Τί συνέβη χθες στις αμερικανικές αγορές; Και τί σημαίνει;

14 Οκτωβρίου 2022, 14:07 | Άρθρα - Θέσεις

Τί συνέβη χθες στις αμερικανικές αγορές; Και τί σημαίνει;

Τα όσα συνέβησαν χθες, στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές, ήταν απρόσμενα, συγκλονιστικά και σπάνια.

Οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν από τη στιγμή της ανακοίνωσης των δεικτών πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ξεπέρασαν το 5,0% και στους τρεις κυριότερους αμερικανικούς δείκτες.

Ουδείς έχει αποσαφηνίσει τους λόγους για τους οποίους, υπήρξε η χθεσινή διακύμανση, η οποία κατέληξε σε μία μεγάλη άνοδο. Ούτε καν μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ (Wall Street Journal, Bloomberg κλπ) μπόρεσαν να δώσουν κάποια “αξιοπρεπή” εξήγηση.

 

Όπως αναφέραμε και στο χθεσινοβραδινό σχόλιο (στις συνδρομητικές σελίδες), η χθεσινή αντίδραση (μάλιστα, το σχόλιο γράφτηκε πριν η ανοδική κίνηση πάρει μεγάλες διαστάσεις) συνήθως αποτελεί χαρακτηριστικό των “πάτων” (των χαμηλότερων σημείων μιας πτωτικής κίνησης).

Βέβαια, υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία που πρέπει να συντρέχουν στην περίπτωση ενός πάτου και στον τερματισμό μιας πτωτικής αγοράς. Συνήθως, οι πτωτικές αγορές τελειώνουν όταν οι μετοχές καταλήγουν να είναι πραγματικά φθηνές. Καθώς, τουλάχιστον για την αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά, αναμένουμε πτώση των επιχειρηματικών κερδών κατά τους επόμενους μήνες, οι χρηματιστηριακές αγορές, σήμερα, δεν είναι καθόλου φτηνές.

 

Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν ότι, μία “κορυφή” ή έναν “πάτο” τον αντιλαμβανόμαστε, αρκετές μέρες, αφού συμβούν. Συνήθως, η επόμενη μέρα, είναι πολύ σημαντική.

 

Ανατρέξαμε στα στοιχεία μας για να δούμε, τί συνέβη τις επόμενες μέρες, από τους “πάτους” σε προηγούμενες μεγάλες κρίσεις. Χρησιμοποιήσαμε τα στοιχεία του Dow Jones.

 

Στην κρίση του 2020 (κρίση Covid), βλέπουμε ότι ο πάτος καταγράφηκε στις 23/3/2020. Στην επόμενη συνεδρίαση, ο Dow Jones αυξήθηκε κατά +11,37%, στην μεθεπόμενη (Τ+2) κατά +2,39% και στην τρίτη συνεδρίαση από τον πάτο (Τ+3) κατά +6,39%. Σημειώνουμε ότι, στην περίπτωση αυτή, η αναπήδηση ήταν “βίαιη” και συντομότατη, επειδή συντομότατη και βίαιη ήταν και η πτώση, δηλαδή, εκτιλύχθηκε μέσα σε λίγες μόλις μέρες.

 

Στην κρίση του 2008 (διήρκεσε περισσότερο), στη πρώτη συνεδρίαση (Τ+1) μετά τον πάτο (ο πάτος καταγράφηκε στις 9/3/2009), υπήρξε αναπήδηση +5,80%, στην Τ+2 +0,06% και στην Τ+3, +3,46%.

 

Στην κρίση του 1973-1974, για την οποία διαρκώς υποστηρίζουμε ότι ομοιάζει με την τρέχουσα, ο πάτος καταγράφηκε στις 4/10/1974 (δυστυχώς, δεν έχουμε ενδοημερήσιες διακυμάνσεις για εκείνη την περίοδο), ενώ την επόμενη μέρα (Τ+1), ο Dow Jones ανέβηκε κατά 3,93%, την Τ+2 υποχώρησε κατά -0,81% και την Τ+3, ανέβηκε κατά 4,71% και την Τ+4 κατά 2,7%.

 

Συμπερασματικά, η χθεσινή μέρα, είχε χαρακτηριστικά του “πάτου” για τις αμερικανικές αγορές. Σήμερα, τα παράγωγα ξεκίνησαν θετικά (έως και +0,70% για το παράγωγο του Dow Jones, ενώ υποχώρησε προς το -0,40% μέχρι και λίγο το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών. Στις 1:30 μμ, βρίσκεται στο +0,40%.

Οι επιδόσεις αυτές, δεν είναι πολύ “δυνατές”, αν είναι να συνεχιστεί η φάση της αναπήδησης, ομως, στις αγορές, αυτά μπορούν να αλλάξουν εύκολα.

