Η Γερμανία στον ίλιγγο της ενεργειακής κρίσης σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια

18 Οκτωβρίου 2022, 10:34 | Διεθνής Πολιτική

Η Γερμανία στον ίλιγγο της ενεργειακής κρίσης σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς «έσπασε» στη διαμάχη του κυβερνητικού του συνασπισμού, χρησιμοποιώντας τον συνταγματικά κατοχυρωμένο τελευταίο λόγο του για να επιλύσει τη διαμάχη σχετικά με τη συνέχιση της λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Οι τρεις τελευταίοι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί, που προβλέπεται να κλείσουν στο τέλος του έτους, αποτελούν επίμαχο θέμα στο Βερολίνο εδώ και εβδομάδες. Εν μέσω ενεργειακής κρίσης, το φιλελεύθερο FDP τάχθηκε κατά του κλεισίματος των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι αντιπυρηνικοί Πράσινοι επέμειναν στην ημερομηνία κλεισίματος.

Αντιμέτωποι με σημαντικές διακοπές λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων στη Γαλλία, οι διαχειριστές του δικτύου μεταφοράς συνέστησαν να παραμείνουν οι δύο νότιοι σταθμοί διαθέσιμοι για έκτακτη ανάγκη. Με το FDP δυσαρεστημένο, ακολούθησαν εσωτερικές διαμάχες. Όταν πολλαπλές έκτακτες συνεδριάσεις απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα, ο Σολτς διευθέτησε το θέμα.

«Εγώ, ως καγκελάριος, … αποφάσισα, ως εξής», αναφέρει επιστολή που απηύθυνε ο Σολτς αργά τη Δευτέρα, προς τους αντιμαχόμενους υπουργούς Οικονομικών, Οικονομίας και Περιβάλλοντος, την οποία είδε η EURACTIV. Οι Γερμανοί καγκελάριοι έχουν συνταγματικό δικαίωμα να εκδίδουν εκτελεστικές εντολές.

Για παράδειγμα, ο Σολτς διέταξε ότι και τα τρία πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν μέχρι τις 15 Απριλίου 2023.

Για να γλυκάνει τη συμφωνία για τους ενάντια στα πυρηνικά Πράσινους, ανακοίνωσε «έναν φιλόδοξο νόμο για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης», καθώς και την κατοχύρωση της εξόδου από τον άνθρακα το 2030 στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας που φιλοξενεί πάνω από 17 εκατομμύρια ανθρώπους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, το συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων αποφάσισε κατά της διατήρησης και των τριών πυρηνικών εργοστασίων στο δίκτυο. Η δεύτερη κόκκινη γραμμή τους ήταν η απόκτηση νέων ράβδων καυσίμου, οι οποίες από το βράδυ της Δευτέρας δεν θα αποκτηθούν από τη Γερμανία.

Ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, σθεναρός υποστηρικτής των πυρηνικών εργοστασίων τον τελευταίο καιρό, πανηγύρισε.

«Η συνέχιση της χρήσης του πυρηνικού σταθμού Emsland είναι μια σημαντική συμβολή στη σταθερότητα του δικτύου, στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και στην προστασία του κλίματος», ανέφερε στο Twitter.

Ο Λίντνερ φρόντισε η απόφαση του Σολτς να αποτελέσει νίκη για το FDP. «Η πρόταση, επομένως, έχει την πλήρη υποστήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, οι κορυφαίοι Πράσινοι, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, δεν ήταν διατεθειμένοι να σχολιάσουν αυτό που οι παρατηρητές θεωρούν ότι είναι ένα σκληρό χάπι που πρέπει να καταπιεί το κόμμα που τάσσεται κατά της πυρηνικής ενέργειας.

Οι Πράσινοι στο κοινοβούλιο, η σύμφωνη γνώμη των οποίων είναι απαραίτητη για τη συνέχιση της λειτουργίας των εργοστασίων, ήταν φανερά δυσαρεστημένοι.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ο Όλαφ Σολτς και το SPD είναι προφανώς διατεθειμένοι να θέσουν τον πυρηνικό σταθμό του Emsland σε εφεδρική λειτουργία, αν και δεν υπάρχει κανένας πραγματικός ή τεχνικός λόγος γι’ αυτό», εξήγησαν οι συμπρόεδροι Μπρίτα Χάσελμαν και Καταρίνα Ντρογκέ, οι οποίες είναι και οι δύο ανοιχτά κατά των πυρηνικών.

«Θα διαβουλευτούμε τώρα με την ομάδα μας για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την απόφαση του καγκελαρίου», πρόσθεσαν.

Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ, από την πλευρά τους, ήταν επικριτικές.

«Η συνέχιση της λειτουργίας και των τριών γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων είναι περιττή και επικίνδυνη. Με τη μοναχική του απόφαση, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος θέλει απλώς να κηρύξει τους γερασμένους αντιδραστήρες «ασφαλείς» βάσει νόμου», εξήγησε ο Σάσα Μίλερ Κράενερ, διευθύνων σύμβουλος της Περιβαλλοντικής Δράσης Γερμανίας (DUH).

 

Nikolaus J. Kurmayer

Πηγή: euractiv.gr