ΗΠΑ - ΑΕΠ: Εμφανίζονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής

01 Νοεμβρίου 2022, 15:10 | Χ&Α - 246

ΗΠΑ - ΑΕΠ: Εμφανίζονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΗΠΑ - ΑΕΠ

Εμφανίζονται τα πρώτα αρνητικά σημάδια της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής

 

Στις 27 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι, η οικονομία των ΗΠΑ, κατά το γ’ τρίμηνο του 2022, αναπτύχθηκε κατά 2,6%, επίδοση ανώτερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

Η ιδιωτική εγχώρια ζήτηση, (βασικός δείκτης μέτρησης της πραγματικής οικονομικής ισχύος που υπολογίζεται αν από το ΑΕΠ αφαιρεθούν το εξωτερικό εμπόριο, τα αποθέματα και οι κρατικές δαπάνες), επιβραδύνθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο και αυξήθηκε μόλις κατά 0,1%, από 0,5% στο β’ τρίμηνο και 2,1% το α’ τρίμηνο του 2022.

Η σταθερή επιβράδυνση της βασικής οικονομικής δραστηριότητας δείχνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της Federal Reserve ασκούν σταδιακά μια -προς το παρόν- ελεγχόμενη οικονομική “χαλάρωση”.

Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των καθαρών εξαγωγών, η οποία εκτιμάται ότι είναι πολύ δύσκολο να συνεχιστεί. Οι -προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό- εξαγωγές, αυξήθηκαν κατά 14,4% στο γ’ τρίμηνο, από +13,8% στο β’ τρίμηνο, υποστηριζόμενες από την αύξηση στις εξαγωγές αγαθών (+17%) και υπηρεσιών υπηρεσίες (+8%). Οι εισαγωγές στο γ’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 6,9% έναντι αύξησης 2,2% στο β’ τρίμηνο. Ωστόσο, οι θετικές εξελίξεις στον εμπορικό τομέα,  πιθανότατα είναι ένα φαινόμενο προσωρινό, λόγω της συνεχιζόμενης ισχύος του δολαρίου, αλλά και λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας, παρέμειναν σταθερές, καθώς τα νοικοκυριά συνέχισαν να μετατοπίζουν τις δαπάνες τους, από τα αγαθά προς τις υπηρεσίες. Η κατανάλωση αγαθών μειώθηκε κατά 1,2%, ενώ η κατανάλωση υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 2,8%. Οι υπηρεσίες, αντιπροσωπεύουν τα δύο τρία της συνολικής κατανάλωσης, ή ποσοστό 46% έως 47% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ανέκαμψαν κατά 3,7%. Όμως, δε στάθηκαν ικανές για να αντισταθμίσουν την εντεινόμενη δυσπραγία στον τομέα των ακινήτων. Οι επενδύσεις σε οικιστικά ακίνητα μειώθηκαν κατά 26,4% και συνέβαλαν αρνητικά (-1,4%) στο ΑΕΠ του τριμήνου. Πρόκειται για την πιο αρνητική συμβολή του τομέα, από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 4ο τρίμηνο του 2007.

 

Μέχρι στιγμής, η επίδραση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής ήταν έντονα αρνητική κυρίως για τον τομέα των ακινήτων. Όμως, σταδιακά, εμφανίζονται μηνύματα για γενικότερη πτώση των επενδύσεων κατά τους επόμενους μήνες. Και αυτό είναι κάτι που θα οδηγήσει σε ύφεση. Σημειώνουμε ότι, συνήθως, οι επιδράσεις της μεταβολής των επιτοκίων, εμφανίζονται στον τομέα των ακινήτων. Σταδιακά όμως διαχέονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας. Θα απαιτηθεί διάστημα, περίπου ενός έτους, μετά από κάθε μεταβολή στα επιτόκια, για να φανούν οι πλήρεις επιδράσεις της στην οικονομία.


Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.