ΗΠΑ: Αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι τιμές παραγωγού

12 Οκτωβρίου 2022, 17:24 | Διεθνείς Δείκτες

Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, αντλώντας ώθηση από την ισχυρή άνοδο στο κόστος υπηρεσιών και αγαθών σε μια νέα ένδειξη ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν οι πληθωριστικές πιέσεις να μετριαστούν σύντομα.

Ειδικότερα, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση μετά από δύο μήνες υποχώρησης των τιμών.

Για τους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 8,5%, επιβραδύνοντας ελαφρώς από την άνοδο του Αυγούστου κατά 8,7%.

Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters ήταν ο δείκτης να εμφανίσει μηνιαία άνοδο 0,2% και ετήσια 8,4%.

Ο δομικός δείκτης, χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται ενέργεια και τρόφιμα, αυξήθηκε επίσης 0,4% τον Σεπτέμβριο, μετά την άνοδο του Αυγούστου κατά 0,2%.

Σε ετήσια βάση, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 5,6% μετά από παρόμοια άνοδο τον Αύγουστο.

Παράλληλα, το αμερικανικό υπουργείο αναθεώρησε καθοδικά τα στοιχεία του Αυγούστου, ανακοινώνοντας πτώση του δείκτη κατά 0,2% αντί για 0,1% που είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.

Την Πέμπτη η αμερικανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει τα τελευταία στοιχεία για την πορεία των τιμών καταναλωτή τον Σεπτέμβριο. Αυτή θα είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve η οποία – όπως εκτιμούν οι αναλυτές – αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μία αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, την τέταρτη τέτοια αύξηση φέτος.

 

Πηγή: capital.gr