Η Σουηδία αποκτά κυβέρνηση αλλά με αυξημένη ακροδεξιά επιρροή

17 Οκτωβρίου 2022, 10:54 | Διεθνής Πολιτική

Η Σουηδία αποκτά κυβέρνηση αλλά με αυξημένη ακροδεξιά επιρροή

Ο ηγέτης των Σουηδών Μετριοπαθών Ούλφ Κρίστερσον ανακοίνωσε την Παρασκευή (14 Οκτωβρίου) ότι το κόμμα του έκλεισε τρικομματική κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους. Παρόλο που παρέμειναν εκτός της προτεινόμενης κυβέρνησης, οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες συγκέντρωσαν σημαντικά πολιτικά κέρδη.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων σουηδικών βουλευτικών εκλογών της 11ης Σεπτεμβρίου, το δεξιό μπλοκ με επικεφαλής τον ηγέτη των Μετριοπαθών Κρίστερσον κέρδισε μια μικρή πλειοψηφία (176 έδρες) έναντι της αριστεράς με επικεφαλής την απερχόμενη ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον (173 έδρες). Οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (SD) έγιναν το πρώτο κόμμα του δεξιού μπλοκ με 20%, δεύτερο μετά τους καθιερωμένους Σοσιαλδημοκράτες (33%).

Με το 19% του, ο ηγέτης των Μετριοπαθών επιφορτίστηκε με το δύσκολο έργο να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση που να περιλαμβάνει το αποφασιστικό πολιτικό βάρος των SD και τις απαιτήσεις των Φιλελευθέρων και των Χριστιανοδημοκρατών να μην σχηματίσουν κυβέρνηση με την ακροδεξιά.

Μετά από ένα μήνα διαπραγματεύσεων, η λεγόμενη «συμφωνία Τίντο» υπογράφηκε και ανακοινώθηκε την Παρασκευή (14 Οκτωβρίου) και ο Κρίστερσον ανακοίνωσε ότι οι Μετριοπαθείς, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι θα σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Σουηδίας με την υποστήριξη των Σουηδοδημοκρατών.

«Θα είναι μια τρικομματική κυβέρνηση αποτελούμενη από τους Μετριοπαθείς, τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους που θα συνεργάζονται στενά με τη SD», δήλωσε ο Κρίστερσον και πρόσθεσε ότι «είμαστε εδώ επειδή καταλήξαμε σε μια συμφωνία που πιστεύουμε ότι είναι καλή για τη Σουηδία. Κάναμε ακριβώς αυτό που είπαμε ότι θα κάνουμε».

Οι Σουηδοί Δημοκράτες έμειναν εκτός της κυβερνητικής συμφωνίας και ως εκ τούτου δεν θα έχουν κανένα υπουργείο, παρά τη σημασία τους στο σουηδικό κοινοβούλιο, τη Riksdag. Αλλά το κόμμα περνάει μεγάλα τμήματα της μεταναστευτικής πολιτικής του ως αντιστάθμισμα και είναι πιθανό ότι η επόμενη πολιτική της Σουηδίας για τη μετανάστευση και την αφομοίωση θα είναι «η μεταναστευτική πολιτική της SD διατυπωμένη με νομικά βιώσιμο τρόπο», σύμφωνα με τον Κρίστερσον.

«Θα θέλαμε να δούμε μια κυβέρνηση πλειοψηφίας στην οποία θα συμπεριλαμβανόμασταν», δήλωσε ο Τζίμι Άκερσον (SD), αλλά τόνισε περαιτέρω ότι το κόμμα του είχε σημαντικό αντίκτυπο σε πολιτικό επίπεδο, ιδίως στην ποινική πολιτική και τη μεταναστευτική πολιτική.

Μεταξύ άλλων, η Συμφωνία Τίντο προτείνει τη δραστική μείωση του αριθμού των προσφύγων με ποσόστωση που έρχονται στη Σουηδία, την κατάργηση του συστήματος μόνιμων αδειών διαμονής, την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη δυνατότητα επιστροφής για τους ανθρώπους που δεν έχουν «ενσωματωθεί», αυστηρότερες απαιτήσεις για τη σουηδική υπηκοότητα και τη μείωση του δικαιώματος οικογενειακής επανένωσης στο ελάχιστο που ορίζεται σε επίπεδο ΕΕ.

Η σουηδική κυβέρνηση θα διερευνήσει επίσης, με την υποστήριξη της SD, πώς έχουν εισαχθεί ζώνες διέλευσης σε άλλες χώρες της ΕΕ και πώς τα κέντρα διέλευσης σχετίζονται με το Σύνταγμα.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πλέον τηρούμε την κοινή υπόσχεση για μια πολύ αυστηρότερη μεταναστευτική πολιτική και μάλλον δεν υπάρχει κανείς που να έχει κάνει τόσες πολλές προτάσεις σε αυτόν τον τομέα όσο η SD», δήλωσε ο Κρίστερσον στην Aftonbladet.

Ο Ουλφ Κρίστερσον ενδέχεται να ψηφιστεί ως πρωθυπουργός τη Δευτέρα (17 Οκτωβρίου) κατά την πρώτη συνεδρίαση της ημέρας.

 

Charles Szumski

Πηγή: euractiv.gr