Φάρμα Κουκάκη: Επενδύσεις 10 εκατ. στην Ελλάδα και άρμα εξαγωγών το στραγγιστό

18 Οκτωβρίου 2022, 10:45 | Ελληνικές Εταιρίες

Φάρμα Κουκάκη: Επενδύσεις 10 εκατ. στην Ελλάδα και άρμα εξαγωγών το στραγγιστό

Mε εξαγωγές που αγγίζουν το 20% του κύκλου εργασιών της και βασικό προϊόν που διαθέτει εκτός ελληνικών συνόρων, το στραγγιστό γιαούρτι, η Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται σε διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης και ωρίμανσης του συγκεκριμένου τομέα, όπως αναφέρει ο Θανάσης Κουκάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας με έδρα το Κιλκίς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το στραγγιστό γιαούρτι αντιπροσωπεύει το 95% των διεθνών πωλήσεων της εταιρείας, ενώ το 90% αυτών αποτελείται από επώνυμα προϊόντα καθότι η επιχείρηση υποστηρίζει και επενδύει στην ταυτότητα που προϊόντος της εκτός Ελλάδας.

Bήμα εισόδου στη Σαουδική Αραβία

Πρόσφατα η Φάρμα Κουκάκη έκανε βήμα εισόδου στη Σαουδική Αραβία, μία αγορά που υπολογίζει ότι μπορεί να της προσφέρει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης κατά το προσεχές χρονικό διάστημα. Αγορές δραστηριότητας είναι επίσης η Ευρώπη, η Ασία και η Μέση Ανατολή.

Η Φάρμα Κουκάκη έχει προγραμματίσει συνολικές επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ με ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη δεκαετία. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πράσινες επενδύσεις, στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθώς και στην υιοθέτηση των αρχών του ESG. Mάλιστα η εταιρεία προετοιμάζει την δημοσιοποίηση της πρώτης έκθεσης βιωσιμότητας στην ίδια κατεύθυνση.

Ο επενδυτικός της σχεδιασμός περιλαμβάνει εκτός των άλλων την μείωση του ενεργειακού κόστους με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών ισχύoς 1MW αλλά και με ανανέωση του μηχανολογικού της εξοπλισμού.

Ταυτόχρονα έχει προχωρήσει στη χρήση φορτηγών διανομής με καύσιμο το CNG (πεπιεσμένο φυσικό αέριο) αλλά και σε οικολογικά ψυγεία με μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση.

Ανοδικά ο όγκος πωλήσεων του 2022

Σε ό,τι αφορά στον όγκο πωλήσεων της εταιρείας στο εννεάμηνο του 2022 κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ ακόμα πιο έντονη είναι η ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων στο 30% στις χώρες του εξωτερικού όπου δραστηριοποιείται η Φάρμα Κουκάκη.

Ο κύριος Κουκάκης αναφέρει ωστόσο ότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις, καθότι όπως λέει η φετινή χρονιά παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Θυμίζουμε ότι το 2021 οι πωλήσεις της επιχείρησης ανήλθαν στα 32,8 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ φόρων στα 2,77 εκατ. ευρώ με ανάπτυξη 42,85%. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη ήταν 2,14 εκατ. ευρώ από 1,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Γιώργος Λαμπίρης

 

Πηγή:capital.gr