Πού ρίχνει το βάρος την επόμενη πενταετία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Πιθανή και η αλλαγή του κανονισμού του Χ.Α.

19 Οκτωβρίου 2022, 10:11 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Πού ρίχνει το βάρος την επόμενη πενταετία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Πιθανή και η αλλαγή του κανονισμού του Χ.Α.

Θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία με το ΧΑ για τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας προνομιακών πληροφοριών

Το βαρύ πρόστιμο που έριξε σε επενδυτική εταιρεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη εβδομάδα δε θα είναι μάλλον το μοναδικό όπως προκύπτει από την ανάλυση του στρατηγικού της σχεδιασμό για την επόμενη πενταετία.

Μάλιστα φαίνεται πως η δημοσίευση προειδοποιήσεων και ο έλεγχος για τη νομιμότητα των εταιρειών δεν είναι ο μόνος στόχος της Επιτροπής.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών να είναι και οικονομικά ανθεκτικές, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα και αλλαγή του Κανονισμού του Χ.Α. για περιπτώσεις αλλαγής τιμής με μικρό όγκο, κάτι που πολλές φορές έχουν θίξει οι χρηματιστηριακές στήλες του ΒΝ…

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2022-2027 θα προχωρά άμεσα σε δημοσίευση προειδοποιήσεων προς το επενδυτικό κοινό όταν διαπιστώνει περιπτώσεις παροχής επενδυτικών υπηρεσιών από πρόσωπα (φυσικά ή νομικά συμπεριλαμβανομένων και των πλατφορμών) που δεν έχουν την απαιτούμενη άδεια.

Θα ζητήσει αυξήσεις κεφαλαίου;

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε μία φημολογία πως η Ε.Κ. ζητάει από τις χρηματιστηριακές να κάνουν αυξήσεις κεφαλαίου, κάτι που δεν μπορέσαμε να επαληθεύσουμε από τις ΑΧΕΠΕΥ καθώς δεν υπήρχε αίτημα.

Στο στρατηγικό όμως σχεδιασμό αναφέρεται πως οι εταιρείες είναι απαραίτητο να είναι οικονομικά ανθεκτικές, να συμμορφώνονται με τις σημαντικές ρυθμίσεις για την προστασία των χρημάτων και των περιουσιακών στοιχείων των πελατών τους και να είναι σε θέση να ανακάμψουν γρήγορα από ενδεχόμενες διακοπές της λειτουργίας τους.

Να σημειωθεί πως σήμερα κάποιες χρηματιστηριακές έχουν χαμηλό ύψος ιδίων κεφαλαίων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετές που έχουν υγιή ισολογισμό.

Το οικονομικό έγκλημα – συμπεριλαμβανομένης της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και η κατάχρηση αγοράς – παραμένει επίσης στο επίκεντρο της προσοχής της Επ.Κεφαλαιαγοράς και στοχεύει να εντείνει τις προσπάθειες για αποτροπή περιπτώσεων κατάχρησης της αγοράς, διασφαλίζοντας ότι οι εποπτευόμενες εταιρείες και οι εκδότες κινητών αξιών προστατεύουν τις εμπιστευτικές πληροφορίες κατάλληλα και οι εκδότες κινητών αξιών προβαίνουν σε έγκαιρες και ακριβείς γνωστοποιήσεις, σε υποστήριξη της διαφάνειας στην αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, θα προβεί σε αξιολόγηση ως προς τη συμμόρφωση, ή μη, από τους συμμετέχοντες της αγοράς σε σχέση με πρωτοβουλίες (ενημερώσεις/συστάσεις) που αναλήφθηκαν για θέματα όπως ο κατάλογος υπόχρεων προσώπων (PDMR list), οι γνωστοποιήσεις συναλλαγών υπόχρεων προσώπων (PDMR transactions notification) και η ορθή τήρηση και κατάρτιση των καταλόγων κατόχων προνομιακών πληροφοριών.

Πέραν της παρακολούθησης της τήρησης αυτών, θα αναληφθεί πρωτοβουλία σε συνεργασία με το ΧΑ για α) τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας προνομιακών πληροφοριών στον κατάλογο του ΧΑ με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών και β) την ενδεχόμενη τροποποίηση του κανονισμού του ΧΑ σε σχέση με την δυνατότητα επίδρασης της τιμής μιας μετοχής με πολύ μικρού όγκου εντολές.

Να σημειωθεί πως εδώ και χρόνια με μόλις 1 τεμάχιο μπορεί να αλλάξει η αποτίμηση μίας εισηγμένης, ενώ παλαιότερα υπήρχε πίνακας ρεταλίων και αυτές που πράξεις των ελάχιστων μετοχών δεν άλλαζαν την τιμή.

Eπιμόρφωση νέων

Η ΕΚ θα προωθήσει πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό σε θέματα κεφαλαιαγοράς, προάγοντας τον στόχο της προστασίας του επενδυτικού κοινού.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που οι ψηφιακές υπηρεσίες καθιστούν πιο γρήγορη και ευκολότερη από ποτέ τη συμμετοχή των επενδυτών σε παροχή χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι επενδυτές επενδύουν συχνά χωρίς κατάλληλες συμβουλές.

Οι επενδυτές χρειάζεται να είναι καλά ενημερωμένοι για τη λήψη ορθολογικών επενδυτικών αποφάσεων και όχι να στοχοποιούνται με διαφημίσεις που είναι συχνά παράνομες, ασαφείς, ή παραπλανητικές. Η εστίασή μας σε σχέση με τις αδειοδοτημένες εταιρείες είναι να συμβάλουμε στην προώθηση χρηματοπιστωτικών μέσων και υπηρεσιών που είναι κατάλληλα για τους επενδυτές που τα αγοράζουν.

Υπάρχουν παράλληλα πολλές εταιρείες και άτομα που συνεχίζουν να παράσχουν επενδυτικές υπηρεσίες χωρίς αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, ορισμένες από τις οποίες είναι πιθανό να είναι εταιρείες απάτης ή να εμπλέκονται σε επενδυτική απάτη.

Για την υλοποίηση του στόχου της προστασίας των επενδυτών θα ενισχυθεί περαιτέρω η παρακολούθηση και η ανάλυση των τάσεων που ακολουθούν οι ιδιώτες επενδυτές, επικεντρώνοντας στους κινδύνους που τίθενται, μεταξύ άλλων, από τη διάθεση νέων και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τη διάθεση σύνθετων προϊόντων, την χρήση εναλλακτικών διαύλων προώθησης και διάθεσης επενδυτικών προϊόντων και υπηρεσιών (όπως οι διαφημίσεις μέσω των κοινωνικών δικτύων), τα οποία απευθύνονται σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι συνήθως έχουν λιγότερους πόρους για πρόσβαση σε πληροφόρηση. Προκειμένου να προωθήσει πρωτοβουλίες για τον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό σε θέματα κεφαλαιαγοράς, η ΕΚ επιδιώκει να αλληλεπιδράσει με επενδυτές νεαρής ηλικίας που κατά προτίμηση χρησιμοποιούν τα νέα ψηφιακά μέσα και συλλέγουν πληροφορίες, μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων.

Γιώργος Κατικάς

 

Πηγή:bankingnews.gr