Τι μπορεί να πυροδοτήσει ανοδική κίνηση

20 Οκτωβρίου 2022, 10:50 | Χρηματιστήριο Αθηνών

Τι μπορεί να πυροδοτήσει ανοδική κίνηση

Με  ήπια κατοχύρωση κερδών συνεχίστηκε η εβδομάδα στο Ελληνικό χρηματιστήριο,  όπως και στις Ευρωπαϊκές  αγορές στη βάση της ανακοίνωσης των στοιχείων πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός έφτασε στο 9,9% από το 9,1% του Αυγούστου, με τον πληθωρισμό της χώρας μας να τοποθετείται στο 12,1%. Ελαφρώς μειωμένος ο τζίρος αλλά πάντως από 50 εκατ. ευρώ, με τους επενδυτές να προβαίνουν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις και με τον ΟΛΠ να καταγράφει κέρδη 5,15% αντισταθμίζοντας το -2,59% του ΟΠΑΠ που «έκοψε» το προμέρισμα χρήσης 2022 ύψους 0,30 ανά μετοχή.

Στο λιμάνι, αποτυπώθηκαν στο ταμπλό οι φήμες περί πρόθεσης του Ελληνικού Δημοσίου να  πουλήσει το 7,1378% των μετοχών που κατέχει, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, με πιθανό αγοραστή την Cosco.

H μεταβλητότητα στις αγορές παραμένει στα ύψη και όλοι στρέφονται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τις τιμές του Φυσικού Αερίου, με το ίδιο στα συμβόλαια ΤΤF του Νοεμβρίου να συνεχίζει την πτωτική του πορεία με άλλη μια ημέρα απωλειών στα 112,51 ευρώ ανά Mwh.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δρομολογείται η προσπάθεια υπέρβασης της ζώνης 852-854 μονάδων με επόμενο στόχο τη ζώνη 870 -880 μονάδων επίπεδο απ όπου διέρχεται και ο κινητός των 200 ημερών.

Όμως η πυροδότηση  μιας πιο δυναμικής ανοδικής κίνησης δεν μπορεί να έρθει, εάν δεν ενεργοποιηθεί ο κλάδος των Τραπεζών, που συνεισφέρουν τα μέγιστα σε όγκο συναλλαγών και κυκλοφοριακή ταχύτητα, τη στιγμή που διαφαίνεται ότι  η πρόθεση αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) από τις συμμετοχές του στο τραπεζικό σύστημα είναι  δεδομένη.  Το ενδιαφέρον στρέφεται σε Εθνική και Πειραιώς καθώς η συμμετοχή του ΤΧΣ σε αυτές ανέρχεται σε 40% και 27% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον των Ιταλών για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και των Σαουδαράβων στην Εθνική, δεν έχει ούτε επιβεβαιωθεί, ούτε διαψευστεί  επισήμως,  αλλά πάντως το ενδιαφέρον  των διεθνών επενδυτών για τις συστημικές τράπεζες φαίνεται πως είναι υπαρκτό.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με αρκετούς Οίκους που εκδίδουν τις εκθέσεις τους για τον Τραπεζικό κλάδο, η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα, θα προσδώσει σημαντική ώθηση στην κερδοφορία τους, με αποτέλεσμα η επίτευξη του στόχου διανομής μερίσματος το 2023 να είναι εφικτή.

Κάθε αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα προσθέσει 200 εκατ. ευρώ για τις τράπεζες, αν και υπάρχουν και παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά , όπως το ύψος της επιβάρυνσης του κόστους καταθέσεων  αλλά και το κόστος προβλέψεων σε ενδεχόμενο επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου δανείων, που πάντως σύμφωνα με τους εγχώριους τραπεζίτες δεν είναι πολύ πιθανό.  Όπως και να έχει μια καθαρή αύξηση εσόδων περί το 1 δις για τις τράπεζες, θεωρείται «φυσιολογική».

Σε αυτό το πλαίσιο, η διαγραμματική ματιά στις τέσσερεις συστημικές, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη.

ΕΤΕ

Ο διπλός πυθμένας που σχηματίστηκε στα 2,97 ευρώ, δημιούργησε μια ανοδική αντίδραση που ενισχύθηκε μετά και την σχεδόν ταυτόχρονη ανοδική διάσπαση των  δύο ημερήσιων κινητών 50 και 200. Προσεγγίστηκε το τοπικό υψηλό των 3,483 ευρώ και ενδεχόμενη ανοδική υπέρβασή του θα επαναφέρει δυναμικούς αγοραστές, με επόμενο μεσοπρόθεσμο στόχο τα 3.834 ευρώ , αλλά και τα 4 ευρώ, που είναι ο στόχος της ανοδικής λύσης του πυθμένα.  Αδυναμία υπέρβασης των 3,48 ευρώ, θα δώσει στη μετοχή τον χρόνο για υποχώρηση στο επίπεδο 3,24-3,26 ευρώ, όπου και θα επιβεβαιώσει την ανοδική διάσπαση των κινητών.

ΑΛΦΑ

Η μετοχή προσπαθεί να υπερβεί τον κινητό των 50 ημερών , με στόχο την περιοχή των 10,1-1,0240 ευρώ, απ όπου διέρχεται και ο κινητός μέσος των 200 ημερών. Υπέρβαση των 1,2040 με αυξημένο όγκο συναλλαγών, θα προσδώσει μεγαλύτερη ορμή στον τίτλο, με επόμενο στόχο την ζώνη 1,1740 -1,2050 ευρώ. Τα 0,87 ευρώ, είναι το σημείο στήριξης της μετοχής στο ενδεχόμενο διόρθωσης.

ΕUROBANK

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα της μετοχής, επισημαίνεται , το πόσο σημαντικό είναι το σημείο που βρίσκεται. Στην αντίσταση των 0,9550 ευρώ, στα όρια της περιοριστικής κατερχόμενης D από τα υψηλά των 1,1590 ευρώ, μόλις δε έχει διασπάσει ανοδικά τον κινητό των 50 εβδομάδων. Η  υπέρβαση αυτού του «τριπλού» επιπέδου, θα οδηγήσει τον τίτλο στα 1,02 ευρώ και κατόπιν στα υψηλά έτους. Ενδεχόμενη διόρθωση, είναι πιθανή με στήριξη στη ζώνη  0,8674-0,8410 ευρώ.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ένα μη τυπικό σύμπλεγμα inverse head & shoulders και διπλού πυθμένα έχει δημιουργήσει η κίνηση της μετοχής με τη μετοχή να έχει προσεγγίσει τα όρια της ανοδικής λύσης του σχηματισμού που θα δώσει αρκετά υψηλότερα επίπεδα. Το γεγονός ότι ο ημερήσιος 200 άρης διατρέχει το σημείο, κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρουσα την κίνηση που θα πραγματοποιηθεί με αύξηση του όγκου συναλλαγών. Διαφορετικά, άρνηση της μετοχής να υπερβεί στην παρούσα φάση το επίπεδο, θα την φέρει στα 1,10 ευρώ.  Σημαντική αντίσταση τα 1,42 ευρώ.

 

Πηγή:liberal.gr