ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ: Θα μπορούσε να το κάνει; Ναι, θα μπορούσε;

01 Νοεμβρίου 2022, 16:00 | Χ&Α - 246

ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ: Θα μπορούσε να το κάνει; Ναι, θα μπορούσε;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ

Θα μπορούσε να το κάνει; Ναι, θα μπορούσε;

 

Κάποιος που επιχειρεί να περιηγηθεί σε ιστοσελίδες των διαφόρων ηλεκτρονικών πλατφορμών συναλλαγών επί διαφόρων χρηματοοικονομικών προϊόντων, θα δει δεκάδες προειδοποιήσεις, οι οποίες αναφέρουν το ποσοστό των χρηστών που χάνουν κεφάλαια, από τη χρήση της κάθε πλατφόρμας (τα αναφερόμενα ποσοστά, συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 75% έως 85%). Η νομοθεσία διαφόρων κρατών, υποχρεώνει τις πλατφόρμες να υπολογίζουν και να αναφέρουν τα στοιχεία αυτά.

 

Θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορούμασταν, το στοιχείο αυτό, για το ελληνικό Χρηματιστήριο στο σύνολό του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών είχε μόλις ιδρυθεί, είχαμε κάνει συζητήσεις με τους σχεδιαστές του, για τις νέες δυνατότητες παραγωγής χρήσιμων χρηματιστηριακών στοιχείων που δημιουργούνταν. Μάλιστα, είχαμε υποβάλει σχετικές προτάσεις.

Ένα από τα πρώτα αποτελέσματα (στον τομέα των στατιστικών στοιχείων), ήταν η παραγωγή του “Μηνιαίου Στατιστικού Δελτίου του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών” (σήμερα ονομάζεται “AxiaNumbers”) που, για πρώτη φορά, κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2003 (δείτε το εδώ).

Από τότε, έχουν υπάρξει πολλές αλλαγές στην ύλη του Δελτίου. Άλλες φορές προς το καλύτερο, άλλες προς το χειρότερο. Όμως, ποτέ δε συμπεριλήφθηκε η πληροφορία των “κερδισμένων” και των “χαμένων” από την επενδυτική δραστηριότητα στο Χρηματιστήριο.

Και όμως, το στοιχείο αυτό μπορεί εύκολα να υπολογιστεί.

Θα μπορούσαμε να γνωρίζουμε στοιχεία, όπως:

  • Ο αριθμός των χαμένων και των κερδισμένων σε ένα έτος, ή για μια σειρά πολλών ετών και το ποσοστό τους στο σύνολο των δραστηριοποιηθέντων επενδυτών.
  • Τον μέσο αριθμό των πράξεων των επενδυτών.Τους κερδισμένους ή τους χαμένους, ανά κατηγορία επενδυτών (ιδιώτες, θεσμικοί, ημεδαποί, αλλοδαποί κλπ).
  • Τους κερδισμένους και τους χαμένους, ανά μετοχή.
  • Το σύνολο των κερδών και των ζημιών, ενιαία και ανά κατηγορία επενδυτών και σε χρονική βάση (ανά έτος).

Κάποιος μπορεί να αντιτάξει ότι, μια εικόνα από τα στοιχεία αυτά, μπορεί να υπάρξει, αναλύοντας τα στοιχεία της κεφαλαιοποίησης της κάθε εταιρίας, ή του συνόλου της αγοράς. Όμως, αυτό δεν είναι αληθές. Η μεταβολή στην κεφαλαιοποίηση μας δίνει ένα γενικό αριθμό, που δεν επηρεάζεται από την εμπορευσιμότητα ή από τις κατηγορίες των επενδυτών που συναλλάσσονται στην κάθε μετοχή. Εμάς, μας ενδιαφέρουν τα κέρδη ή οι ζημιές των προσώπων, φυσικών ή νομικών.

(Σε διάφορα άρθρα μας, έχουμε δημοσιεύσει στοιχεία δικών μας υπολογισμών για τις ζημιές που έχουν προκληθεί στους επενδυτές. Δείτε, άρθρο του τεύχους 203, με τίτλο “Το απύθμενο πηγάδι των τραπεζών: 2007 - 2018: Η εξαΰλωση ποσού 138 δισεκατομμυρίων ευρώ!”, εδώ)

 

Αντιλαμβανόμαστε βέβαια ότι, για μια χρηματιστηριακή αγορά, που έχει περάσει μια ζημιογόνα περίοδο άνω των 20 ετών (ο Γενικός Δείκτης είχε μέση τιμή 4.424 μονάδες κατά το 1999 και 870 μονάδες κατά το 2022), η δημοσίευση των ζημιών των επενδυτών, δε συνιστά “τιμητικό στοιχείο” το οποίο θα πρέπει να δημοσιοποιείται. Όμως, είναι ένα στοιχείο αληθινό και -κυρίως- διδακτικό. Γιατί να μένει κρυφό.

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.