Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας

20 Οκτωβρίου 2022, 17:08 | Διεθνής Πολιτική

Παραιτήθηκε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας

Την παραίτησή της από τη θέση της αρχηγού του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας -και κατά συνέπεια αυτήν της πρωθυπουργού- υπέβαλε η Λιζ Τρας, σε δηλώσεις που πραγματοποίησε στην Ντάουνινγκ Στριτ, ύστερα από μόλις 44 μέρες στην πρωθυπουργία.

Πρόκειται για την βραχύτερη πρωθυπουργική θητεία στη ιστορία της Βρετανίας. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο Τζορτζ Κάνινγκ, ο οποίος υπηρέτησε 119 ημέρες το 1827 και η θητεία του διεκόπη λόγω του θανάτου του.

Ο νέος αρχηγός των Τόρις και μετέπειτα πρωθυπουργός της Βρετανίας θα εκλεγεί την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Τρας. Έως τότε θα συνεχίσει να εκτελεί τα καθήκοντά της.

Η Τρας δήλωσε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που είχε δώσει όταν διεκδικούσε την ηγεσία των Συντηρητικών, έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη του κόμματός της.

"Αναγνωρίζω, δεδομένης της κατάστασης, ότι δεν μπορώ να εκπληρώσω την εντολή με την οποία εξελέγην από το Συντηρητικό Κόμμα. Ως εκ τούτου, μίλησα με την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά για να τον ενημερώσω ότι παραιτούμαι από αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος", δήλωσε η ίδια.

"Σήμερα το πρωί συναντήθηκα με τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922, Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Συμφωνήσαμε ότι θα διεξαχθεί εκλογή ηγεσίας που θα ολοκληρωθεί εντός της επόμενης εβδομάδας. Αυτό θα διασφαλίσει ότι θα παραμείνουμε σε πορεία υλοποίησης των δημοσιονομικών μας σχεδίων και θα διατηρήσουμε την οικονομική σταθερότητα και την εθνική ασφάλεια της χώρας μας".

Να σημειωθεί πως μόλις χθες δήλωσε πως είναι "μαχήτρια και όχι ρίψασπις".

Στις 5 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ήταν η νικήτρια των εσωκομματικών εκλογών των Τόρις και στις 6 Σεπτεμβρίου ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά της.

Ξεκινά νέα κούρσα διαδοχής

Η νέα κούρσα για την αντικατάσταση της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία και την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 28 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Γκράχαμ Μπρέιντι, πρόεδρος της Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος.

"Θα είναι εφικτό να γίνει μια ψηφοφορία και να ολοκληρωθούν οι εκλογές μέχρι την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου", είπε ο Μπρέιντι σε δημοσιογράφους. Ο Μπρέιντι δήλωσε ότι θα γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία αργότερα σήμερα.

Η διαδικασία εκλογής της Τρας στην ηγεσία από περίπου 170.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος διήρκεσε δύο εβδομάδες μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δεν θα θέσει υποψηφιότητα στον διαγωνισμό για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος προκειμένου να διαδεχθεί την απερχόμενη πρωθυπουργό Λιζ Τρας, μετέδωσαν  πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC. Το Sky New μετέδωσε πως ο Ρίσι Σουνάκ και η Πένι Μόρντοντ θα είναι οι υποψήφιοι για διάδοχοι της Τρας.

Ξεχωριστά ο πολιτικός συντάκτης του Guardian ανέφερε ότι ο πρώην υπουργός Μάικλ Γκόουβ "αποκλείστηκε" για την ηγεσία.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας ζήτησε την άμεση προκήρυξη εκλογών, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, μετά την παραμονή της στην εξουσία για μόλις 45 ημέρες.

Νωρίτερα, στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος είχαν συγκεντρωθεί στην Downing Street, ενώ ένας αυξανόμενος αριθμός βουλευτών της την καλούσε να παραιτηθεί.

Η Τρας, που διορίστηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, αναγκάστηκε να αποπέμψει τον υπουργό Οικονομικών και στενότερο πολιτικό της σύμμαχο, Κουάζι Κουάρτενγκ και να εγκαταλείψει σχεδόν όλο το οικονομικό της πρόγραμμα, αφού τα σχέδιά της για τεράστιες μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές έστειλαν σε ιστορικά χαμηλά τη λίρα και τα βρετανικά ομόλογα. Τα ποσοστά αποδοχής της ίδιας, καθώς και του Συντηρητικού Κόμματός σημείωσαν επίσης κατακόρυφη πτώση.

Την Τετάρτη έχασε τον δεύτερο από τους τέσσερις πιο υψηλόβαθμους υπουργούς της κυβέρνησης, αντιμετώπισε περίγελο καθώς προσπαθούσε να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της στο κοινοβούλιο και είδε τους βουλευτές της να διαφωνούν ανοιχτά για την πολιτική της, βαθαίνοντας την αίσθηση χάους.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ αγωνίζεται τώρα να βρει δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες για να προσπαθήσει να καθησυχάσει τους επενδυτές και να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική φήμη της Βρετανίας, καθώς η οικονομία οδεύει προς την ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλό 40 ετών.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ για τον προϋπολογισμό θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, μετέδωσε το BBC.

Οι πρώτες αντιδράσεις στις αγορές

Οι πρώτες κινήσεις στις αγορές μετά την ανακοίνωση της παραίτησης Τρας, υποδηλώνει οι επενδυτές φαίνεται να αποτιμούν θετικά την εξέλιξη.

Οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων του Ηνωμένου Βασιλείου κινούνται πτωτικά, με εκείνη του 10ετους να υποχωρεί κατά 0,6% στο 3,85%. Παράλληλα, η βρετανική λίρα ενισχύεται άνω του 0,5% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, με την ισοτιμία του ζεύγους στο 1,126.

 

Πηγή:capital.gr