Η Επιτροπή παγώνει κονδύλια προς την Πολωνία λόγω κράτους Δικαίου

18 Οκτωβρίου 2022, 10:29 | Διεθνής Πολιτική

Η Επιτροπή παγώνει κονδύλια προς την Πολωνία λόγω κράτους Δικαίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να δρομολογήσει τις πληρωμές από την πολιτική συνοχής για την Πολωνία λόγω της μη συμμόρφωσης της Βαρσοβίας με κρίσιμες απαιτήσεις της ΕΕ σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στη EURACTIV Πολωνίας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη δήλωση του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής Marc Lemaître.

Η Πολωνία επρόκειτο να λάβει 75 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής στο πλαίσιο του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027. Η χώρα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις για τέσσερα από τα έξι εθνικά επιχειρησιακά προγράμματα.

Ωστόσο, λόγω της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η οποία αποτελεί μακροχρόνιο θέμα διαφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της πολωνικής κυβέρνησης, η Επιτροπή θα παγώσει τις επιστροφές για τις πληρωμές που πρότεινε η κυβέρνηση στη συμφωνία εταιρικής σχέσης της χώρας, ανέφεραν η πολωνική «Rzeczpospolita» και οι βρετανικοί «Financial Times», επικαλούμενοι δήλωση του Lemaître την περασμένη εβδομάδα.

«Η ίδια η Πολωνία ανέφερε στην αυτοαξιολόγησή της [των επιχειρησιακών προγραμμάτων] ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν [να λάβει τις επιστροφές] όσον αφορά τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Κατά συνέπεια, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να αποδεσμεύσει τις επιστροφές για τις δηλωθείσες επενδύσεις, εξαιρουμένων των χρημάτων για την τεχνική βοήθεια και τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων εξουσιοδότησης», δήλωσε στη EURACTIV Πολωνίας ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan De Keersmaecker.

Ωστόσο, ο διάλογος μεταξύ της Επιτροπής και της πολωνικής κυβέρνησης συνεχίζεται, με την Επιτροπή να αναμένει από την Πολωνία να υποβάλει προτάσεις σχετικά με τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων. Εάν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τις κρίνει ικανοποιητικές, μπορεί να επανεξετάσει τις πληρωμές, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Κάποια σύγχυση εμφανίστηκε μετά από ένα tweet του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, ο οποίος δήλωσε ότι το πάγωμα των κονδυλίων της ΕΕ για την Πολωνία δεν αποτελεί πραγματική απειλή. Ο ίδιος αναφέρθηκε στον Επίτροπο Προϋπολογισμού Johannes Hahn, ο οποίος φέρεται να υπονόησε ότι το θέμα της δικαιοσύνης δεν συνδέεται με την εκταμίευση του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Jan Olbrycht (ΕΛΚ), μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Wojciechowski «είτε έχει κακή πληροφόρηση είτε λέει ψέματα». Όπως είπε ο ίδιος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη EURACTIV.pl, η δήλωση του Hahn αναφερόταν στον μηχανισμό αιρεσιμότητας, ο οποίος είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από τους όρους ενεργοποίησης των κονδυλίων της ΕΕ.

Τον περασμένο μήνα, όταν η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προχωρά στο επόμενο βήμα για τον μηχανισμό αιρεσιμότητας με την Ουγγαρία λόγω παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου, ο Αυστριακός επίτροπος ρωτήθηκε αν πρόκειται να ξεκινήσει την ίδια διαδικασία στην Πολωνία. Η απάντηση του Hahn ήταν αρνητική. Είπε ότι η Επιτροπή δεν βλέπει εκείνη τη στιγμή έναν άμεσο κίνδυνο για τα συμφέροντα του προϋπολογισμού της ΕΕ στην Πολωνία.

«Αλλά αυτό αφορούσε τον μηχανισμό αιρεσιμότητας. Δεν ανέφερε τους όρους εξουσιοδότησης, οι οποίοι είναι κάτι διαφορετικό», εξήγησε ο Olbrycht.

Παρόλο που ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να πει αν η μη τήρηση των εξουσιοδοτικών όρων αφορούσε το άρθρο 47 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που αφορά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ο Olbrycht πιστεύει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να είναι αυτό που κρύβεται πίσω από την απόφαση για το πάγωμα των κονδυλίων.

Το πολωνικό Υπουργείο Αναπτυξιακών Ταμείων και Περιφερειακής Πολιτικής δεν απάντησε μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος άρθρου αν η μη διασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης αναφέρθηκε από την Επιτροπή στην επιστολή ως λόγος για την απόφασή της να μην αποδεσμεύσει τα κονδύλια της ΕΕ.

 

Aleksandra Krzysztoszek

Πηγή: euractiv.gr