MEVACO: Ευνοείται εξαιρετικά από την ανάπτυξη ΑΠΕ

01 Νοεμβρίου 2022, 12:00 | Χ&Α - 246

MEVACO: Ευνοείται εξαιρετικά από την ανάπτυξη ΑΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

MEVACO

 

Ευνοείται εξαιρετικά από την ανάπτυξη ΑΠΕ

 

Η Mevaco, ως εταιρία που εμπλέκεται στην παραγωγή μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς παράγει σταθερές και κινούμενες βάσεις φωτοβολταϊκών πάρκων, πρόκειται να γνωρίσει σημαντικά υψηλή ζήτηση για τα προϊόντα της μέσα στα επόμενα χρόνια, εξέλιξη που θα αλλάξει το επίπεδο του κύκλου εργασιών της.

Ήδη οι εξελίξεις στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, έχουν αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στα μεγέθη της εταιρίας. Στο α΄εξάμηνο του 2022, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας, διαμορφώθηκε στα € 17,2 εκατομμύρια από € 9,8 εκατομμύρια στο α΄εξάμηνο του 2021. Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο πωλήσεων που έχει καταγράψει η εταιρία (σε επίπεδο εξαμήνου) την τελευταία δεκαετία.

Αντίστοιχα κινήθηκε και η κερδοφορία, καθώς διαμορφώθηκε στα € 1,2 εκατομμύρια από € 631 χιλιάδες στο α΄εξάμηνο του 2021.

Αξίζει επίσης να επισημάνουμε, ότι η εταιρία εμφάνισε θετικό καθαρό δανεισμό από το 2021 (€ 1,9 εκατομμύρια), μέγεθος το οποίο αυξήθηκε στα € 7,8 εκατ. στο α΄εξάμηνο του 2022. Σημειώνεται επίσης, ότι η εταιρία δεν έχει υψηλές δανειακές υποχρεώσεις (αποτελούν κατά μέσο όρο το 29% του ενεργητικού σε επίπεδο έτους από το 2015 μέχρι το 2021 και το 34% σε επίπεδο εξαμήνου από το 2016 έως το 2022).

Στις σελίδες 9,10 και 11 της οικονομικής έκθεσης (εδώ), μπορείτε να πληροφορηθείτε για το πλήθος έργων, που έχει αναλάβει η εταιρία και βρισκονται στην φάση της υλοποίησης καθώς και για τα έργα που βρίσκονται προς εκτέλεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg (εδώ), ο αριθμός των ενεργών αιολικών πάρκων έχει επεκταθεί ελάχιστα από το 2012 μέχρι σήμερα παγκοσμίως, σε σχέση με την επέκταση των φωτοβολταικών πάρκων και αυτό διότι, το κόστος για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο είναι μικρότερο σε σχέση με ένα αιολικό και παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα μεγαλύτερο εύρος οικονομικών μονάδων, αφού η ενέργεια που παράγεται από αιολικά πάρκα, μπορεί να κατευθυνθεί, είτε στο κεντρικό σύστημα, είτε σε μεγάλες μονάδες καταναλωτών (μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα κλπ), ενώ, τα φωτοβολταϊκά έργα μπορούν να είναι μικρότερης κλίμακας και η ενέργειά που παράγουν να κατευθυνθεί σε καταναλωτές με μικρότερες ανάγκες.

Εκτιμούμε, ότι αυτή η τάση θα διατηρηθεί ιδιαίτερα στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση θα ωφελήσει την Mevaco, όχι μόνο για τους παραπάνω λόγους αλλά και για το γεγονός ότι το κλίμα της Ελλάδας είναι πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων.

Δείτε πιο είναι το κόστος για την ανάπτυξη ενός αιολικού και ενός φωτοβολταϊκού πάρκου εδώ.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, την στιγμή του κορεσμού, όπου πλέον η ανάγκη για την ενεργειακή μετάβαση θα έχει καλυφθεί και η έντονη ζήτηση, που υπάρχει σήμερα για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων δεν θα υπάρχει στο μέλλον. Αν υποθέσουμε ότι οι οικονομίες της ευρώπης, πετύχουν τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάπτυξη ΑΠΕ, έως το 2030, ίσως σε εκείνο το σημείο ξεκινήσουν να εμφανίζονται και τα πρώτα σημάδια κορεσμού.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή δεν έχει μεγάλη εμπορευσιμότητα, καθώς πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 7 πράξεις την ημέρα, το 2022 (από 7 πράξεις μ.ο. το 2021). Από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, σημειώνει πτώση 1,4%. Τονίζουμε ωστόσο, ότι η μετοχή κινείται πάνω από τα € 2 από το 2021, επίπεδο που είχε διαμορφωθεί ξανά το 2007. Δείτε εδώ τα ιστορικά στοιχεία μετοχής.

Η μετοχή δεν κατέχεται από Αμοιβαία Κεφάλαια.

Δείτε τον πίνακα με τα οικονομικά μεγέθη, εδώ.

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.