Sunlight Group: Ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και νέος επενδυτικός κύκλος 90 εκατομμυρίων σε Ελλάδα-εξωτερικό

01 Νοεμβρίου 2022, 10:48 | Ελληνικές Εταιρίες

Sunlight Group: Ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο και νέος επενδυτικός κύκλος 90 εκατομμυρίων σε Ελλάδα-εξωτερικό

Mε έντονα αναπτυξιακό πρόσημο κινήθηκε εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 η Sunlight Group, με το χρονικό διάστημα αναφοράς να αποτελεί μία περίοδο κατά την οποία συνεχίστηκε η ισχυρή πορεία που καταγράφει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο κύκλος εργασιών κατέγραψε ανοδική διαδρομή κατά 45%, ανερχόμενος στα 183 εκατομμύρια ευρώ, από 126 εκατομμύρια ευρώ που ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2021.

Σε ό,τι αφορά το προσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 31% στο ίδιο διάστημα, ανερχόμενο στα 22,9 εκατομμύρια ευρώ. Η ανοδική πορεία των οικονομικών μεγεθών της Sunlight αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στην επενδυτική δραστηριότητα που καταγράφηκε στις εγκαταστάσεις που διατηρεί σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Βερόνα Ιταλίας και Γκρίνσμπορο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Sunlight στηρίζει την ανάπτυξή της σε μία σειρά επενδύσεων που πραγματοποιεί, με το συνολικό CAPEX της φετινής χρονιάς να έχει προϋπολογιστεί στα 90 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό που διατέθηκε στο πρώτο εξάμηνο έφτασε στα 33,5 εκατομμύρια ευρώ. Στον συγκεκριμένο πυλώνα επενδυτικής δραστηριότητας της εταιρείας εντάσσονται κινήσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας, την αυτοματοποίηση καθώς και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων που θα αφορούν στην συναρμολόγηση προϊόντων λιθίου, τη δημιουργία νέων εργαστηρίων έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων που κατ’ επέκταση θα οδηγήσουν στην είσοδο σε νέες αγορές.

Αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της τρέχουσας περιόδου

Η επιχείρηση αντιμετώπισε με επιτυχία τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στον τομέα των μεταφορών, των πρώτων υλών και των άλλων περιορισμών που παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα σε επίπεδο logistics, αλλά και ενεργειακού κόστους. Πέτυχε να απορροφήσει σημαντικό μέρος των πιέσεων με όχημα την εκτεταμένη επενδυτική στρατηγική που εφαρμόζει παγίως, κάτι που προσέφερε στη Sunlight Group συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού.

Επενδύσεις σε έμψυχο δυναμικό

Βασικός άξονας στον οποίο επενδύει η επιχείρηση είναι το έμψυχο δυναμικό. Σε αυτόν τον τομέα παρατηρήθηκε αύξηση κατά 27% του αριθμού των εργαζομένων, ενώ κατά 69% ήταν υψηλότερες οι δαπάνες για την εκπαίδευση του προσωπικού. Σημειώνεται ότι στο εξάμηνο η Sunlight έχει προχωρήσει στην διάθεση συνολικού ποσού 23 εκατομμυρίων ευρώ σε μισθούς, παροχές και φόρους, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη συνεισφορά της στο εν λόγω πεδίο κατά 41% σε σχέση με τα 16,3 εκατομμύρια ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Στις 31 Ιουνίου η μητρική εταιρεία και οι θυγατρικές της απασχολούσαν περισσότερους από 329 νέους εργαζόμενους σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα α’ εξαμήνου του 2021, ξεπερνώντας τα 1.500 άτομα προσωπικό.

Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητά της σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, πρόσφατα ανακοινώθηκε η επέκταση της εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη δημιουργία δεύτερου εργοστασίου, αφιερωμένου αποκλειστικά στην τεχνολογία λιθίου. Προηγήθηκαν δε, οι εξαγορές της ιταλικής εταιρείας PBM S.R.L. καθώς και της γερμανικής A. Muller GmbH. Κινήσεις όπως αυτές προσβλέπουν στον εμπλουτισμό του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Sunlight, στην ισχυροποίησή της σε διεθνές επίπεδο, αλλά και στην επέκτασή της σε νέες αγορές. Επιπλέον, στο σχεδιασμό της Sunlight εντάσσεται η περαιτέρω καθετοποίηση της παραγωγής της μέσα από την εξαγορά της ελληνικής εταιρείας Technoform, με έδρα το Κιλκίς και δραστηριότητα στην κατασκευή εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας. Ταυτόχρονα, ο επενδυτικός σχεδιασμός της Sunlight προσβλέπει και στην ενδυνάμωση της ετήσιας παραγωγής μπαταριών στο βιομηχανικό συγκρότημα της Ξάνθης και, αντιστοίχως, της παραγωγικής δυναμικότητας ανακύκλωσης μπαταριών μολύβδου-οξέος στη μονάδα που διατηρεί στην Κομοτηνή.

Έμφαση στην "πράσινη” ανάπτυξη

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε κινήσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της δυναμικότητας της Sunlight Group στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης, ούτως ώστε να προχωρήσει στην δημιουργία προϊόντων που εντάσσονται στο κάδρο της πράσινης μετάβασης, δίνοντας βαρύτητα στα προϊόντα λιθίου. Ευρύτερη επιδίωξη μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες είναι η ενδυνάμωση του βιώσιμου παραγωγικού προτύπου της εταιρείας και η ταυτόχρονη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει σε επίπεδο βιωσιμότητας.

Δείτε το δελτίο τύπου, εδώ.