Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επενδυτικά προϊόντα των διεθνών αγορών;

01 Νοεμβρίου 2022, 13:30 | Χ&Α - 246

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επενδυτικά προϊόντα των διεθνών αγορών;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα επενδυτικά προϊόντα των διεθνών αγορών;

 

Η πτώση των διεθνών δεικτών που βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα, θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι τα χαμηλότερα σημεία των δεικτών. Ουδείς γνωρίζει ποιά θα είναι η μορφή της αντίδρασης των τιμών, μετά τα χαμηλότερα σημεία τους. Και βέβαια, ουδείς γνωρίζει πόσο “βαθιές” θα είναι οι επιδράσεις στις οικονομίες, μετά από το πληθωριστικό και υφεσιακό “επεισόδιο” που βιώνουμε στην παρούσα φάση, ή τί είδους περαιτέρω επιδράσεις θα υπάρξουν στις οικονομίες. Για τους λόγους αυτούς, η προσοχή, θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τον ενθουσιασμό που αναπτύσσεται, όταν βεβαιωθούμε ότι οι δείκτες “βρέθηκαν” στα χαμηλότερα σημεία της πτωτικής τους φάσης.


Μπορούμε να υποθέσουμε -χωρίς να μπορούμε να είμαστε απόλυτα βέβαιοι- ότι, το “χαμηλό” που θα σχηματιστεί, στους χρηματιστηριακούς δείκτες, στο προσεχές μέλλον, θα είναι και χαμηλότερο σημείο αυτής της κρίσης. Επίσης, μπορούμε να υποθέσουμε ότι, μετά το “χαμηλό” που θα σχηματιστεί, η κίνηση των χρηματιστηριακών δεικτών θα είναι ανοδική. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί και από το πόσο μεγάλη θα είναι τελικά η παρούσα πτώση και ποιές θα είναι οι απώλειες των χρηματιστηριακών δεικτών, σε σχέση με τα “υψηλά” που καταγράφηκαν, στην αρχή του έτους.


Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι, την περίοδο αυτή, κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές -ο κύκλος που ξεκίνησε στις αρχές του 2009. Και, κάθε φορά που κλείνει ένας κύκλος, την ίδια στιγμή, ανοίγει ένας καινούργιος. Χαράσσεται μια μεγάλη “γραμμή” και η “τράπουλα” ξαναμοιράζεται.


Κατά την άποψή μας, είναι μία καλή ευκαιρία -η καλύτερη που θα μπορούσαμε να βρούμε- για την ενεργή επενδυτική εμπλοκή μας, στις διεθνείς, και κυρίως στις αμερικανικές, αγορές.


Τα κατάλληλα προϊόντα


Στα προηγούμενα τμήματα του αφιερώματος, παρουσιάσαμε μια εικόνα των προϊόντων τα οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας επενδυτής για τη δική του εμπλοκή. Το θέμα των διαδικασιών, δηλαδή, το πώς θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αγοραπωλησίες στα προϊόντα αυτά, είναι απλό και οι πλέον κατάλληλοι να το εξηγήσουν, είναι οι εκπρόσωποι των χρηματιστηριακών εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται ο επενδυτής.


Στη συγκεκριμένη φάση, δε θα ασχολούμασταν με προϊόντα που επενδύουν (αν και το καλύτερο ρήμα στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον είναι το “ποντάρουν”) στην περαιτέρω πτώση των δεικτών, των μετοχών ή των ομολόγων. Άσχετα του εάν, από την πλευρά μας, προβλέπουμε περαιτέρω πτώση των τιμών, ένα μεγάλο μέρος της πτώσης έχει ήδη συμβεί και, για το λόγο αυτό, δε θα ήταν πρακτικό, να ξεκινήσει κάποιος την ενασχόλησή του με τις διεθνείς αγορές, αναλαμβάνοντας μεγάλο κίνδυνο.


Θα περιμένουμε τα χαμηλότερα σημεία και θα επενδύσουμε (“ποντάρουμε”) στην άνοδο των τιμών, για το διάστημα που θα ακολουθήσει.


Κρίνουμε ότι, ο καλύτερος συνδυασμός προϊόντων για ένα τέτοιο εγχείρημα, είναι ένας συνδυασμός μετοχών και ETF, που συνδέονται με κάποιον χρηματιστηριακό δείκτη.

