ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Πώς επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων;

01 Νοεμβρίου 2022, 09:10 | Χ&Α - 246

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Πώς επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων;


 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Πώς επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων;


Η άνοδος των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα δημιουργήσει σημαντικές ζημιές στον ισολογισμό της, ως συνέπεια της επεκτατικής πολιτικής χρηματοδότησης των οικονομιών, που ακολούθησε επί περισσότερο από μία δεκαετία.

Η ΕΚΤ, έχει συσσωρεύσει ομόλογα μελών της Ευρωζώνης, ονομαστικής αξίας άνω των € 5,0 τρισεκατομμυρίων, τα οποία, σχεδόν στο σύνολό τους, εκδόθηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια, από τα ισχύοντα σήμερα, ενώ παράλληλα, μεγάλο μέρος τους έχει μακροπρόθεσμη λήξη. Αυτά σημαίνουν ότι, με την άνοδο των επιτοκίων και τη συνεπακόλουθη πτώση των τιμών των ομολόγων, η ΕΚΤ καταγράφει τεράστιες ζημιές στον ισολογισμό της.

Παράλληλα, η άνοδος των επιτοκίων, σημαίνει την αύξηση των πληρωμών που καταβάλλει στις τράπεζες, για τα διαθέσιμα που αυτές καταθέτουν σ’ αυτή.

Οι ζημιές αυτές είναι λογιστικές. Όμως, θα εμφανιστούν, με αναλογικό τρόπο, στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών της Ευρωζώνης (Ευρωσύστημα). Αυτό σημαίνει ότι, η Τράπεζα της Ελλάδας (μέλος του Ευρωσυστήματος), εκτός απροόπτου, θα καταγράψει ζημιές κατά τη χρήση του 2022, κάτι που θα επηρεάσει τη μερισματική πολιτική της (σημειώνουμε ότι ένα μεγάλο συγκεκριμένο τμήμα των κερδών της Τράπεζας εισπράττεται άμεσα από το Υπουργείο Οικονομικών), αλλά και την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο -ενώ, λόγω του μεγάλου ύψους των μεγεθών της Τράπεζας, θα επηρεαστεί και η συνολική σχέση Ρ/Ε της χρηματιστηριακής αγοράς.  Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει σχηματίσει ειδικό αποθεματικό για χρηματοοικονομικούς κινδύνους, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Εν τούτοις, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα επηρεαστούν τα “χρηματιστηριακά” μεγέθη της Τράπεζας.


Σημειώνουμε ότι, το φαινόμενο της διαπραγμάτευσης των μετοχών μιας κεντρικής τράπεζας στο Χρηματιστήριο της χώρας, είναι παράδοξο. Όμως, δεν είναι σπάνιο. Συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως, στο Βέλγιο, στην Ιαπωνία, στην Ινδία και αλλού και οφείλεται σε ιστορικούς λόγους που ίσχυαν κατά την ίδρυση των τραπεζών αυτών. Μάλιστα, όταν σχεδιαζόταν ο σχηματισμός της Ευρωζώνης, είχε τεθεί ερώτημα προς τη σχηματιζόμενη, τότε, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αν θα υπήρχαν προβλήματα με τη διαπραγμάτευση μετοχών συγκεκριμένων κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος, σε χρηματιστήρια και είχε υπάρξει αρνητική απάντηση, με βάση το σκεπτικό ότι, οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών αυτών, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και τα καταστατικά των τραπεζών, δε μπορούν να επηρεάσουν την πολιτική τους.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.