ΗΠΑ: Ξεπέρασε πάλι τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός – σε υψηλό 40 ετών ο δομικός δείκτης

13 Οκτωβρίου 2022, 16:02 | Διεθνείς Δείκτες

Με ρυθμό που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ, με τον δομικό δείκτη που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα να σκαρφαλώνει σε υψηλό 40 ετών κάτι που αναμένεται να οδηγήσει την Federal Reserve σε άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τον επόμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg που περίμεναν να αυξηθεί κατά 0,2%. Από ένα χρόνο νωρίτερα ο δείκτης ενισχύθηκε 8,2%.

Την ίδια στιγμή, ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τα τρόφιμα και την ενέργεια αυξήθηκε 6,6% από ένα χρόνο νωρίτερα, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1982, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Από τον προηγούμενο μήνα ο δομικός δείκτης σκαρφάλωσε 0,6% για δεύτερο διαδοχικό μήνα, ξεπερνώντας την εκτίμηση των αναλυτών για μηνιαία άνοδο 0,4%.

Αυτή είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού πριν την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve στις αρχές Νοεμβρίου. Οι αναλυτές πλέον εκτιμούν μία αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης - η τέταρτη τέτοια αύξηση από την κεντρική τράπεζα φέτος - είναι σχεδόν σίγουρη, με ορισμένους να μην αποκλείουν και μια αύξηση-ρεκόρ κατά 100 μονάδες.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.

 

Πηγή: capital.gr