Το πού συγκεκριμένα θα επενδύσει κάποιος, είναι προσωπικό του θέμα και έχει να κάνει με το ύψος του κινδύνου που μπορεί να διαχειριστεί (άλλωστε λένε ότι, “η απόδοση στο χρηματιστήριο, εξαρτάται από το εάν κάποιος θέλει να τρώει καλά ή να κοιμάται καλά”).


Κατά την άποψή μας, κατά την “είσοδο” στην αγορά, οι μετοχές θα μπορούσαν να κυμαίνονται μεταξύ του 25% έως 35% του χαρτοφυλακίου και τα ETF, στο υπόλοιπο 65% έως 75%.


Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, μερικές σχέσεις:

Οι μετοχές του δείκτη Dow Jones, συνήθως έχουν μικρότερο ρίσκο από τις μετοχές του S&P και οι μετοχές του S&P, έχουν μικρότερο ρίσκο από τις μετοχές του Nasdaq.

Το ίδιο ισχύει και με τα ETF. Τα ETF του Dow Jones, συνήθως, είναι λιγότερο επιθετικά (μικρότερο ρίσκο) από τα ETF του S&P και, τα ETF του S&P, μικρότερο ρίσκο από τα ETF του Nasdaq.

Είναι αυτονόητο ότι, τα “μοχλευμένα” προϊόντα, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα “απλά”, χωρίς μόχλευση.

Τέλος, τα ETF των ομολόγων, αποτελούν μία συνιστούν μία διαφορετική κατηγορία, με διαφορετικές έννοιες και συνθήκες κινδύνου.


Σας συστήνουμε, ισχυρά και επίμονα, να εξετάσετε τα κατ’ ιδίαν προϊόντα (μετοχές και ETF) τα οποία αναφέρουμε στους πίνακες του παρόντος άρθρου. Έχουμε πάρα πολλά στοιχεία. Δείτε τους συνδέσμους. Δείτε τα διαγράμματα και χρησιμοποιήστε τα εργαλεία σύγκρισης. Συγκρίνετέ τα με την πορεία των δεικτών. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα “αντίστροφα” και τα “μοχλευμένα” προϊόντα. Και αν θέλετε, ρωτήστε μας κάτι που χρειαζεστε μεγαλύτερη εξήγηση (χρησιμοποιείτε το emai: eurocapital.gr@gmail.com).


Από την πλευρά μας, θα επικεντρωθούμε περισσότερο σ’ αυτές τις κατηγορίες προϊόντων. Από την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, θα αλλάξουμε, σε σημαντικό βαθμό, το “δελτίο του απόλυτου συστήματος” που δημοσιεύουμε καθημερινά στις συνδρομητικές μας σελίδες, ώστε αυτό να περιέχει -και να επιτρέπει τη γρήγορη εύρεσή τους- όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη γρήγορη ενημέρωσή σας. Παράλληλα, από την 31η Δεκεμβρίου 2022, θα ξεκινήσουμε ένα δεύτερο “επενδυτικό χαρτοφυλάκιο”, το οποίο θα δημιουργηθεί από τα παραπάνω επενδυτικά προϊόντα.

Η σύνθεσή του, η λειτουργία του, ο τρόπος λήψης αποφάσεων και ο ρόλος του “απόλυτου συστήματος” σ’ αυτό, είναι θέματα που θα εξετάσουμε στο επόμενο τεύχος.


(Σχεδόν όλοι οι σύνδεσμοι που αναφέρεται στο παρόν αφιέρωμα, είναι στην αγγλική γλώσσα. Αν δε γνωρίζετε με επάρκεια την αγγλική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους αυτόματους μεταφραστές που έχουν αναπτυχθεί. Η απόδοση και η ορθότητά τους, έχει φτάσει πλέον σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εμείς, όταν χρειάζεται, χρησιμοποιούμε τους μεταφραστές της google. Ψάξτε το, με τις λέξεις “google translate” και περιηγηθείτε σ’ αυτό. Το πιο εύκολο είναι να αντιγράψετε ολόκληρη τη διεύθυνση (URL) μιας ιστοσελίδας, στον κατάλληλο χώρο του google translate και, πολύ γρήγορα, η σελίδα θα εμφανιστεί μεταφρασμένη στην ελληνική γλώσσα. Δεν είναι η πιο “επιστημονική” λύση, όμως είναι “ανεκτή” και πολύ γρήγορη.)

 

Επιμέλεια κειμένων: Γιάννης Σιάτρας - Κωνσταντίνος Καρατζάς

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.