Οι φίλοι και οι εμπιστευτικές “πληροφορίες” τους

01 Νοεμβρίου 2022, 15:30 | Χ&Α - 246

Οι φίλοι και οι εμπιστευτικές “πληροφορίες” τους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι φίλοι και οι εμπιστευτικές “πληροφορίες” τους

 

Σε πρόσφατη εκδήλωση οικονομικού ενδιαφέροντος, συνάντησα παλαιό γνώριμό μου, στέλεχος μιας -μεσαίου μεγέθους- χρηματιστηριακής εταιρίας. Είχα χρόνια να τον δω.

Αφού είπαμε τα σχετικά για την αγορά, για τα χρόνια που πέρασαν και για το “πόσο ωραίο έχει γίνει το περιοδικό σου”, μου είπε και το …μυστικό: “Την άλλη βδομάδα, κάλεσέ με να σου πω μια μετοχή που θα “διπλώσει”. Γρήγορο και εγγυημένο σου λέω. Αλλά να μην το γράψεις στο περιοδικό, είναι μόνο για σένα και για τους καλούς φίλους σου”.

 

Τον ευχαρίστησα και τον αποχαιρέτησα. Αργότερα, έψαξα να δω ποιές μετοχές παρουσίαζαν, τις ημέρες εκείνες, αυξημένο όγκο συναλλαγών και αύξηση της τιμής. Επεσήμανα 3-4 μετοχές. Για δύο απ’ αυτές, όντως, υπήρχαν σχετικά δημοσιεύματα σε διάφορες “κουτσομπολίστικες” χρηματιστηριακές στήλες.

 

Στα παλιά τα χρόνια, γινόμουν συχνά δέκτης τέτοιων προτάσεων. Σήμερα, αυτές σπανίζουν -ακόμη ένα σημάδι ότι η αγορά βρίσκεται σε “λήθαργο”. Δυο τρεις φορές όμως, μέσα στην “τρέλα” της δεκαετίας του ‘90, την είχα “πατήσει”. Έτσι κατάλαβα ότι, σ’ αυτή την αγορά, δεν έχεις φίλους. Έχεις αντισυμβαλλόμενους σε μια χρηματιστηριακή συναλλαγή. Και ο κάθε αντισυμβαλλόμενος, προσπαθεί να κάνει την πράξη, σε όσο το δυνατό πιο συμφέρουσα τιμή.

 

Κάτσε ρε φίλε! Έχεις να με δεις δέκα χρόνια, όλο αυτό το διάστημα δεν τηλεφωνιόμασταν, ούτε για να ανταλλάξουμε ευχές στις γιορτές μας και, ξαφνικά, θέλεις να μου πεις και “μυστικά” για μετοχές που θα διπλασιάσουν την τιμή τους; Και γιατί δε μου λες τη μετοχή από σήμερα; Μήπως επειδή δεν έχεις τελειώσει ακόμη το “μάζεμα”; Δεν ψάχνεις για να κάνεις καλό σε κάποιους. Ψάχνεις για τον “μουτζούρη” που θα αγοράσει τη μετοχή, όταν τελειώσει το μάζεμά σου.

 

Να μάθετε να αποφεύγετε τα “μυστικά”, τα “εμπιστευτικά” και τις “πληροφορίες”. Δεν υπάρχουν πληροφορίες. Ούτε καν στις κουτσομπολίστικες στήλες ή αναρτήσεις του facebook. Υπάρχει μια παλιά χρηματιστηριακή ρήση που λέει: “When it’s in the press, it’s in the price” (όταν είναι στον Τύπο, είναι και στην τιμή).

 

Θα έχετε προσέξει ότι, ουδέποτε δημοσιεύουμε “μυστικά” ή παροτρύνουμε κάποιους να μπουν σε ένα “παιχνίδι” που στήνεται -μάλιστα πολλοί αναγνώστες παραπονούνται για αυτή την πρακτική μας. Δημοσιεύουμε μόνο εκτιμήσεις και σχόλιά -που μάλιστα έχουν ένα μεσομακροχρόνιο χαρακτήρα- που βασίζουμε σε δημοσιευμένα στοιχεία. Αυτό το κάνουμε επειδή πιστεύουμε ότι, μόνο μέσα από λογικές διαδικασίες ανάλυσης και σκέψης, μπορεί να προκύψει χρηματιστηριακό κέρδος. Και αν μια πρόβλεψη δεν πετυχαίνει, τουλάχιστον δεν καταστρέφει κάποιον.

 

(Σημείωση: Ουδείς συνεργάτης του περιοδικού κάνει χρηματιστηριακή πράξη, αν πρώτα, δεν έχει γραφεί σχετική εκτίμηση για την συγκεκριμένη μετοχή, στο περιοδικό ή στις σελίδες του site. Αυτός είναι απαράβατος κανόνας.)

 

Το παρόν άρθρο, είναι τμήμα της ύλης του τεύχους 246 (Νοέμβριος 2022) του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Δείτε τα πλήρη περιεχόμενα του τεύχους 246, εδώ.