Οι αγορές κινούνται (ή θα κινηθούν) προς νέα χαμηλά 2ετίας - Παρατηρήσεις για τις "παρακολουθούμενες μετοχές"

11 Οκτωβρίου 2022, 18:33 | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση

Οι διεθνείς αγορές, σήμερα, κινούνται προς νέα χαμηλά 2ετίας.

Η αλήθεια είναι ότι, η κίνηση προς τα κάτω, ιδίως για τους αμερικανικούς δείκτες, γίνεται πιο γρήγορα απ’ ότι αναμέναμε.

Η εξέλιξη αυτή, κατά την εκτίμησή μας, δε θα “συντομεύσει” το διάστημα μέχρι τον “πάτο” (το υπολογίζουμε μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και αρχών Απριλίου 2023), αλλά θα “βαθύνει” τις απώλειες των αμερικανικών δεικτών.

Είναι πολλά τα “ανησυχητικά” γεγονότα που περιμένουμε να συμβούν στο επόμενο διάστημα: Ανακοινώσεις κερδών γ’ τριμήνου 2022 (δε μας φοβίζουν τα κέρδη, αυτά αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο όρο περί το 3,0%, αλλά είναι οι ανακοινώσεις και οι προβλέψεις για το επόμενο διάστημα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά), αυξήσεις επιτοκίων (αναμένουμε τουλάχιστον 2 αυξήσεις των 0,75% και μία των 0,50% μέχρι τον Φεβρουάριο), ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό (η πρώτη θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη) και ανακοινώσεις για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ και σε άλλες οικονομίες.

Κυρίως όμως, είναι οι “παράπλευρες” απώλειες και ζημιές, σε επιχειρήσεις, σε κλάδους και σε κράτη.

Ο δείκτης VIX (εδώ) κινείται πάνω από την τιμή του 33,0, επίπεδο το οποίο δείχνει ότι οι αμερικανικές αγορές είναι ιδιαίτερα νευρικές.

 

Η ελληνική αγορά, συνεχίζει χωρίς ενδιαφέρον, χωρίς διακυμάνσεις και χωρίς συναλλαγές. Αντέχει στην πτώση, επειδή, κατά τα προηγούμενα χρόνια, δεν πρόλαβε να ανέβει, και να γίνει φούσκα, όπως γράφουμε και στο άρθρο “Τα παιδιά της “φούσκας”” που δημοσιεύσαμε σήμερα -δείτε το εδώ.

Βλέποντας τον πίνακα “παρακολουθούμενων μετοχών” (δείτε εδώ) και αντιλαμβανόμενοι ότι, είναι πολύ πιθανό, τα όρια πτώσης που θέσαμε για τους αμερικανικούς δείκτες (Dow Jones, γύρω στο -30%, S&P γύρω στο -35% και Nasdaq γύρω στο -45%) μπορεί να ξεπεραστούν, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις τιμές-στόχους που έχουμε θέσει για τις μετοχές.

Έτσι, θα μειώσουμε αρκετά τη μετοχή της ΜΠΕΛΑ, στα € 12,00, τη μετοχή του ΟΠΑΠ στα € 11,00, ενώ, θα αποφύγουμε να βάλουμε όριο στη μετοχή της ΦΡΛΚ, όχι τόσο λόγω της παρούσας προβληματικής πορείας της, αλλά λόγω του ότι, παραδοσιακά, η συγκεκριμένη μετοχή έχει μία “περίεργη” συμπεριφορά κατά τη διάρκεια μεγάλων και μακροχρόνιων κρίσεων. Παρακολουθούμε τη μετοχή, αλλά χωρίς όριο τιμής. Από τη συμπεριφορά της θα κρίνουμε το σημείο “επέμβασης” το οποίο και θα σας ανακοινώσουμε έγκαιρα.

Οι διορθώσεις στον πίνακα, θα γίνουν αύριο το μεσημέρι. Θα τηρούμε ημερολόγιο των διορθώσεων. Οι διορθώσεις, δεν είναι κάτι κακό. Η στρατηγική και οι στόχοι θα πρέπει να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

 

Τις μέρες αυτές, ετοιμάζουμε την παρουσίαση για τις αμερικανικές αγορές. Θα κάνουμε μία σύντομη αναφορά σ’ αυτή, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Κυριακής (δείτε εδώ).

Επίσης, εργαζόμαστε πάνω στις προβλέψεις κερδών για το 2022, ένα στοιχείο που, με βάση τις εξελίξεις μέχρι σήμερα, ελάχιστα θα επιδράσει στις τιμές των μετοχών, όμως είναι καλό να γνωρίζουμε. Θα κάνουμε κάποιες ανακοινώσεις και επί αυτών, στη συνάντηση της Κυριακής.

Χθες, δαπάνησα ώρες, για να βρω πώς μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τα οικονομικά της Dimand. Απλούστατα, δε μπορεί. Ένα τεράστιο χάος, όπως άλλωστε είχαμε γράψει και κατά την εισαγωγή  της εταιρίας στο Χρηματιστήριο (εδώ). Δεκάδες θυγατρικές με έμμεσες και άμεσες συμμετοχές, για τις οποίες ουδεμία πληροφορία παρέχεται, με χαώδεις μεταξύ τους σχέσεις, κάτι που υποθάλπει την αδιαφάνεια και -ενδεχομένως- και τους μη “καθαρούς” λογαριασμούς. Ας λένε ό,τι θέλουν για τον κλάδο των ακινήτων και της διαχείρισής τους. Εμείς, αν δεν καταλαβαίνουμε κάτι, δε θέλουμε να το έχουμε. Στο μεταξύ, θα εξετάσουμε τη νομιμότητα του Ετησίου Δελτίου, αφού, υποπτευόμαστε ότι, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για τα οικονομικά δελτία.

 

Ας μην αγχωνόμαστε που δεν κάνουμε πράξεις. Το ζητούμενο, απ’ αυτή τη φάση, είναι να βγούμε ζωντανοί. Το Χρηματιστήριο, όπως το βλέπουμε εμείς, είναι ένα παιχνίδι υπομονής και στρατηγικής. Ας περιμένουμε τους “πάτους”. Τότε, θα …ξαναζωντανέψουμε.

 

Καλό σας βράδυ.