Apple: Με θύρα USB-C τα iPhone στην Ευρώπη

27 Οκτωβρίου 2022, 10:22 | Ξένες Εταιρίες

Apple: Με θύρα USB-C τα iPhone στην Ευρώπη

Η Apple θα ακολουθήσει την ευρωπαϊκή οδηγία για τον κοινό φορτιστή αλλάζοντας τη θύρα του δημοφιλούς smartphone

Με θύρα φόρτισης USB Type-C θα είναι εφοδιασμένα τα νέα iPhone στην ευρωπαϊκή αγορά (άρα και στην Ελλάδα) καθώς η Apple δια στόματος του ανώτατου στελέχους της Greg Joswiak ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία που επιτάσσει κοινή θύρα φόρτισης για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές από το 2024.

Ερωτηθείς για τις νέες αποφάσεις σε ένα τεχνολογικό συνέδριο της Wall Street Journal στην Καλιφόρνια, ο κ. Joswiak είπε: «Προφανώς θα πρέπει να συμμορφωθούμε, δεν έχουμε άλλη επιλογή», ωστόσο δεν έκρυψε την δυσαρέσκεια της Apple για την μετάβαση που υποχρεούται να κάνει στις συσκευές της καταργώντας ουσιαστικά τη θύρα Lightning στις χώρες εντός Ε.Ε.

Σχετικά με το χρόνο αλλαγής στη θύρα φόρτισης ο κ. Joswiak απέφυγε να δώσει ακριβή ημερομηνία. «Oι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που υπαγορεύουν το χρονοδιάγραμμα για τους Ευρωπαίους πελάτες. Επί του παρόντος, ο νόμος λέει ότι όλα τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet θα πρέπει να χρησιμοποιούν USB-C έως το φθινόπωρο του 2024», σημείωσε.

Τι προβλέπει η απόφαση της Ε.Ε. για τον κοινό φορτιστή

Το Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσε την τελική έγκρισή του σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή. Αυτό σημαίνει ότι το 2024 μια θύρα USB-C θα καταστεί υποχρεωτική για μια ολόκληρη σειρά ηλεκτρονικών συσκευών, όπως είναι τα κινητά τηλέφωνα, τα τάμπλετ και τα ακουστικά, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΜΠΕ). Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αγορά διαφορετικού φορτιστή κάθε φορά που κάποιος αποκτά νέο κινητό τηλέφωνο ή παρόμοια συσκευή: τα πάντα θα μπορούν να επαναφορτιστούν χρησιμοποιώντας τον ίδιο φορτιστή. Ταυτόχρονα, η ύπαρξη κοινού φορτιστή θα διευκολύνει τους καταναλωτές και θα μειώσει σημαντικά τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν πιθανώς από το φθινόπωρο του 2024 για ένα ευρύ φάσμα φορητών συσκευών: κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και e-books, ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια, φορητά συστήματα πλοήγησης.

Επιπλέον, όλοι οι φορητοί υπολογιστές θα καλύπτονται από τους νέους κανόνες 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Σημειώνεται πως το 2020 οι καταναλωτές της Ε.Ε. αγόρασαν περίπου 420 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συσκευές και, κατά μέσον όρο, πλέον διαθέτουν τρεις φορτιστές για να φορτίζουν αυτές τις ηλεκτρονικές συσκευές – εκ των οποίων χρησιμοποιούν τακτικά δύο. Παρ’ όλα αυτά, το 38% των καταναλωτών αναφέρει ότι αντιμετώπισε προβλήματα με τη φόρτιση των συσκευών επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος συμβατός φορτιστής. Για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, στις 23 Σεπτεμβρίου 2021 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για κοινό φορτιστή. Στις 26 Ιανουαρίου 2022, λιγότερο από έξι μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο, τα κράτη-μέλη συμφώνησαν ομόφωνα σχετικά με την οδηγία για τον κοινό φορτιστή.

 

Πηγή:kathimerini.gr