Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής

07 Οκτωβρίου 2022, 09:58 | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά

Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής

Μπορεί οι επιτήδειοι να κατάφεραν να «τρυπήσουν» το σύστημα εισροών – εκροών καυσίμων που λειτουργούν στα πρατήρια, την “πάτησαν” όμως με την εφαρμογή Appodixi της ΑΑΔΕ – και με τους “πόντους” που μαζεύουν οι πελάτες για κάθε λίτρο καυσίμου που βάζουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε 15 ημέρες «κατέβασαν» την ηλεκτρονική εφαρμογή στο κινητό τους 100.000 φορολογούμενοι. Και από τη στιγμή εκείνη η ΑΑΔΕ έχει δεχθεί 24.200 καταγγελίες για «μαϊμού» αποδείξεις, από τις οποίες 13.000 ανώνυμες και 11.200 επώνυμες. Δηλαδή περίπου 1.600 καταγγελίες ημερησίως, προκειμένου να κινητοποιηθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.

Στης ακρίβειας τον καιρό και με τους φόρους να αποτελούν τουλάχιστον το 50% της αξίας κάθε απόδειξης που πληρώνει ο καταναλωτής, δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι που εντοπίστηκαν από απλούς πολίτες να χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που «σβήνει» έως και το 90% των εισπράξεων στο τέλος κάθε ημέρας, ήταν πρατήρια υγρών καυσίμων στην πρωτεύουσα.

Για τις ελεγκτικές αρχές μάλιστα, τα πρατήρια ξέφευγαν από τους ελέγχους, επειδή καθημερινά εκδίδουν αυτομάτως χιλιάδες «χαρτάκια» αποδείξεων, τα οποία παράγονται μόλις βγει η αντλία καυσίμων από το ρεζερβουάρ των πελατών τους.

Στην πράξη έτσι ο έλεγχος πλέον γίνεται από απλούς πολίτες -χωρίς ακόμα μάλιστα να έχει θεσμοθετηθεί κανένα κίνητρο οικονομικής επιβράβευσης- οι οποίοι «σκανάρουν» επαγγελματίες φοροφυγάδες, οι οποίοι κλέβουν ΕΦΚ και ΦΠΑ αλλά πωλούν και πανάκριβα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα καύσιμα.

Στην τελευταία περίπτωση μάλιστα του ελέγχου πρατηρίου στην Αγία Παρασκευή, η έρευνα ξεκίνησε μεν από επώνυμη καταγγελία καταναλωτή, αλλά την απάντηση στον δικηγόρο της επιχείρησης που προσπαθούσε να εμποδίσει τη σφράγιση την έδωσε άλλος πελάτης, ο οποίος εμφανίστηκε εκείνη την ώρα για να διαμαρτυρηθεί γιατί πήρε λιγότερους πόντους από όσους αντιστοιχούν στα λίτρα που είχε πληρώσει πριν από λίγες μέρες. Και επιτόπου αποδείχθηκε ότι για απόδειξη αξίας 63 ευρώ, στην ΑΑΔΕ η απόδειξη έδειχνε μόλις 20 ευρώ – με χρήση του ίδιου παράνομου λογισμικού “εξαφάνισης” των εισπράξεων.

Πώς έχει στηθεί η «μηχανή»

Σε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο υπολογίζονται οι απώλειες για το Δημόσιο από τη «φάμπρικα» των πλαστών αποδείξεων, την οποία αποκάλυψαν προ 7ετίας οι έρευνες «λαγωνικών» της εφορίας, κυρίως σε κοσμοπολίτικα νησιά και εστιατόρια πολυτελείας.

Από τότε όμως τα κυκλώματα έχουν εξαπλωθεί παντού. Και λόγω ακρίβειας καυσίμων, όπου οι εισπράξεις έχουν σχεδόν διπλασιαστεί εν σχέσει με προηγούμενα χρόνια, το κόλπο έχει βρει πια μιμητές που δεν φοβούνται να κλέψουν δημόσιο χρήμα και την τσέπη των καταναλωτών, ούτε με τη χρήση ταμειακής, ούτε με συστήματα εισροών-εκροών, ούτε με πληρωμές με κάρτες μέσω POS, ούτε με ελέγχους για την ποιότητα και την ποσότητα των καυσίμων, ούτε με ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας και διατήρηση σταθερού περιθωρίου κέρδους όταν μειώνονται οι ειδικοί φόροι στα καύσιμα.

Από τους έως τώρα ελέγχους βρέθηκε λογισμικό με το οποίο οι επιχειρήσεις μπορούν:

1. να μειώνουν-διαγράφουν τη συνολική αξία των συναλλαγών κάθε ημέρας.

2. να μειώνουν την αξία των επιμέρους παραστατικών αφαιρώντας καταλλήλως κάποια από τα προϊόντα που αναγράφονται σε αυτά

3. να κάνουν εκ νέου σήμανση (με αλγόριθμο ασφαλούς σήμανσης) στα «πειραγμένα» αρχεία, χωρίς να παρεμβαίνει ο νόμιμος μηχανισμός έκδοσης, με στόχο να μη γίνεται αντιληπτή η απάτη από τη φορολογική αρχή -αφού τα «πειραγμένα» παραστατικά αποκτούν ορθή νέα ταυτότητα.

4. να μειώνουν κατάλληλα και τα επιμέρους παραστατικά και τη συνολική αξία συναλλαγών της ημέρας, ώστε να υπάρχει πλήρης συμφωνία εξαλείφοντας τυχόν περιθώρια ή ενδείξεις λάθους.

5. να σβήνουν επιλεκτικά τις πωλήσεις και εισπράξεις για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

6. να διαγράφονται οι αποδείξεις μαϊμού και να γίνεται αυτόματα επαναφορά και διόρθωση των σωστών αρχείων, αν «σκάσει» εκείνη τη στιγμή έλεγχος της εφορίας

7. να σβήνουν «πειραγμένα» παραστατικά που από τις απανωτές τροποποιήσεις εμφανίζουν αλλοιωμένο ή κατεστραμμένο περιεχόμενο, προκειμένου να μην εντοπίζονται ίχνη παραποίησης

8. να γίνεται διόρθωση στο λογισμικό πριν από τη διαβίβαση πληροφοριών στις βάσεις δεδομένων της ΑΑΔΕ, ώστε να μην παρουσιάζεται η οποιαδήποτε απόκλιση με τα πειραγμένα αρχεία.

9. Μαζική διόρθωση των αλγορίθμων ασφαλούς σήμανσης σε όλα τα παραγόμενα αρχεία ώστε να αποτρέπεται τυχόν εντοπισμός λάθους.

10. Εξάλειψη των ημερομηνιών τροποποίησης των αρχείων που μεταβλήθηκαν, ώστε να μην αφήνεται ίχνος ως προς τον χρόνο καταβολής τους.

11. Αυτοματοποιημένη διαγραφή των καταχωρημένων παραγγελιών, καθώς και τα ίχνη αυτών (logs – βήματα χρήστη) κατά την εκκίνηση του υπολογιστή.

Κωστής Πλάντζος

 

πηγή: newmoney.gr