Στα «Ελληνικά Καλώδια», η μονάδα της Πετζετάκις στην Θήβα

21 Οκτωβρίου 2022, 10:05 | Ελληνικές Εταιρίες

Στα «Ελληνικά Καλώδια», η μονάδα της Πετζετάκις στην Θήβα

Μια ακόμα βιομηχανική μονάδα εξαγόρασαν η “Ελληνικά Καλώδια”- θυγατρική της Cenergy - αποκτώντας μέσω πλειστηριασμού το εργοστάσιο της “Πετζετάκις” στην Θήβα.

Η ιστορική μονάδα της πάλαι ποτέ εισηγμένης βιομηχανίας πλαστικών σωλήνων στην περιοχή Χασάνη – Δερβίση στον Ελαιώνα Βοιωτίας εκτείνεται σε μια περιοχή 245.718 τ.μ και διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις 49.673 τ.μ καθώς και τον εναπομείναντα μηχανολογικό εξοπλισμό. Ύστερα από συνεχείς άγονους πλειστηριασμούς και στην συνέχεια κλοπές του εξοπλισμού λόγω ελλιπούς φύλαξης , το τίμημα μειώθηκε κατά δυο εκατομμύρια, με απόφαση δικαστηρίου ενώ τα “Ελληνικά Καλώδια” προσέφεραν 7.360.500 ευρώ, δηλαδή 500 ευρώ περισσότερα από την αρχική τιμή.

Πρόσθετη μονάδα για το ανεκτέλεστο ύψους 1,1 δισ. ευρω

Η Cenergy, εξασφάλισε μια βιομηχανική μονάδα η οποία είναι ανάλογης έκτασης με την υφιστάμενη βιομηχανική μονάδα των Ελληνικών Καλωδίων στην Κόρινθο ( 211.000 τ.μ ) η οποία έχει δυναμικότητα παραγωγής 170χιλ τόνοι καλωδίων ( και υποβρύχιων ). Επίσης, στην περιοχή της Θήβας, τα Ελληνικά Καλώδια διαθέτουν μονάδα παραγωγής χερσαίων καλωδίων.

Τα πλεονεκτήματα για τα Ελληνικά Καλώδια είναι το γεγονός ότι, αφενός η παλαιά μονάδα της “Πετζετάκις” βρίσκεται εντός βιομηχανικής περιοχής, συνεπώς δεν θα χρειαστούν περιβαλλοντολογικές μελέτες, και αφετέρου οι εργασίες της μετατροπής του εργοστασίου δύναται να ξεκινήσουν άμεσα.

Η επένδυση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί δεν είναι γνωστή, ωστόσο με τα δεδομένα που προσφέρει, η Cenergy θα αποκτήσει μια τέταρτη παραγωγική μονάδα. ( τρεις στην Ελλάδα, μια στην Ρουμανία ) Με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,1 δις. ευρω σε παραγγελίες, η Cenergy θα έχει την δυνατότητα να ικανοποιήσει την αυξημένη ζήτηση για τα υποβρύχια καλώδια, έναν τομέα όπου η εισηγμένη ανταγωνίζεται ισάξια, ομίλους όπως την Γαλλική Nexans, την Ιταλική Prysmian.

Πρόσφατα, η “Ελληνικά Καλώδια” ανέλαβε έργο διασύνδεσης Αιολικού πάρκου -μέσω καλωδίων - με το γερμανικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος εξασφαλίζοντας ενέργεια για 260 χιλ. νοικοκυριά.

Επίσης, η έτερη θυγατρική, τα “Σωληνουργεία Κορίνθου” ανέλαβαν την προμήθεια σωλήνων για αγωγό 40 χλμ στην Αργεντινή. Το πρώτο εξάμηνο οι πωλήσεις της Cenergy ανήλθαν σε 659 εκατ. ευρώ ( άνοδος 36% ), τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 52 εκατ. ευρώ ( αύξηση 8% ) ενώ τα καθαρά κέρδη μετά φόρων έφθασαν τα 18, 5 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε 449 εκατ. ευρώ ενώ αυξημένο ήταν το κφάλαιο κίνησης προκειμένου να εξασφαλιστούν πρώτες ύλες.

 

Παφίλας Δημήτρης

Πηγή: bankingnews.gr