 

Στην ελληνική αγορά, ο ΓΔ χθες έκλεισε στις 816,02 μονάδες. Σήμερα, άνοιξε αρκετά ανοδικά, ενώ η διακύμανσή του κινείται από τις 825,75 (+1,2%) έως τις 832,32 (+2,0%) μονάδες. Δεν είναι μία “ιδιαίτερα ενθουσιώδης” διακύμανση, αλλά δεν είναι και απογοητευτική.

Σε επίπεδο μετοχών, βλέπουμε τον κλάδο των τραπεζών να κερδίζει 2,78% (στις 1:30 μμ), τη στιγμή που ο ΓΔ κέρδιζε +2,00%. Αυτό δείχνει την εκδήλωση “επιθετικότητας” και είναι θετικό για τη συνέχιση της ανόδου της αγοράς. Δηλαδή, αν οι τράπεζες κέρδιζαν λιγότερο, αυτό θα ήταν ανησυχητικό για την ισχύ και τη βιωσιμότητα της ανοδικής κίνησης. Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ο όγκος των συναλλαγών, παραμένει πενιχρός -και αυτό δεν είναι θετικό.

 

Είχαμε σε παρελθούσες κρίσεις, ανοδικά ξεσπάσματα, τα οποία στη συνέχεια “ξεθύμαναν” χωρίς να επηρεάσουν τη γενικότερη πτωτική πορεία της αγοράς; Και βέβαια είχαμε. Είχαμε ακόμη και στην τρέχουσα κρίση. Όμως, συνήθως, υπήρχε μια εξήγηση γι’ αυτά. Σήμερα, μας ανησυχεί ότι, η χθεσινή άνοδος, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως “ανεξήγητη”. Παρελθόντα ανοδικά "ξεσπάσματα" εμφανίζονται και στο γνωστό διάγραμμα που έχουμε κατασκευάσει, με τον τίτλο “1973 - 2022: Κρίσεις παράλληλες” (δείτε σχετικό άρθρο εδώ). Βλέπουμε ότι, οι αγορές δεν κινούνται “μονοκόμματα” προς μία κατεύθυνση, αλλά κάνουν “διαλείμματα”. Δείτε το διάγραμμα:

Στο διάγραμμα, αποτυπώνεται η πορεία του δείκτη Nasdaq, με βάση τις ημέρες από το “υψηλό κλείσιμο” που προηγήθηκε από την εκδήλωση της κρίσης. Δείτε το διάγραμμα σε μορφή ιστοσελίδας, εδώ.

 

Η δική μας άποψη είναι ότι, θα πρέπει να λάβουμε τη χθεσινή “ανεξήγητη” αντίδραση, σοβαρά υπόψη. Η εμπειρία λέει ότι, όταν κάτι δεν εξηγείται, η βασιμότητά του είναι πιο ισχυρή.

Όντως, μπορεί να υπάρχει η πιθανότητα, οι χθεσινές ενδείξεις του πληθωρισμού, να δείχνουν ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή, έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του. Δεν το θεωρούμε απίθανο. Κάτι τέτοιο θα ήταν θετικό για τις οικονομίες και τις αγορές. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα:

Στο διάγραμμα αυτό, τοποθετήσαμε τις καμπύλες εξέλιξης του πληθωρισμού, με βάση το μήνα που ξεκίνησε η εκδήλωση του φαινομένου (Δεκέμβριος 1972 για την κρίση της δεκαετίας του 1970 και Δεκέμβριος 2020 για την τρέχουσα κρίση). Εξετάζουμε αν υπάρχουν ομοιότητες, αφού αυτές θα μας βοηθήσουν να έχουμε μία άποψη για το τί θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια (τα οικονομικά φαινόμενα έχουν ομοιότητες, αλλά δεν ταυτίζονται απαραίτητα). Δείτε το διάγραμμα σε μορφή ιστοσελίδας, εδώ.

 

Όμως, "υποψίες" για την κορύφωση του δείκτη του πληθωρισμού, δεν εκδηλώθηκαν χθες, στις αγορές των ομολόγων, όπου, οι αποδόσεις των 2ετών και των 10ετούς αμερικανικών ομολόγων, βρέθηκαν στα υψηλά έτους (αλλά και στα υψηλότερα επίπεδα πολλών ετών) - δείτε εδώ.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχουν τα στοιχεία που να δείχνουν ότι, η οικονομική κρίση έχει εκδηλωθεί στην ολότητά της, ώστε να θεωρούμε ότι είναι κοντά στο τέλος της.

 

Διατηρούμε την άποψη που έχουμε για τις αγορές (δείτε εδώ). Όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε καλύτερα τί συμβαίνει. Η σημερινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη, θα μας βοηθήσει αρκετά. Θα επανέλθουμε νωρίς αύριο το πρωί -εκτός βέβαια αν συμβεί κάτι σημαντικό σήμερα.

 

Γιάννης Σιάτρας