Γερμανία: Ανοιχτή σε νέες γενναίες χρηματοδοτήσεις στους παρόχους φυσικού αερίου

05 Οκτωβρίου 2022, 10:40 | Εξωτερική Πολιτική

Η Γερμανία βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την παροχή δισεκατομμυρίων ευρώ σε πρόσθετες εγγυήσεις στη Sefe, πρώην Gazprom Germania, για να διασφαλίσει ότι η εταιρεία μπορεί να εκπληρώσει ένα τεράστιο συμβόλαιο για την προμήθεια φυσικού αερίου στον γερμανικό εισαγωγέα VNG, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Sefe θα λάβει πρόσθετες πιστωτικές γραμμές υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση για να εκπληρώσει μια σύμβαση βάσει της οποίας θα προμηθεύει 65 τεραβατώρες (TWh) φυσικού αερίου στη VNG - μέρος της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας EnBW  - κάθε χρόνο, ανέφεραν οι πηγές.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μόλις αυτή την εβδομάδα, ανέφερε η μία πηγή, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται και το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει.

Ένα άτομο με γνώση των συζητήσεων είπε ότι το κράτος θα μπορούσε να δώσει μια εγγύηση που θα μπορούσε, με τη σειρά της, να στηρίξει ένα δάνειο στον Sefe από την κρατική τράπεζα KfW. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αερίου στην ανοιχτή αγορά.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, η Sefe, η VNG και η EnBW αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Η VNG και η Sefe έχουν πληγεί από την πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου, αναγκάζοντάς τις να αγοράζουν όγκους αντικατάστασης σε υψηλές τιμές για να ανταποκριθούν στις συμβάσεις και αναγκάζοντάς τους να ζητήσουν χρήματα από το κράτος για να συνεχίσουν.

Ως αποτέλεσμα, και οι δύο εταιρείες εμπλέκονται σε δικαστική διαμάχη σχετικά με τη σύμβαση προμήθειας και ποιος θα πρέπει να πληρώσει το υψηλότερο κόστος για τους όγκους αντικατάστασης.

Ένα γερμανικό δικαστήριο επικύρωσε τον Αύγουστο μια απόφαση σύμφωνα με την οποία η Sefe πρέπει να προμηθεύει τη VNG στο πλαίσιο της σύμβασης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Η σύμβαση ισοδυναμεί με περίπου το ένα τρίτο των όγκων που η Uniper  αγόραζε από τη Ρωσία κάθε χρόνο πριν σταματήσουν οι προμήθειες.

Η Sefe, η οποία εγκαταλείφθηκε από την Gazprom νωρίτερα αυτό το έτος και στη συνέχεια τέθηκε υπό γερμανική κηδεμονία, έχει λάβει μέχρι στιγμής 9,8 δισεκατομμύρια ευρώ (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια) σε κρατικές πιστωτικές γραμμές. Πηγές ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία εξετάζει την πλήρη εθνικοποίηση.

Η VNG έχει επίσης υποβάλει αίτηση για κρατική ενίσχυση.

 

πηγή: liberal.gr