr