ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Παρά τις προκλήσεις ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις

01 Νοεμβρίου 2022, 10:10 | Χ&Α - 246

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Παρά τις προκλήσεις ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις

 

 

 

 

 

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ

Παρά τις προκλήσεις ο Όμιλος συνεχίζει να καταγράφει ικανοποιητικές επιδόσεις

Στα € 53 εκατομμύρια διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις του Ομίλου Παπουτσάνη, στο εννεάμηνο 2022, σημειώνοντας αύξηση 39% σε σχέση με εννεάμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι στα μεγέθη του Ομίλου, δεν έχουν ενσωματωθεί  τα αντίστοιχα της 100% θυγατρικής Γ. Μαλικούτης  ΑΕ (Σαπωνοποιία Αρκάδι) , η οποία εξαγοράσθηκε από την Παπουτσάνης, στις 31/8/2022.

Σχετικά, με τις επιμέρους κατηγορίες, τα επώνυμα προϊόντα (το 16% του κύκλου εργασιών), κατέγραψαν πτώση πωλήσεων -3% λόγω της πτωτικής πορείας στη αγορά των αντισηπτικών.

Στα ξενοδοχειακά προϊόντα (23%), οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 195% λόγω της επανεκκίνησης, της τουριστικής δραστηριότητας και της πολύ χαμηλής βάσης που είχε σημειωθεί στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Τα προϊόντα τρίτων (41%) κατέγραψαν αύξηση πωλήσεων 12%, λόγω της διεύρυνσης της γκάμας των προϊόντων και της ανάπτυξης του πελατολογίου.

Τέλος, οι βιομηχανικές πωλήσεις σαπωνόμαζων (20%) αυξήθηκαν κατά 74%. Η ανάπτυξη οφείλεται στην εδραίωση της εταιρίας ως ένας εκ των βασικών προμηθευτών ειδικών σαπωνομαζών στη διεθνή αγορά.

 

Δείτε το διάγραμμα διαδραστικά, εδώ.

Η άποψη μας, για την εταιρία ήταν ανέκαθεν θετική και την έχουμε εκφράσει σε πολλά άρθρα μας. Ο κύριος λόγος, είναι διότι έχει μια ξεκάθαρη στρατηγική οργανικής ανάπτυξης, την οποία υλοποιεί με επιτυχία. Θετικά αξιολογούμε επίσης και την νέα εξαγορά, που έκανε ο Όμιλος, όχι τόσο για τα μεγέθη που θα προσφέρει -διότι είναι μικρά σε μέγεθος- αλλά για την νέα προϊοντική κατηγορία που “άνοιξε” για τον Όμιλο (δείτε εδώ).

Οι προκλήσεις για την φετινή χρονιά -αύξηση πληθωρισμού, αυξημένα κόστη πρώτων υλών και μεταφοράς- ενδεχομένως να συρρικνώσουν τα περιθώρια κέρδους της κάθε κατηγορίας, διότι δεν μετακυλίεται το πλήρες κόστος στην τελική τιμή των προϊόντων, αλλά όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα του εννεαμήνου, αντισταθμιστικά θα λειτουργήσει η εξέλιξη του τουρισμού και κατ΄ επέκταση ο ξενοδοχειακός τομέας.

Για το σύνολο του έτους, θα διατηρήσουμε την πρόβλεψη μας, για πωλήσεις στα € 71,2 εκατομμύρια και καθαρά κέρδη στα € 6,5 εκατομμύρια. Σημειώνουμε ότι, αν η πρόβλεψη αυτή επιβεβαιωθεί, τότε η εταιρία, κατά την τελευταία 6ετία, θα έχει πετύχει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των πωλήσεων, ίση με +25,7%, επίδοση πραγματικά εντυπωσιακή.

 

Χρηματιστηριακά, η μετοχή από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα καταγράφει άνοδο 2,1% και σύμφωνα με τα χαρτοφυλάκια των Αμοιβαίων Κεφαλαίων την 30/9/2022, κατέχεται από 13 Αμοιβαία Κεφάλαια, έναντι 10 την 31/12/2021.

 

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ και τον πίνακα ετήσιων και εξαμηνιαίων οικονομικών μεγεθών, εδώ.

Σημειώνουμε το γεγονός της πτώχευσης της γερμανικής σαπωνοποιίας Kappus (εδώ), η οποία ιδρύθηκε το 1848 και κάποτε ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σαπουνιού στη Δυτική Ευρώπη, γεγονός που έλαβε αρκετά μεγάλη δημοσιότητα. Η εταιρία αυτή κατέθεσε επίσης αίτηση πτώχευσης, αναφέροντας ως αιτία το αυξημένο κόστος πρώτων υλών και ενέργειας. Θα πρέπει αυτή η εξέλιξη να ανησυχήσει, αναφορικά με μία αρνητική επίδραση της Παπουτσάνης, από τους ίδιους ακριβώς λόγους; Είναι σαφές ότι, όλες οι εταιρίες αντιμετωπίζουν θέμα αύξησης του κόστους. Όμως, τα προϊόντα σαπωνοποιίας, είναι αυτά που, παραδοσιακά μεταφέρουν τις αυξήσεις του κόστους παραγωγής, στις τελικές τιμές τους. Μέχρι στιγμής, με βάση τα στοιχεία του α’ εξαμήνου -για το γ’ τρίμηνο, η εταιρία δημοσίευσε περιληπτικό δελτίο τύπου, χωρίς πλήρη στοιχεία- προκύπτει ότι, η εταιρία κατορθώνει να διατηρεί, σχεδόν “αλώβητο”, το περιθώριο μικτού κέρδους της, ενώ η μείωση που παρατηρείται, οφείλεται στην αλλαγή της σύνθεσης των πωλήσεων. Σημειώνουμε δε ότι, η γερμανική εταιρία που πτώχευσε, είχε, επί σειρά ετών, μείωση του μεγέθους της, ενώ τα χρηματοοικονομικά της προβλήματα ήταν αρκετά παλαιά, αφού και το έτος 2018 είχε προσφύγει σε δικαστική προστασία (εδώ), λόγω σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας που, από τότε, αντιμετώπιζε.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.